La Budapesta s-a deschis The House of Music. Mii de frunze sunt stilizate in plafonul suspendat, a caror culoare se schimba in functie de conditiile de lumina naturala
City Park din Budapesta a devenit un proiect ambitios al premierului Viktor Orban, care vrea sa transforme parcul intr-un cartier de muzee. La sfarsitul lui ianuarie, prima astfel de cladire este The House of Music, Casa Muzicii Maghiare. Aceasta a fost construita pe locul fostelor cladiri de birouri darapanate de la Hungexpo si este una dintre cele mai asteptate cladiri noi construite din lume.
Cladirea a fost proiectata de arhitectul japonez Sou Fujimoto, care a fost selectat in urma unui concurs lansat in 2014, si ofera expozitii, educatie si concerte. Un spectacol interactiv permanent ghideaza vizitatorii prin dezvoltarea istorica a muzicii occidentale; celebreaza contributia compozitorilor maghiari precum Liszt, Bartok si Kodaly si urmareste muzica populara a Ungariei pana la radacinile sale din Asia Centrala. Mai mult, cladirea are si o camera pictata in culorile drapelului Ungariei, care prezinta videouri despre istoria politica a tarii si sportivi celebri, cu imnul national ca coloana sonora.
Intrarea in cladire ofera vizitatorului o experienta foarte apropiata de natura, fiind o zona foarte aerisita. Acest tip de aerisire este asigurata de peretii uriasi din sticla, de fatada formata din 94 de piese, toate fabricate individual. Mii de frunze sunt stilizate in plafonul suspendat, a caror culoare se schimba in functie de conditiile de lumina naturala.
Acoperistul a fost modelat de designer pe baza unei imagini vizuale a vibratiei sonore, unda sonora, iar toata suprafata acoperisului primeste lumina naturala prin aproximativ 100 de mici gauri care transmit lumina naturala in interior.
Publicatia New York Times mentioneaza ca somptuoasa cladire are parte de critici, mai ales ca planurile guvernului de a dezvolta parcul orasului vechi de 200 de ani intr-un cartier muzeal deranjeaza mediul natural, priveaza localnicii de spatiul public si ridica ingrijorari cu privire la coruptie.
Proiectul Liget Budapesta isi propune sa fie cel mai mare proiect de dezvoltare urbana din Europa, fiind descris de Orban ca o „opera de arta neterminata”. Jurnalistii NYT subliniaza faptul ca in 2012, guvernul lui Orban a anuntat un plan ambitios de a transforma parcul, aflat in paragina, intr-un cartier cu cinci muzee. Costul estimat la acea vreme era de aproximativ 250 de milioane de dolari, dar pana in 2017, cand a inceput ridicarea primei cladiri, costurile au crescut de aproape cinci ori mai mult decat previziunile initiale.
Website-ul oficial al proiectului mentioneaza ca Liget Budapesta este cea mai mare si mai ambitioasa dezvoltare culturala urbana din Europa si prevede reinnoirea completa a celui mai mare si mai emblematic parc public din Budapesta.
Totodata, inclusiv website-ul oficial mentioneaza diferentele politice, fiind mai multe mentiuni in sectiunea de Stiri despre cum autoritatile locale au incercat sa incetineasca avansul lucrarilor si diverse incetiniri a tranformarii zonei.
″Ceea ce face Casa Muzicii Maghiare deosebita este triada expozitiilor, muzica live si educatie muzicala, care se vor regasi intr-un singur loc. Vizitatorii se vor putea lansa intr-o calatorie prin muzica datorita diverselor programe: nivelul subteran va gazdui expozitii temporare si permanente, dar si elemente interactive si spectaculoase care vor ghida vizitatorii prin istoria muzicii”, a declarat comisarul ministerial Baán, citat pe website-ul oficial al proiectului.