Intr-o schimbare istorica, BRIT Awards renunta la categoriile masculine si feminine si va acorda premii care nu tin cont de genul artistilor. Schimbarile vor fi vizibile la editia din februarie 2022.
Trofeul BRIT Awards este cea mai mare onoare pe care o poate primi un artist din partea industriei muzicale britanice. Incepand din 2022, organizatia care decerneaza premiile a decis sa renunte la categoriile masculine sau feminine si sa acorde trofee in categorii care nu tin cont de genul artistilor.
Schimbarea istorica se datoreaza faptului ca tot mai multi artisti tineri nu vor sa fie catalogati drept „femeie” sau „barbat” in timp ce unii dintre acestia se afla in procesul de schimbare al sexului. Castigatorii anteriori ai premiilor, precum Sam Smith sau Will Young, au militat intens pentru aceasta schimbare.
Desi au existat numeroase discutii pe marginea acestui subiect in ultimii ani, BRIT Awards este prima entitate care anunta o astfel de schimbare, fapt care ar putea influenta alte organizatii sa urmeze acelasi drum. In acelasi timp, nu va fi primul eveniment de gen neutru. In luna septembrie, Festivalul de Film de la San Sebastian a acordat primul trofeu pentru actorie de gen neutru, fiind castigat la egalitate de Jessica Chastian si Flora Ofelia Hofmann Lindahl.
Anuntul organizatorilor a venit printr-o declaratie a lui Tom March, directorul comitetului BRIT Awards si unul dintre presedintii casei de discuri Polydor Records: „Este important ca premiile BRITs sa continue sa evolueze si sa aspire sa fie cat mai incluzive cu putinta. Simtim ca este momentul potrivit sa celebram realizarile artistilor pentru muzica pe care o creeaza si munca lor, indiferent de gen.”
Incepand cu editia a 42-a a evenimentului care va avea loc in februarie 2022, categoriile vor fi adaptate la genul neutru si vor include expresia generica „cel mai bun artist” fara a face referire la sexul acestuia. Astfel, mai multe categorii vor fi comasate si vor fi introduse noi trofee.
Vor fi introduse patru premii noi bazate pe stiluri muzicale diverse: cel mai bun rock/alternativ, cel mai bun hip-hop/grime/rap, cel mai bun dance si cel mai bun pop/R’n’B. Toate vor fi votate de catre public.
Geoff Taylor, CEO-ul British Phonographic Industry si BRIT Awards a declarat ca premiile „nu sunt doar o celebrare a muzicii britanice, sunt o reflectie a culturii britanice. Schimbarile pe care le facem pentru show-ul din 2022 ar trebui sa aduca mai multi fani noi, mai mult engagement si o platforma globala mai mare pentru toti artistii nostri.”
Pe de o parte, schimbarile BRIT Awards nu ar trebui sa surprinda pe nimeni deoarece tendintele din ultimii ani s-au indreptat constant catre nevoile publicului tanar de a nu fi catalogat sau pus intr-o cutie traditionala in privinta sexului, religiei, orientarii sexuale sau orice alt aspect care ii defineste.
Unul dintre cei mai activi militanti pentru aceasta schimbare a fost Sam Smith care se considera non-binar (nici femei, nici barbat, conceptul se afla in afara acestor notiuni considerate restrictive).
Smith care a castigat 3 premii BRIT cu albumele lansate anterior, nu a putut fi nominalizat la editia din 2021 in ciuda faptului ca materialul „Love Goes” a debutat pe locul al doilea in topurile britanice si a vandut peste 4,5 milioane de unitati la nivel mondial.
Albumul lui Smith nu a putut fi incadrat in categoriile „cel mai bun album al unui artist masculin” sau „cel mai bun album al unei artiste”. Artistul si-a exprimat nemultumirea intr-o postare pe Instagram care a devenit virala, in care a spus ca „Premiile Brits au fost o parte importanta a carierei mele. Insa aceste premii trebuie sa reflecte societatea in care traim. Muzica ar trebui sa ne uneasca, nu sa ne separe. Sper ca pe viitor, ceremoniile de decernari de premii sa reflecte vremurile in care traim. Haideti sa ii sarbatorim pe toti, indiferent de gen, rasa, varsta, abilitate, sexualitate sau clasa sociala.”
Sistemul traditional de acordare a trofeelor in functie de gen exista in cadrul BRIT Awards inca din 1977. Dupa discutiile care au inceput in 2019, organizatorii au promis ca vor evalua atent aceste posibile schimbari insa editiile din 2020 si 2021 au functionat pe sistemul vechi.
Gennaro Castaldo, reprezentantul British Phonographic Industry, a declarat ca „Daca am porni o ceremonie de premii de la zero astazi, probabil ca am face lucrurile in acest fel. De ce sa nu poata artisti precum Adele sau Ed Sheeran sa fie nominalizati si judecati ca artisti in aceeasi categorie, daca sunt nominalizati?”
Schimbarea a fost aplaudata de Ben Mawson, managerul lui Dua Lipa, una dintre cele mai influente artiste din ultimii ani. „Este bine ca vedem premiile BRITs intr-un progres catre un spectacol mult mai incluziv care pune talentul pe primul plan. Este o schimbare de care ne bucuram.” a declarat Mawson pentru BBC.
In 2019, cand schimbarea a fost sugerata pentru prima data, au existat griji legate de modul in care femeile din muzica vor fi afectate de aceste schimbari. In trecut, barbatii au fost favorizati in castigarea trofeelor, indiferent de categorie.
O astfel de schimbare a fost realizata si de MTV Video Music Awards incepand cu 2017 cand a inlocuit trofeele pentru „best male” si „best female” cu „best artist”. De atunci, castigatorii au fost 3 femei si 2 barbati: Ed Sheeran, Camila Cabello, Ariana Grande, Lady Gaga si Justin Bieber.
Un lucru similar s-a intamplat si la premiile Grammy care a fuzionat categoriile pentru „best pop vocal” masculin si feminin intr-un singur premiu. Schimbarea a avut loc in 2012 iar de atunci, premiile au fost impartite in mod egal, 50/50 intre barbati si femei.
Ceremonia Brit Awards va avea loc pe 8 februarie 2022 la O2 Arena din Londra, fiind gazduite pe Mo Gillian pe scena principala si de Clara Amfo si Maya Jama pe covorul rosu.
Aceste schimbari s-au intamplat mai intai in lumea modei iar treptat sunt implementate si in alte domenii creative. Mai jos puteti citi despre tendintele din moda prezentate in urma cu un an cand designerii vorbeau tot mai des despre cum renunta la procesul de productie traditional si se indreapta spre un viitor cu colectii unisex.
Ultimii ani au marcat o tranzitie esentiala la nivel global in ceea ce priveste felul cum este privit si definit genul unei persoane. Inca din 2016, expresia „genderless” (fara gen) a aparut din ce in ce mai des in rapoartele de tendinte internationale. Este o nevoie a copiilor, adolescentilor si tinerilor de a nu isi asocia nici o eticheta, de a nu fi catalogati sau judecati pentru felul cum s-au nascut. Este o mentalitate care porneste de la gen, continua cu sexualitatea, religia si rasa si merge pana la viziuni asupra mediului inconjurator.