Skip to content

Bucurestiul gazduieste cea de-a IX-a editie a Festivalului international de literatura de la Odesa. Festivalul a devenit itinerant din cauza razboiului si are loc chiar in perioada cand se va marca doi ani de la izbucnirea razboiului din Ucraina.

Luna viitoare, Bucurestiul va fi gazda Festivalului international de literatura de la Odesa, un eveniment literar de traditie initiat in 2015 care, din cauza razboiului, in ultimii doi ani a devenit un proiect itinerant: in 2023 s-a desfasurat in Georgia, la Batumi, iar anul acesta are loc in capitala Romaniei.

Astfel in perioada 22-25 februarie, la sediul Goethe-Institut Bucuresti (Calea Dorobanti 32), iubitorii de literatura vor avea ocazia de a se intalni cu nume importante ale lumii literare internationale contemporane.

Scriitorii ucraineni Iia Kiva, Yuri Vinniciuk si Vasil Mahno, Philip Sands din Marea Britanie, Olivier Guez din Franta, Daniel Kehlmann si Norman Ohler din Germania, Karl-Markus Gauss din Austria, Ariane von Graffenried si Jonas Lüscher din Elvetia si Ilaria Gaspari din Italia vor putea fi urmariti de iubitorii de literatura in lecturi publice si dezbateri, de-a lungul celor cinci zile ale festivalului. Lor li se alatura nume de prima marime ale literaturii romane de astazi, precum Nora Iuga, Dan Sociu, Nichita Danilov si Radu Vancu.

Programul reuneste 19 evenimente care vor avea loc atat in prezenta fizica a scriitorilor, cat si prin participarea lor online. Printre subiectele abordate in cadrul editiei din acest an a Festivalului international de literatura de la Odesa care are loc la Bucuresti se numara viitorul Europei, libertatea scriitorului, a scrisului si puterea cuvintelor de a lupta impotriva barbariei, relatiile literare dintre tarile din regiunea Marii Negre. Literatura ucraineana va face obiectul unei lecturi la nivel mondial pe 24 februarie, pentru a marca cei doi ani de la data izbucnirii razboiului. Cu aceasta ocazie, vor fi citite inclusiv poeme semnate de scriitorii ucraineni Viktoria Amelina si Maksim Krivtov, ambii disparuti in timpul razboiului.

„Ma bucur ca putem gazdui la Bucuresti cea de-a IX-a editie a Festivalului international de literatura Odesa, pentru a demonstra solidaritatea cu Ucraina, inclusiv prin intermediul lecturii mondiale din data de 24 februarie, si pentru a sustine relatiile literare din regiunea Marii Negre. Ca si in anii precedenti, am reusit sa atragem in lista invitatilor scriitori remarcabili. Astept cu nerabdare debutul evenimentului, in special discursul de deschidere al scriitorului Radu Vancu, care va vorbi despre importanta literaturii, mai ales in vremuri de razboi.

As dori sa multumesc Fundatiei Jan Michalski si institutelor culturale partenere, in special Institutului Goethe de la Bucuresti, gazda evenimentului”, a declarat Ulrich Schreiber, cunoscut manager cultural german, co-fondator si co-director al Festivalului International de Literatura Odesa alaturi de Hans Ruprecht.

Lecturile si dezbaterile din cadrul festivalului vor avea loc in limbile engleza, ucraineana si romana, cu traducere. Accesul publicului la eveniment este gratuit. Programul complet al festivalului, pe site-ul oficial: www.litfestodessa.com.

Fondat in anul 2015, Festivalul international de literatura de la Odesa si-a propus sa sublinieze efervescenta culturala si caracterul international al orasului si sa contribuie la consolidarea legaturilor sale cu alte metropole culturale din Europa si de pe alte continente. Programul fiecarei editii in parte exprima acest deziderat, atat prin selectia scriitorilor invitati, cat si prin temele de dialog. O importanta deosebita in arhitectura programului festivalului o ocupa panoramarea spatiului cultural din zona Europei de Est si a regiunii Marii Negre. Pana in prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul Festivalului international de literatura de la Odesa. Hans Ruprecht si Ulrich Schreiber conduc festivalul de la infiintarea sa.

Festivalul este sustinut de Fundatia Jan Michalski, EUNIC Romania, PRO HELVETIA, Goethe-Institut Bucuresti, Culture of Solidarity Fund | European Cultural Foundation, Pro Helvetia. Parteneri: Institutul  Italian de Cultura Bucuresti, Carturesti, Universitatea din Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Agerpres, Observator cultural, Scena9, IQads, LiterNet, Bookhub, Filme si carti, Suplimentul de cultura, La Punkt, Agentia de carte

Citește în continuare