Studiile arata ca daca mergem in calatorii accesam mental si emotional mai multe functii care reduc stresul. Patru beneficii ale calatoriilor
Atunci cand viata devine coplesitoare si suntem tot mai stresati, mergem de obicei la un pui de somn, la o baie cu spuma, oesom la o plimbare in aer liber sau la un curs de yoga pentru a ne relaxa.
Studiile arata ca si calatoriile sunt una dintre cele mai bune modalitati de a reduce stresul, pentru ca acceseaza mai multe laturi ale personalitatii noastre, fiind adesea ca un sport mental insotit de miscarea fizica intr-un spatiu nou.
Iata cateva modalitati prin care calatoriile reduc stresul.
Va pot ajuta sa va mentineti in forma si sanatosi pentru ca orice calatorie implica miscare fizica, deplasare -adesea pe jos – pe distante mai lungi decat practica obisnuita zilnica.
Activitatea fizica este excelenta pentru imbunatatirea starii noastre de bine fizice si mentale, iar calatoriile ofera o multime de oportunitati de a face miscare. Fie ca va place sa va plimbati printr-un oras nou, sa faceti drumetii pe trasee montane sau sa inotati in ocean, a fi activ in aer liber este o modalitate excelenta de a reduce stresul, de a creste nivelul de energie si de a va imbunatati starea generala de bine. S-a dovedit ca petrecerea a doar 20 de minute in contact cu natura scade nivelul hormonilor de stres, in timp ce studiul Framingham Heart Study a constatat ca persoanele care calatoreau in fiecare an aveau mai putine sanse sa sufere un atac de cord sau sa dezvolte boli de inima.
Exista chiar un studiu amplu care arata ca mersul prin natura elibereaza energia electrica stocata in corp accidental din cauza aparatelor electronice de care nu ne despartim – telefon, laptop…
Calatoriile sunt una dintre cele mai bune forme de gimnastica mentala, iar asta inseamna ca va pot ajuta sa va mentineti mintea ascutita
Atunci cand calatoriti, cunoasteti oameni noi, descoperi locuri noi, sunteti nevoiti sa va adaptati la situatii noi si deveniti mai constient din punct de vedere social. Experientele noi va ajuta sa va mentineti mintea agera si sa va imbunatatiti flexibilitatea cognitiva, ceea ce va ajuta sa gestionati stresul.
Calatoriile va fac sa traiti “in prezent”, tehnica de yoga atat de mult promovata in ultima vreme pentru efectele sale asupra linistirii ritmului interior si curateniei mentale, ambele fiind factori care reduc stresul.
Journal of Personality and Social Psychology a constatat ca cei care calatoresc sunt mai susceptibili de a fi deschisi si stabili din punct de vedere emotional, in timp ce alte studii au aratat ca calatoriile pot creste creativitatea, constientizarea culturala si personala si pot introduce noi moduri de gandire. Va puteti folosi creativitatea pentru a va imbunatati rutina zilnica, pentru a va organiza viata si pentru a gasi modalitati de reducere a stresului.
Calatoriile, concediile, vacantele ajuta la evitarea epuizarii
Burnout-ul apare atunci cand suntem suprasolicitati. Una dintre cele mai bune modalitati de a evita epuizarea este sa ne luam timp regulat pentru a ne relaxa si reincarca. Fie ca este vorba de o excursie de weekend sau de o escapada pe tarmuri tropicale, o vacanta este un act imbogatitor de ingrijire de sine. De la entuziasmul planificarii calatoriei la libertatea de a te odihni, de a fi prezent si de a face ceea ce iti place, calatoriile reduc stresul si ajuta la mentinerea unei mentalitati sanatoase.
Un studiu a aratat ca, dupa doar trei zile de vacanta, calitatea somnului, starea de spirit si suferintele fizice ale participantilor s-au imbunatatit, iar aceste beneficia erau inca prezente cinci saptamani mai tarziu.
Calatoriile sporesc, de asemenea, empatia si combat prejudecatile in randul oamenilor. Un sondaj privind calatoriile a aratat ca 76% dintre participanti considera ca calatoriile le-au oferit o perspectiva pozitiva asupra diferentelor, diversitatii si altor culturi in general. Iar atunci cand aveti o viziune mai pozitiva asupra lumii, probabil ca veti avea mai putin stress.
A calatori intr-o tara noua sau in orasul vecin aduce o pauza de la rutina zilnica care va poate ajuta sa rupeti ciclurile negative si sa iesiti dintr-o rutina stresanta.
Uneori, nu este vorba despre a vedea locuri noi, ci de a scapa de cele vechi, iar studiile au aratat ca vacantele pot ajuta la gestionarea emotiilor negative prin faptul ca ne scot din mediile care ne provoaca stres.
Desi calatoriile frecvente va pot stimula starea de spirit si pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii dvs. mintale, exista limite. Este posibil sa va amintiti de calatoriile dvs. cu placere, iar reducerea stresului si cresterea sentimentelor de fericire dupa o vacanta dureaza de obicei mai putin de o luna.
Atentie insa. Nu ar trebui sa va bazati pe calatorii ca pe o forma de terapie. Daca va simtiti anxios sau deprimat si aveti nevoie de ajutor, ar trebui sa vorbiti cu un profesionist in domeniul sanatatii mintale. Ei va pot ajuta sa gasiti tratamentul potrivit.