Calatorie in jurul lumii: Preparatele traditionale de Craciun din 12 tari
Craciunul in jurul lumii poate fi interesant si din punct de vedere gastronomic. Ce traditii gastronomice are fiecare tara influentata de clima si de nevoile alimentare localnicilor. Iata o calatorie printre delicatesele de pe mesele de Craciun din 12 tari.
Danezii mananca de Craciun “flæskesteg”, o friptura de porc cu jumari, iar la desert aleg un porridge traditional din orez, migdale, frisca si vanilie
Un preparat traditional de Craciun popular si foarte apreciat in Danemarca este “flæskesteg”, o friptura de porc cu jumari, sare, piper si frunze de dafin pe care danezii o mananca impreuna cu salata de varza un pic incalzita, sos si cartofi caramelizati. La desert, foarte popular este “ris’a’la mande”, un porridge din orez, migdale, frisca si vanilie.
Polonezii, vestiti pentru supele lor, au o astfel de reteta speciala si pentru Craciun, iar unul dintre cele mai populare deserturi este cozonacul cu mac
Bucataria poloneza este faimoasa pentru supele traditionale, asa ca de Craciun polonezii gatesc “borscht”, o supa acra din sfecla rosie, servita cu coltunasi umpluti cu varza sau ciuperci. La capitolul desert, de pe masa de Craciun nu lipseste “Makowiec”, un cozonac preparat cu seminte de mac, seminte despre care polonezii cred ca aduc noroc.
Germanii sarbatoresc Craciunul cu “Weihnachtsgans”, friptura de rata gatita special, dar si cu “Christmas Stollen”, unul dintre cele mai bune produse de patiserie din lume
In Germania, pe masa de Craciun trebuie neaparat sa se gaseasca “Weihnachtsgans” – friptura din rata, deseori umpluta cu mere, castane, ceapa si prune, condimentata cu pelin si maghiran si servita apoi cu sos, varza murata si coltunasi. Germanii sunt celebri si pentru variantele lor de “Christmas Stollen”, “prajtura cu fructe” considerata de multi cel mai bun produs de patiserie din lume.
In Rusia, de Craciun se serveste placinta ruseasca cu somon si “Pampushky”, gogosile dulci sau sarate
Kulebyaka este o placinta ruseasca din somon, unt, oua, marar, orez sau hrisca, ceapa si ciuperci. Preparatele din peste au devenit din ce in ce mai populare mai ales in preajma Craciunului incepand cu anul 1800, cand pestele inlocuia cu succes carnea in zilele de post. Deserturile rusesti sunt si ele aromate si savuroase, printre cele mai apreciate numarandu-se si “pampushky”, gogosi preparate fie la cuptor, fie prajite, care pot fi dulci sau sarate. Gogosile dulci sunt umplute cu gemuri de tot felul, varenye (fructe intregi confiate), povydlo (unt din prune) sau seminte de mac.
Grecia sarbatoreste Craciunul cu sarmale, supa “Avgolemono”, dar si cu Vassilopita, un cozonac care va poate purta noroc
Pe langa traditionalele sarmale din carne si orez pe care grecii le servesc cu un sos mai gros din lamaie, in Grecia foarte populara este si supa Avgolemono, primul fel de mancare servit de greci dupa slujba de Craciun. Supa se gateste cu pui, la care se adauga lamaie si ou. Poate cel mai des intalnit desert grecesc in perioada Sarbatorilor de iarna este Vassilopita, un cozonac cu rodie, migdale si stafide sau iaurt si ghimbir. In aluatul de Vassilopita se introduce mereu o moneda, iar cine o gaseste va avea noroc tot anul urmator.
In Italia avem cea mai bogata masa de Craciun, cu Abbacchio al Forno con Patate, o friptura de miel si ciuperci, Panettone si desert Torrone
In Italia, cate regiuni, atatea preparate si traditii culinare. Aici vom gasi poate cea mai bogata si mai variata masa de Craciun. Ca fel principal sunt “Abbacchio al Forno con Patate” (friptura de miel si ciuperci servita mai ales in Lazio), dar si pastele sau Carbonata (fasii de carne marinate in vin rosu si ierburi aromate, servite cu slanina). Cozonacul cu fructe confiate Panettone este in continuare “cel mai cautat desert” italian, urmat indeaproape de Torrone, desertul asemanator cu nuga, facut din migdale si alune de padure, care a inspirat ciocolata Toblerone.
Franta pune pe masa de sarbatoare Boeuf Bourguignon, dar si La Bûche de Noël, un desert nelipsit de Craciun
Bucataria frantuzeasca este ceva mai sofisticata, la fel de gustoasa si surprinzatoare si in ceea ce priveste meniul de Sarbatori. Astfel, acum se pregateste Boeuf Bourguignon, o tocana cu bucati din carne de vita, vin, legume, ierburi aromatice si condimente. Cel mai popular desert de Craciun este La Bûche de Noël, un cozonac-rulou cu multa crema de ciocolata.
Spaniolii sarbatoresc Craciunul cu Cochinillo, friptura de purcel de lapte, si cu vestita prajitura inchinata “Celor Trei Regi”
In Spania, Craciunul nu este la fel fara Cochinillo sau “friptura de purcel de lapte”, pregatita pe un pat de ceapa si cartofi. Rumeniu, crocant si suculent, Cochinillo pare preparatul perfect pentru Craciun, la fel si Roscon de Reyes, o coronita din aluat dulce, ca de cozonac, presarat cu bucati de fructe confiate. Roscon de Reyes este nelipsit atat de Craciun, cat si de “Ziua celor trei regi”, pe 6 ianuarie, o sarbatoare la fel de importanta ca si Craciunul, cand copiii primesc daruri din partea regilor.
Craciunul American se sarbatoreste in fiecare an cu 22 milioane de curcani si deserturi cu mult zahar
Americanii consuma de Craciun 22 milioane de curcani, ceea ce inseamna ca friptura de curcan, pregatita in moduri variate, este si cel mai popular preparat de sarbatoare. La desert, americanii opteaza pentru prajituri cu mult zahar, de la fursecuri din turta dulce cu tot felul de toppinguri pana la vestitele marshmallows, bezele moi americane.
De Craciun, englezii servesc si ei friptura de curcan, dar si “pigs in blankets” si nu uita nici de traditionala “figgie pudding”
Dupa ce, multi ani, friptura de curcan a fost si in Marea Britanie in topul preferintelor, acum britanicii opteaza ceva mai des pentru cartofi la cuptor si asa numitii “pigs in blankets”, carnaciori infasurati in bacon. Desertul specific Craciunului este budinca facuta din fructe uscate si servita cu unt din lichior. Varianta cu smochine, asa numita “figgy pudding”, este si ea foarte populara in aceasta perioada.
Australia a facut o fuziune intre clasic si modern, are un meniu de Craciun cu friptura de curcan, fructe de mare, dar si prajitura Pavlova
Australienii au imbinat traditiile culinare britanice cu o bucatarie noua, cu influente modern; in meniul de Craciun, fie el clasic sau modern, avem friptura de curcan, dar si creveti, stridii, raci si preparate pe baza de fructe de mare. Ca desert, australienii servesc de Craciun variante ale prajiturii Pavlova.
In Filipine, Craciunul se sarbatoreste cu Lechon, porc intreg la gratar, si Royal Bibinka, o prajitura cu orez
In Filipine pregatirile pentru Craciun incep inca din septembrie, iar preparatele traditionale sunt si ele dintre cele mai diverse. Un astfel de exemplu este Lechon, un porc intreg, pregatit la gratar, pe un pat de carbuni, crocant la exterior si suculent la interior. Lechon este foarte popular nu doar de Craciun, ci si la toate sarbatorile importante. Ca desert, filipinezii obisnuiesc sa pregateasca Royal Bibingka, o prajitura cu orez si branza.