Burning Man, festivalul care-si distruge exponatele, a creat “Muzeul fara spectatori”. Participarea la festivalul la care merge si Elon Musk poate ajunge pana la 20.000 de dolari
Unul dintre cele mai mari festivaluri dedicate creativitatii artistice din lume, Burning Man, si-a mutat editia de anul acesta exclusiv online.
Black Rock City, orasul pe care artistii si arhitectii din intreaga lume urmau sa-l construiasca pentru editia din 2020 a Burning Man, va fi prezentat online. Una dintre propunerile de constructie artistica de anul acesta a fost “Muzeul fara spectatori”, o cladire impresionanta care are la baza filosofia Burning Man prin care fiecare om care vine la eveniment este un participant, nu un simplu trecator.
Ca orice alta instalatie programata pentru Burning Man, si MoNS a fost construit pentru a fi ars ulterior, dar dupa ce a fost anuntat ca evenimentul nu se mai intampla cum era planificat, echipa a lucrat la o versiune digitala care poate fi previzualizata intr-un tur virtual 3D, disponibil aici.
Arhitectul John Marx si artistul Absinthia Vermut au creat “Muzeul fara spectatori”. “Muzeul incurajeaza toti participantii la Burning Man sa creeze lucrari de arta care nu trebuie sa fie curatoritate, ci prezentate intr-un mediu spontan.
Toata miscarea din jurul ”Burning Man” a aparut in 1986, in San Francisco, cand doi tineri, Larry Harvey si Jerry James au construit un ”om de lemn” pe care l-au dus pe plaja si i-au dat foc. O data cu trecerea anilor, acest gen de manifestare a fost interzis pe plajele amenajate, iar evenimentul s-a mutat in desert, din motive de siguranta.
Desertul Black Rock din Nevada este gazda Burning Man, si an de an o constructie uriasa de lemn este arsa.
Evenimente bazate pe experienta Burning Man sunt acum organizate peste tot in lume, in sistem de franciza, insa cel mai mare ramane cel din SUA, prin crearea de la zero in fiecare an a Black Rock City. Intregul festival se bazeaza pe voluntariat si pe responsabilitatea fiecarui participant de a avea grija de mediul inconjurator, fiecare strangand gunoiul dupa el, astfel incat la finalul evenimentului, desertul sa redevina la forma sa initiala.
Experienta Burning Man inseamna un set de principii ca “nu lasa urme” sau „decomodificare”, cat si de un set de reguli pentru constructii responsabile, unde participantii devin arhitecti si constructori, construind un oras efemer, cu spatii de locuit, de meditat, de plimbari dar si de petrecere. La final, o parte din arta adhoc cat si statueta Burning Man sunt arse, o celebrare a efemeritatii existentei omului in lume.
Unii cercetatori considera Black Rock City un oras imposibil, utopic, care insa tine loc de oras al memoriei, al dorintei, al schimbarilor si al darurilor, pe care il vezi cum se creeaza de la zero. Bilete de intrare la festivalul Burning Man sunt intre 425 si 1400 dolari, dar participarea la Burning Man poate ajunge la aproximativ 20.000 de dolari, inclusiv transportul pana in Nevada.
Printre participanti se numara artisti, fondatori de startup-uri, antreprenori, iubitori de arta. Elon Musk este unul dintre participanti, la fel si fondatorii Google – Larry Page si Sergei Brin, pe langa o serie de vedete internationale care saluta si imbratiseaza ideea de Burning Man. Conform statisticilor prezentate de organizatori, festivalul a avut in 2019 aproximativ 80.000 de participanti, dintre care 25% au fost turisti veniti din strainatate.