British Museum ofera acces gratuit online la 4,5 milioane de obiecte de arta.
British Museum ofera acces gratuit online la una dintre cele mai mari colectii de arta din lume cu peste 4,5 milioane de obiecte disponibile.
Hartwig Fischer, Directorul British Museum a declarat ca echipa de conducere este incantata de faptul ca au fost nevoiti sa lanseze platforma mai devreme decat era planuit. Cea mai recenta actualizare a bazei de date online a muzeului a fost realizata in urma cu 13 ani, in 2007.
Colectia online British Museum a fost gandita atat pentru scolari, studenti, artisti si oameni de stiinta dar si pentru iubitorii de arta si cultura. Include resurse diverse si complexe ale istoriei umane asa cum a fost pastrata in arhivele britanice.
Noua platforma a muzeului le ofera utilizatorilor posibilitatea de a actualiza site-ul cu noile descoperiri din orice domeniu stiintific sau artistic. Acestea vor fi verificate si daca se adeveresc, vor fi publicate pe site la rubrica de actualitati, alaturi de alte rezultate ale cercetarilor de specialitate.
Colectia online British Museum este cea mai mare de acest gen din lume, include aproape 4,5 milioane de obiecte si 1,9 milioane de imagini.
Cele 4,5 milioane de obiecte expuse online reprezinta jumatate din arhiva existenta in muzeu. Printre acestea se numara 750.000 de imagini cu lucrari semnate de Rembrandt, Hogarth, Boticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael si Van Gogh si peste 50.000 de monezi englezesti care dateaza din perioada medievala si a Dinastiei Tudorilor.
Dintre acestea, 85.000 de obiecte si 280.000 de fotografii sunt expuse in premiera catre publicul larg. Printre ele se numara si achizitii recente care nu au fost expuse inca in muzeu: 73 de portrete semnate Damien Hirst, un tablou pierdut al lui Rossetti si un pandantiv din bronz care dateaza din urma cu 3.000 de ani.
Colectia online British Museum poate fi accesata aici.
Site-ul a fost actualizat cu o optiune de zoom prin tehnologia speciala IIIF folosita de bibliotecile universitatilor Standford si Oxford care permite accesul la detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Deschis in urma cu 267 de ani, British Museum a fost primul muzeu national din lume deschis publicului. Colectia de 8 milioane de obiecte dezvaluie istoria ultimilor 2 milioane de ani.
Muzeul a fost creat in 1753 printr-un Act al Parlamentului Britanic care a hotarat sa deschida primul muzeu national, public si gratuit din lume. Fiind vremuri in care Anglia functiona dupa principiul claselor sociale, vizitatorii trebuiau sa trimita o cerere pentru a avea acces in muzeu. Daca le era aprobata, li se acorda un tur privat cu un curator care le prezenta intreaga colectie disponibila.
Din 1830, regulamentul a devenit mai permisiv si, treptat, a oferit acces tuturor doritorilor. In medie, muzeul are 6 milioane de vizitatori anual. Intrarea este gratuita, respectand legea britanica valabila pentru majoritatea muzeelor de stat.
Cladirea British Museum este o bijuterie arhitecturala care imita stilul Antic cu patru aripi ale cladirii si 43 de coloane impunatoare construite in stilul templelor grecesti. Asa cum erau gandite majoritatea cladirilor in Perioada Regentei, a fost gandita sa impresioneze prin grandoare si sa puna in evidenta obiectele din interior intr-un mod simplu dar spectaculos.
Colectia muzeului a inceput cu donatia impresionanta a omului de stiinta Sir Hans Sloane, creatorul ciocolatei-calde.
Muzeul a fost deschis in anul mortii lui Sir Hans Sloane, Presedintele Societatii Regale, care i-a donat Regelui George al II-lea o colectie impresionanta formata din 71.000 de obiecte rare: peste 40.000 de carti si manuscrise, 32.000 de monezi si medalii, plante uscate, schite si desene semnate de Albrecht Durer si antichitati din Roma Antica, din Africa, America de Nord si Sud si din Orientul Indepartat.
Colectia a fost completata de Regele George al IV-lea prin 65.000 de carti. A crescut cu donatii de la monarhi si membrii ai Curtii Regale si cu achizitii realizate atat de curatorii muzeului cat si de echipele de cercetatori trimisi special in toata lumea pentru a face descoperiri si a le aduce in Marea Britanie pentru a completa tabloul Istoriei Universale.