Skip to content

Muzeul Brukenthal de la Sibiu, expozitii-eveniment in 2025: Adrian Ghenie si o copie dupa Leonardo da Vinci de la Galeria Borghese.

Muzeul National Brukenthal a anuntat zilele trecute bilantul realizarilor pentru anul 2024 si proiectele expozitionale de amploare pe care le va desfasura pe parcursul anului 2025, inclusiv digitalizarea colectiei permanente.

Cel mai important eveniment va fi o expozitie dedicata artistului Adrian  Ghenie si “Grupului de la Berlin”, realizata in colaborare cu Galeria Zina din Cluj-Napoca. Expresia “Grupul de la Berlin”, desi nu este in limbajul curent, se refera cel mai probabil la artisti care s-au remarcat alaturi de Ghenie la nivel international, fiind promovati de Galeria Plan B de la Berlin, galerie fondata de Mihai Pop si Ghenie.

O alta expozitie-eveniment de la Brukenthal va fi realizata printr-o colaborare cu Galeria Borghese din Roma, urmand ca in luna decembrie sa fie adusa la Sibiu lucrarea „Leda”, atribuita unui artist din cercul lui Leonardo da Vinci, unul dintre cei care au facut copii dupa “Leda si lebada”, o capodopera de mult pierduta a geniului renascentist.

„Am dorit sa avem o colaborare cu Galeria Borghese si am intreprins mai multe solicitari si am avut si o intalnire extraordinara cu doamna prof. Francesca Cappelletti, directoarea renumitei Galerii Borghese din Roma. Ideea mea este de a aduce in Romania cateva lucrari importante de arta italiana si nu numai. (…) Am primit acordul Galeriei Borghese ca la sfarsitul anului 2025  sa fie expusa la Sibiu lucrarea Leda si lebada dupa Leonardo da Vinci iar in cursul anului 2026 o lucrare de Rafael. (…) De asemenea avem deja o colaborare cu National Gallery din Londra unde va fi expusa in anul 2026 lucrarea Barbatul cu tichie albastra de Jan van Eyck din colectia Muzeului National Brukenthal. Expozitia este organizata cu prilejul sarbatoririi a 200 de ani de la deschiderea muzeului de arta din capitala Angliei, iar lucrarea noastra se intoarce in Anglia dupa 200 de ani, de la prima expunere la Londra.”, a declarat Alexandru Constantin Chituta, managerul Muzeului National Brukenthal.

Dupa colaborari cu Art Safari si expunerea “Omului cu tichie albastra” a lui Jan van Eyck la Bucuresti, Muzeul Brukenthal din Sibiu a fost treptat repozitionat pe harta culturala a tarii, cu o colectie impresionanta de arta dar si o strategie de comunicare orientata spre atragerea publicului larg.

Daca pana la finalul anului 2024 a numarat peste 200 de evenimente culturale (dintre care 69 de expozitii), agenda Brukenthal pentru 2025, prezentata de Alexandru Constantin Chituta, managerul institutiei, include in primul rand lansarea site-ului Brukenthalonline care va prezenta cateva mii de piese din colectiile muzeului.

Ziua Japoniei va fi si in acest an sarbatorita printr-o expozitie de stampe japoneze in luna februarie. De asemenea, pe parcursul anului vor fi organizate expozitii de covoare orientale, de arta contemporana dar si o colaborare cu Art Safari pentru o retrospectiva Ion Tuculescu.

Incepand din luna martie se va incepe realizarea expozitiei de baza la Muzeul de Arta Contemporana din Sibiu care se va numi Brukenthal Modern. Va urma festivalul de arta contemporana SCAF, editia a 6-a care va avea va invitata Georgia, si o expozitie Ovidiu Maitec.

Colectia permanenta Brukenthal merita o vizita de weekend pana la Sibiu, este ideala pentru a descoperi genurile principale ale picturii europene inainte de 1900 dar si o lectie cuprinzatoare de arta romaneasca de dupa 1900. Este si locul perfect pentru a-i obisnui pe copii si tineri cu arta. Pe alocuri, este o colectie mai consistenta chiar fata de exponatele din Muzeul National de Arta din Bucuresti.

Baronul Samuel von Brukenthal a construit al doilea nivel al Palatului Brukenthal special pentru adapostirea colectiilor sale constituite intre anii 1759 si 1774 la Viena. 

Incepand cu anul 1790, la etajul al doilea al palatului din Sibiu a amenajat o galerie cu 800 lucrari de pictura, expuse in 13 incaperi. De-a lungul timpului, colectia a fost deposedata iar autoritatile comuniste au transferat o parte din ele in anul 1948 la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Au fost recuperate in 2006 si sunt expuse in cadrul sectiei tematice de pictura europeana din cadrul „Capodopere ale Colectiei Brukenthal”. Include lucrari create de Lotto, da Messina, Brueghel cel Tanar, Jan van Eyck, Hans Memling, Jordaens, Teniers, Wouwerman, Magnasco si Carriera.

Din selectia de la Brukenthal fac parte si patru tablouri furate in anul 1968 si recuperate in anul 1998: Bouts, Titian, van Mieris si Carriera -„Portret de femeie”. In prezent, in expozitie pot fi admirate si lucrari de Veronese, Cranach, Rubens, Tullio Lombardo, Hans von Aachen, Annibale Carracci, van Ravesteyn, van Reymerswaele.

Printre cele mai memorabile capodopere de la Sibiu se numara Titian – „Ecce Homo”, Antonello da Messina – „Rastignirea”, Hans Memling – „Portret de femeie rugandu-se” si „Portret de barbat citind”, Alessandro Magnasco „Il Lissandrino” – „Pomana la manastire”,  Pieter Brueghel al II-lea cel Tanar – „Uciderea pruncilor” si „Peisaj cu capcana de pasari”, Lucas Cranach cel Batran – „Fecioara Maria cu Pruncul si Sfantul Ioan Botezatorul”, Paolo Veronese – „Cap de copil (portretul lui Adriano de Porto)” si Annibale Carracci – „Batjocorirea lui Hristos”.

Cea mai importanta capodopera internationala de la Brukenthal si, probabil, de pe teritoriul Romaniei, este „Omul cu tichie albastra” pictata in jurul anului 1430. Timp de aproape 500 de ani, s-a crezut ca ii apartine lui Albrecht Dürer, purtand monograma acestuia in coltul din stanga sus. In acelasi timp, s-a descoperit ca numele lui Dürer a fost atribuit in secolul al XVIII-lea datorita cotei de piata ridicate pe care o avea artistul german. Dupa zeci de ani de dezbateri intre istoricii de arta legate de autorul lucrarii, a fost realizata o examinare cu raze infrarosii care a determinat faptul ca este vorba de un Jan van Eyck veritabil. 

Citește în continuare