Bruce Springsteen lanseaza 7 albume cu 83 de cantece inregistrate intre 1983 si 2018. Artistul si-a redus turneul european din cauza cancerului sangvin de care sufera sotia sa, Patti.

Bruce Springsteen, unul dintre cei mai influenti artisti ai muzicii rock, lanseaza ceea ce fanii lui fideli asteapta de peste 25 de ani: toate albumele inregistrate si pastrate la sertar de-a lungul carierei sale. Sub forma unui box set monumental, Tracks II: The Lost Albums, va include sapte albume inregistrate intre 1983 si 2018, nelansate oficial pana acum.
Inca de la lansarea Tracks in 1998, fanii au asteptat cu nerabdare un al doilea volum. Dupa 27 de ani, Tracks II va debuta pe 27 iunie, fiind distribuit de Sony Music atat in format CD, cat si pe vinil.
Spre deosebire de prima colectie, care reunea piese din primii 25 de ani de cariera care n-au fost considerate indeajuns de bune pentru a fi incluse pe discurile sale, noul set prezinta albume complete, cu concepte bine definite.
Drintre cele 83 de piese incluse in Tracks II, 74 vor fi lansate in premiera absoluta.

Springsteen a explicat ca aceste albume fusesera inregistrate complet, unele ajungand chiar la faza de mixaj, dar nu au fost lansate din diferite motive.
„Am ascultat aceste melodii doar eu si cativa prieteni apropiati de-a lungul anilor. Ma bucur ca acum veti avea ocazia sa le ascultati si voi. Sper sa va placa”, a declarat artistul.
Decizia de a finaliza aceste materiale a venit in timpul pandemiei, cand Springsteen a avut timp sa revizuiasca arhiva sa bogata si sa aduca la capat proiecte lasate in umbra.
Setul va veni insotit de o carte de 100 de pagini, cu fotografii de arhiva si note detaliate despre fiecare album, scrise de Erik Flannigan, alaturi de o introducere semnata de Springsteen.
Cele sapte albume incluse in Tracks II sunt descrise mai jos.
LA Garage Sessions ’83 – un set de inregistrari lo-fi, o punte intre Nebraska si Born in the U.S.A.. Acesta include variante alternative ale unor piese cunoscute, precum My Hometown si Shut Out the Light.
Streets of Philadelphia Sessions – un experiment sonor bazat pe tobe si sintetizatoare, influentat de stilul piesei Streets of Philadelphia. Aceste inregistrari din 1993-1994 au fost realizate alaturi de Tommy Sims, Zack Alford si Shayne Fontayne.
Faithless – un album contemplativ, ce exploreaza teme de credinta si acceptare. Initial, muzica a fost compusa pentru un film care nu a mai fost realizat.
Somewhere North of Nashville – un proiect cu influente country, inregistrat in 1995, ce include colaborari cu E Street Band.
Inyo – o colectie de povesti despre granite si separare, inspirata din cultura latino-americana. Titluri precum El Jardinero (Upon the Death of Ramona) si Ciudad Juarez sugereaza o tematica puternica de influenta mexicana.
Twilight Hours – un album orchestral, cu un sound noir, conceput initial in 2010-2011, avand legaturi stilistice cu albumul Western Stars din 2019.
Perfect World – o selectie de piese realizate alaturi de Joe Grushecky in anii ’90 si 2000, avand un sound clasic E Street Band, menit pentru a fi cantat pe stadioane.
Ca o avanpremiera la Tracks II, Springsteen a lansat piesa Rain in the River, extrasa de pe Perfect World. Este in stilul E Street Band.
Anuntul Tracks II vine cu doar o luna inainte de startul turneului european al lui Springsteen, care va include concerte in orase precum Manchester, Liverpool, Marsilia, Berlin si Praga.
Desi Springsteen a promis ca va continua sa cante „pana cand rotile vor cadea”, artistul a recunoscut ca si-a redus programul de turnee dupa ce sotia sa, Patti Scialfa, a fost diagnosticata cu mielom, o forma rara de cancer sangvin.
Bruce Springsteen si The E Street Band 2025 datele turneului european sunt mai jos.
MAI
17 – Manchester, Anglia – Co-op Live (bilete din 11 octombrie, 10am BST)
20 – Manchester, Anglia – Co-op Live (bilete din 11 octombrie, 10am BST)
24 – Lille, Franța – Stade Pierre Mauroy (bilete din 7 octombrie, 10am CEST)
31- Marsilia, Franța – Orange Velodrome (reprogramat din 25 mai 2024)
IUNIE
4 – Liverpool, Anglia – Stadionul Anfield (bilete din 11 octombrie, 10am BST)
11 – Berlin, Germania – Olympiastadion (bilete din 9 octombrie, 10am CEST)
15 – Praga, Republica Ceha – Airport Letnany (reprogramat din 28 mai 2024)
18 – Frankfurt, Germania – Deutsche Bank Park (bilete din 9 octombrie, ora 10:00 CEST)
21 – San Sebastian, Spania – Estadio Reale Arena (bilete din 8 octombrie, 10am CEST)
27 – Gelsenkirchen, Germania – Veltins Arena (bilete din 9 octombrie, 10am CEST)
30 – Milano, Italia – Stadionul San Siro (reprogramat de la 1 iunie 2024)
IULIE
3 – Milano, Italia – Stadionul San Siro (reprogramat din 3 iunie 2024)
Lansarea setului Tracks II va coincide cu aparitia filmului biografic „Deliver Me From Nowhere”, bazat pe cartea cu acelasi nume a lui Warren Zanes din 2023, Deliver Me From Nowhere: The Making of Bruce Springsteen’s Nebraska.

Protagonistul serialului The Bear, Jeremy Allen White, il interpreteaza pe Springsteen. Regia proiectului este semnata de Scott Cooper care a debutat in lungmetraj cu o reteta similara: „Crazy Heart” (2009) ecraniza povestea vietii zbuciumate a solistului de country Hank Thompson care incearca sa se puna pe picioare dupa ce si-a dat seama ca este dependent de alcool (povestea fiind bazata pe o istorie reala).
Jeremy Allen White a posvestit ca are deja aproape o „echipa de oameni” care l-au ajutat sa se transforme in starul rock iconic din New Jersey, iar procesul de transformare in muzicianul din „Dancing in the Dark” implica sport si multe lectii de canto. „Sunt foarte norocos ca exista acum un fel de echipa de oameni care ii ajuta pe tinerii actori sa portretizeze staruri rock”, a spus White, referindu-se subtil la antrenori vocali celebri precum Eric Vetro, care a ajutat tinere vedete masculine precum Austin Butler si Timothée Chalamet sa se transforme in muzicieni emblematici precum Elvis Presley si Bob Dylan pentru filme de lung metraj. Desi White nu l-a mentionat pe Vetro, el a dezvaluit ca intentioneaza in continuare sa cante singur in film, lucru pe care l-a declarat anterior pentru Variety la premiera celui de-al treilea sezon The Bear.
Desi Springsteen este cunoscut mai ales pentru imnurile sale de rock precum „Born to Run” si „Born in the U.S.A.”, criticii muzicali au salutat de mult timp cel de-al saselea album de studio al sau, Nebraska, ca fiind una dintre cele mai bune lucrari ale sale. Primul sau abum acustic si solo fara E Street Band, Nebraska a fost inregistrat intr-o casa pe care Springsteen o inchiria, cu un simplu recorder cu patru piste.
In ultimii ani, Springsteen a dezvaluit, prin intermediul memoriilor si al unui one-man show pe Broadway, luptele sale cu depresia, mostenita de la tatal sau, muncitor in fabrica.
O mare parte din aceste teme mai intunecate se regasesc pe Nebraska, iar noul film ar urma sa exploreze aceasta perioada dificila din viata lui Springsteen si modul in care acesta si-a canalizat depresia pe album. Albumul are, de asemenea, multe influente cinematografice, mai ales Badlands al lui Terence Malick.
The Gotham Group, mai exact directorul general si presedintele Ellen Goldsmith-Vein si producatorul-manager Eric Robinson, au pus la cale acest proiect, Robinson cautand initial optiunea pentru drepturile asupra cartii de la Zanes.
Springsteen si managerul sau, Jon Landau sunt, de asemenea, implicati. Springsteen a permis ca muzica sa joace un rol central in filmul de maturitate din 2019 „Blinded by the Light” si a scris mai multe cantece pentru filme, inclusiv o piesa premiata cu Oscar pentru „Philadelphia”.