Skip to content

Brasov si Via Transilvanica, numite de National Geographic intre cele mai frumoase 25 de destinatii de vizitat in 2025.

National Geographic a publicat o lista a celor mai frumoase locuri de vizitat in 2025. Publicatia realizeaza in fiecare an o serie de recomandari cu destinatii de vizitat in toata lumea. Printre parcurile vulcanice din Guatemala, siturile istorice din Japonia si manastirile cioplite in piatra din Italia se afla si Romania cu orasul Brasov, descris drept „poarta Transilvaniei”.

Cele 25 de destinatii au fost alese pentru bogatia culturala, frumusetea naturala si eforturile de a crea experiente sustenabile. Sunt printre cele mai asteptate recomandari in materie de calatorii.

Repertoriul include locuri precum Bangkok din Thailanda, cunoscut pentru hotelurile sale de lux si obiectivele istorice, insula Barbados pentru plajele cu nisip alb si apa turcoaz si Guadalajara din Mexic, oras renumit pentru viata de noapte vibranta si trupele de mariachi. Alte destinatii sunt Los Angeles, pentru diversitatea culturala si muralele spectaculoase si Tunisia cu patrimoniul istoric bogat. 

Lista integrala poate fi consultata aici, experientele includ atat posibilitatea de a explora centre urbane, cat si de a descoperi comori naturale si peisaje impresionante. 

In fiecare an, recomandarile sunt inspirate de o tema comuna, iar 2025 este despre activitati si locuri distractive.   

Nathan Lump, redactorul sef al revistei National Geographic a declarat pentru CNN ca: „Anul acesta, intelegand complexitatea vremurilor in care traim si unele dintre provocarile care sunt prezente in atat de multe parti ale lumii, am vrut sa ne indreptam spre lucruri pe care le-am simtit ca fiind foarte distractive, prin care publicul sa se poata bucura cu adevarat de experienta calatoriei si  de entuziasmul de a descoperi destinatii noi.”

Redactorii de la National Geographic recomanda pentru cei care ajung la Brasov sa exploreze regiunea de-a lungul traseului Via Transilvanica, care se intinde pe o distanta de 1.400 de kilometri, pornind de la granita de nord cu Ucraina si trecand prin Transilvania spre sudul tarii, pana la Dunare.

Sunt mentionate mai ales sectiunile Terra Dacica care traverseaza cetati antice dacice, zone montane, podgorii intinse si sectiunea Terra Saxonum care ofera turistilor sansa de a descoperi catune sasesti veritabile si orasul Sighisoara, aflat in patrimoniul mondial UNESCO. 

Daca ajungeti intr-un city break in Brasov cautati sa vizitati urmatoarele obiective turistice cu valoare de patrimoniu. 

Cetatea Brasovului – constructia ei a inceput la 1395 la indemnul regelui Sigismund de Luxemburg; la acea vreme era cea mai puternica cetate din Transilvania. Dintre zidurile si bastioanele acesteia, cel mai bine s-au pastrat: Bastionul Tesatorilor (1421-1573), considerat ca o constructie unica de acest gen din tara; aici s-a amenajat muzeul ,,Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”, si una din vechile porti – Poarta Ecaterinei, construita in anul 1559 in stilul Renasterii. In peisajul pitoresc al dealului Warthe, din sistemul de fortificatii exterioare zidurilor cetatii se mai pastreaza Turnul Alb si Turnul Negru.

Centrul orasului – vechea si noua ,,Piata a Sfatului” – este dominat de unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii medievale din Municipiul Brasov – Casa Sfatului, vechea primarie.

Primul document care atesta existenta acestei constructii dateaza din 1420. Cladirea dominata de un turn inalt de 58 de metri (construit intre 1525-1528), denumit ,,Turnul Trompetilor”, de unde se dadea alarma cand orasul era amenintat de vreo primejdie, a fost restaurata in stil baroc in 1977. Vechea primarie gazduieste in prezent ,,Muzeul de Istorie”, unde sunt expuse obiecte din paleolitic si neolitic (cu piese de ceramica neolitica pictate, de la Ariusd), pana in zilele noastre.

Sigur ca si gastronomic in Brasov veti gasi, in jurul Pietei Sfatului atat restaurante cu specific local, dar si fine dining… Urban.ro va recomanda Dei Frati, un restaurant cu specific italian, La ceaun – mancare traditionala romaneasca, sau Festival ’39 un restaurant unde adesea e muzica jazz live, intr-un decor al anilor ’30. E important sa stiti ca Brasovul e unul dintre orasele din Romania care are bilet unic pentru toate obiectivele turistice din zona.

Citește în continuare