Branza halloumi din Cipru primeste statut de produs protejat al Uniunii Europene si va fi vanduta doar de ciprioti. 4 retete foarte usoare si gustoase care contin si halloumi
Luna aceasta, halloumi produs in Cipru urmeaza sa primeasca statutul de Denumire de Origine Protejata. Ministerului Agriculturii din Cipru anunta ca acesta va intra in vigoare incepand cu luna octombrie. Decizia vine sa intareasca ceea ce industria si statul au sustinut de ani buni – faptul ca halloumi are origine cipriota, afirma pentru Reuters producatorul George Petrou, directorul general al Petrou Bros. Dairy Products. Acesta detine aproape 25% din piata de export din Cipru.
Potrivit acestuia, datele istorice arata ca productia de halloumi dateaza inca din jurul anului 1500.
”Din pacate, in ultimii ani, numeroase state au incercat sa ne copieze, asa ca statutul ne va ajuta foarte mult, astfel alte tari nu vor produce halloumi sau ceva similar care vor pacali consumatorii”, spune George Petrou.
Petrou a invatat secretele fabricarii halloumi inca din copilarie, de la mama sa Kakkoulou, care vindea acest tip de branza in piete. O urmarea atent in bucatarie, in timp ce ea amesteca usor laptele pentru a separa produsul coagulat intr-un cazan mare.
În 1982, Petrou era fotbalist in divizia intai si a inceput sa vanda halloumi sub brandul Alambra, pentru a-si suplimenta veniturile. A continuat apoi doar cu aceasta activitate.
La inceput, procesa aproape 250 de litri de lapte pe zi pentru a produce halloumi, iar acum a ajuns sa proceseze 250 de tone de lapte pe zi. Compania sa, infiintata initial impreuna cu un frate mai mare, are astazi 220 de angajati, iar produsele sale ajung in 40 de tari.
Halloumi este al doilea cel mai valoros produs de export al Ciprului, dupa produsele farmaceutice. Industria a inregistrat anual o crestere intre 20% şi 22% in ultimii cinci ani, arata datele oficiale.
Ministerul Agriculturii are in plan acum patrunderea pe piata din China.
Au existat numeroase obstacole in timpul procesului de acordate a statutului de Denumire de Origine Protejata, inclusiv dezacorduri cu privire la procentele de lapte de capra, oaie si vaca din reteta.
Pana in 2024, aceste procente vor fi stabilite prin decret, dupa aceea urmand ca cel putin 50% sa fie constituite din lapte de oaie si de capra, restul fiind asigurat de lapte de vaca.
Cipriotii obisnuiesc sa consume halloumi gatind-o in tigaie sau pe gratar. O mananca si cruda cu pepene, vara, sau taiata cuburi si pusa la fiert cu tarhana, aceasta fiind o supa din grau macinat si iaurt, pe care o mananca iarna.
Branza halloumi poate fi gatita extrem de usor in tigaie sau pe gratar, pana prinde o crusta aurie. Sau o puteti introduce in cuptor, 10-15 minute, la 180-200 de grade Celsius. Iata cateva idei de combinatii potrivite pentru halloumi.
O reteta foarte usoara in care puteti include halloumi este cea cu lipie si halloumi, iaurt grecesc si salata. Aveti nevoie de 250 de grame de halloumi, 4 linguri de iaurt grecesc, 4 lipii, legume pentru salata – 250 de grame de rosii cherry taiate, o jumatate de castravete taiat marunt, masline kalamata, taiate in jumatate, 1-2 frunze de salata, o legatura mica de patrunjel tocat, jumatate de lingurita de oregano uscat, o lingura de ulei de masline, o lingura de otet balsamic.
Taiati felii branza halloumi si pregatiti-o in tigaie sau pe grill si preparati salata. Apoi, luati cate o lipie, asezati o lingura de iaurt, cateva linguri de salata si cateva bucati de halloumi. E o masa foarte gustoasa si sanatoasa. Daca doriti, mai puteti adauga sare in salata. Tineti, insa, cont ca branza halloumi este destul de sarata.
O alta reteta in care puteti include halloumi este cea a unui burger cu vinete si rosii. Este o reteta foarte gustoasa, gustul vinetei preparate similar unei bucati de carne este delicios.
Aveti nevoie de o vanata mai mare, un ou batut, 50 de grame de paine maruntita in blender (atunci cand o maruntiti, puteti adauga putin usturoi si rozmarin pentru mai multa savoare), putin ulei, halloumi, 4 chifle de burger (daca nu aveti, le puteti inlocui cu felii de paine putin prajite), o rosie mare, cateva frunze de salata.
Taiati in felii vanata, pe lungime. Presarati sare pe feliile de vanata, pentru a scoate apa din ele. Dupa cateva minute, tamponati suprafata vinetelor cu un servetel de hartie. Cu un ciocan de carne, bateti usor feliile de vanata, similar procedeului aplicat carnii. Incingeti o tigaie in care adaugati putin ulei, sau daca aveti o tigaie neaderenta nu folositi deloc ulei. Luati cate o felie de vanata si treceti-o, pe rand, prin oul batut si apoi prin painea maruntita la blender. Puneti in tigaie feliile de vinete si lasati-le cate 4-5 minute pe fiecare parte sau pana cand devin aurii. Preparati apoi halloumi tot in tigaie sau la grill.
Pe o chifla de burger asezati o frunza de salata, o felie de rosie, o bucata de vanata, o bucata de halloumi, inca o chifla deasupra si aveti un burger foarte gustos. Daca vreti, puteti adauga si maioneza.
Branza halloumi o puteti prepara si la cuptor, alaturi de legume. E un preparat foarte usor de facut, gustos, care poate fi mancat simplu, eventual cu niste lipii sau cu hummus.
Aveti nevoie de 4 dovlecei taiati in bucati, o ceapa rosie taia fin, 3 catei de usturoi in coaja, 3 linguri de ulei de masline, 300 de grame de rosii cherry, un sfert de lingurita de chimion, fulgi de chilli (optional), 250 de grame de halloumi.
Prima data incalziti cuptorul la 200 de grade. Puneti intr-o tava adanca dovleceii, ceapa si cateii de usturoi, plus uleiul si puneti tava la cuptor vreme de 10 minute. Dupa 10 minute, asezati deasupra rosiile si bucatile de halloumi. Presarati deasupra chimion. Puteti adauga si fulgi de chilli daca doriti. Gatiti inca 15 minute, pana cand rosiile incep sa se sparga si sa elibereze sucul din interior, iar halloumi trebuie sa se fi aurit.
La final, striviti cateii de usturoi aflati in coaja, si amestecati pasta rezultata cu sosul din tava. Amestecati putin.
La final, o reteta ceva mai neobisnuita, dar foarte gustoasa – chifletele din morcov, halloumi si marar.
De regula, morcovul nu ajunge sa fie prajit in cadrul retetelor, dar iata o reteta in care portocalia leguma ajunge si ea in ulei incins. Aveti nevoie de 2 morcovi mari, dati pe razatoarea mare, 250 de grame halloumi ras, la fel pe razatoarea mare, un ou, o legatura de marar tocat, 4 linguri de faina, 2 linguri de chimion, o lingura de paprika, ulei pentru prajit, frunze de salata.
Intr-un caston amestecati bine morcovul, cu halloumi, mararul, oul, faina, paprika, chimionul si putina sare (nu prea multa, avand in vedere ca si halloumi continue destul de multa sare. Daca va doriti un halloumi mai putin sarat, puteti lasa bucata de branza in apa pentru cateva minute).
Cu mainile, formati chiftelele pe care le prajiti apoi in ulei incins pana devin aurii, cam 2 minute sunt suficiente.
Asezati apoi chifletelele pe hartie, pentru a absorbi uleiul ramas dupa gatire.
La final, asezati chifletele pe foi de salata si mancati-le cat sunt calde. Sunt ideale ca aperitiv.