5 calatorii virtuale in distilerii unde se prepara cele mai rafinate whisky-uri, gin, cachaca sau tequila
Pasionatii de povesti gastronomice au posibilitatea unei calatorii virtuale in interiorul catorva distilerii din lume, unde sa descopere atat povestile legate de bauturi, dar si antreprenorii care investesc timp si energie pentru a rafina alcoolul.
Daca ati fost vreodata intr-o distilerie, probabil stiti ca o astfel de vizita este de fapt o imersiune multisenzoriala: aroma cerealelor care fermenteaza, stralucirea recipientelor in care sunt tinute bauturile, dar si zgomotul facut de sticlele asezate pe banda transportatoare fac parte din magie.
Bourbonul este bautura care face parte din categoria whiskey, dar care se proceseaza diferit datorita mixului de boabe de porumb, grau, orz si secara, macinat, amestecat cu apa si incalzit, fermentat cu ajutorul drojdiei, distilat, apoi imbatranit in butoaie de stejar. De asemenea, acest tip de whisky este distilat in mod normal de doua ori si trebuie sa contina cel putin 51% porumb.
O calatorie virtuala in lumea bourbonului este oferita de Buffalo Trace, compania situatia in Kentucky, SUA.
Intreaga experienta virtuala este completata si de jocuri si curiozitati despre bourbon, dar si informatii despre cum se face o degustare corecta si ce trebuie luat in considerare atunci cand alegem o sticla de bourbon. Calatoria virtuala a distileriei este disponibila aici.
Pentru a descoperi secretele whiskyului, calatoria virtuala se intampla in Scotia, unde se poate face un tur virtual al producatorului Laphroaig, fabricant de whisky de peste 200 de ani.
Acestia produc whisky single malt, iar filmarea este disponibila prin intermediul unei camere de 360 de grade, care incepe prin descoperirea insule scotiene Isley, renumita pentru turismul dedicat iubitorilor de whisky – insula este celebra pentru numarul de distilerii care produc renumita bautura. Turul este disponibil aici.
Pentru cei pasionati de bauturi traditionale, exista un tur virtual in inima Braziliei, la distileria de cachaca Novo Fogo.
Cachaca este un tip de rom alb, insa procesul de distilatie este diferit, deoarece este facut prin distilarea sucului de trestie, nu din melasa, ca in cazul romului. Dateaza de cand portughezii au colonizat zona in secolul al XVI-lea, aceasta fiind o bautura foarte populara printre localnici – de altfel, a ajuns si la noi prin renumitul cocktail Caipirinha, doar ca deseori il gasim in formula creata cu ajutorul romului alb.
Povestea distileriei din Brazilia, a plantatiei de trestie de zahar si a cuceririi mapamondului cu ajutorul cachaca o descoperiti aici.
Tequila devine o calatorie online imersiva datorita producatorului din Jalisco care a creat o intreaga experienta virtuala pentru cei interesati de povestea distileriei sale.
Turul cuprinde plimbari pe campurile de agave, procesul de recoltare si coacere a piñas, fermentarea, distilarea, imbatranirea si imbutelierea tequilei. Povestea se poate descoperi prin video-urile de pe website, dar si prin aplicatia creata pentru telefoanele mobile si prin Google Cardboard. Toate informatiile sunt disponibile aici.
Unul dintre cele mai fine ginuri disponibile pe piata este creat in Japonia, la prima astfel de distilerie din tara.
Kyoto Distillery a devenit de curand parte din grupul Pernod Ricard, iar turul oferit in distilerie explica cum produc acestia cel mai cunoscut gin al lor, Ki No Bi. Calatoria virtuala se poate face aici.
Mai jos puteti afla despre tipurile si formele de pahare dedicate fiecarui tip de bautura.