Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 4 -6 decembrie: expozitie cu vanzare si mestesugari la MTR, Festivalul de Teatru Toma Caragiu, expozitie One Night Gallery, concerte live la Green Hours si Infinitea

Daca iesiti la o plimbare prin oras, o sa observati ca o parte dintre decoratiunile de Craciun au fost instalate deja, insa fara a fi aprinse inca luminitele. Ne apropiem de vacanta de Craciun, insa momentan nu au fost anuntate targuri tematice si nici piete cu brazi de Craciun.

urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Cu toate ca este un an putin mai neobisnuit, in weekendul 4-6 decembrie 2020, la Muzeul National al Taranului Roman va avea loc evenimentul anual cu ocazia Sfantului Nicolae, intitulat „Batranii de iarna”.

Desfasurat intre orele 10:00 si 18:00, targul isi deschide portile pentru bucurestenii care isi doresc comori traditionale, numai bune de admirat si tocmit, de la peste 60 de mesteri priceputi (olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori) din toate zonele tarii.

Organizatorii evenimentului invita publicul sa admire si sa cumpere pe langa cadourile specifice de Sfantul Nicolae pentru copii (jucarii, nuieluse) si alte obiecte printre care masti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, strachini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panusi, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei sau zurgalai.

O serie de spectacole din portofoliul teatrului din Ploiesti sunt disponibile in Festivalul de Teatru Toma Caragiu care se desfasoara online.

In acest weekend, iubitorii teatrului pot urmari online o serie de spectacole din cadrul Festivalului de Teatru Toma Caragiu din Ploiesti. Biletele sunt disponibile online, costa 10 lei si pot fi achizitionate de aici. Programul din acest weekend cuprinde spectacolele “Romantiosii”, regia Vlad Cristache (vineri, 19.00), “Salieri” de Marcel Top, o adaptare dupa scrisorile lui W.A. Mozart si Peter Shaffer, regia: Marcel Top (sambata, 18.00), “Galcevile din Chioggia” – adaptare de Vlad Trifas dupa Carlo Goldoni, regia: Vlad Trifas (sambata, 19.30) si “Memoria apei” – de Shelagh Stephenson, regia: Vladimir Anton (duminica, 17.00).

O selectie a spectacolelor de la Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov este disponibila gratuit online si Teatrul Radu Stanca Sibiu prezinta spectacolele pe Scena Digitala

Pe canalul de youtube a Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov, publicul poate urmari o parte dintre spectacolele puse in scena la acest teatru. “Livada de visini”, “Conu’ Leonida fata cu reactiunea” si “Sluga la doi stapani” sunt spectacolele disponibile gratuit pentru vizionare.

Teatrul Radu Stanca din Sibiu (TNRS) a “deschis” publicului Scena Digitala, prin care spectatorii se pot bucura de reprezentatii live. Astazi este disponibil incepand cu ora 19.00 spectacolul “Opinia publica” de Aurel Baranga, regia Theodor-Cristian Popescu. „Opinia Publica” este un spectacol-sedinta cu publicul, dupa textul omonim scris de Aurel Baranga in perioada comunista, si prezinta o incursiune aproape antropologica prin care se reconstruieste, cu mult umor si cu seninatate, contextul social si uman al acelor vremuri. Biletele sunt disponibile aici.

O serie de concerte sunt disponibile in acest weekend pentru public: jazz in Green Hours, dar si acorduri live la Infinitea

Proiectul Amo Brasil se aude live sambata de la ora 12.00 in Gradina Infinitea. Cu un repertoriu de bossa-nova, bossa-nova jazz si samba in formula curata (voce,chitara), Amo Brasil isi gaseste drumul spre o muzica cu totul exceptionala. Membru fondator al proiectului, Alice Sonia-Michael aduce prin vocea ei o versiune originala a muzicii braziliene, pastrand in acelasi timp cantul traditional al genului. Impreuna cu Mihai Melinescu  muzician cu vasta experienta in domeniu muzical, Amo Brasil aduce in fata publicului cele mai frumoase cantece braziliene. Detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

Sambata, de la ora 14.00, Ruxandra Zamfir – voce si Sorin Romanescu – ghitara, invita publicului la evenimentul “Some Like It… Cold. Jazz in the Green Garden”. Biletele costa 40 lei la achizitionarea in avans si sunt disponibile aici. Duminica, tot de la ora 14.00, Gradina Green Hours rasuna in acordurile “Blues in 4” – Raul Kusak (Zalau) – orga hammond ; Luis Palomimo (Havana) – saxofon tenor; Hanno Höfer (Timisoara) – ghitara, voce si Claudiu Nasu’ Purcarin (Cluj-Napoca) – baterie. Detalii despre eveniment sunt disponibile aici.

SONORO continua concertele online pentru iubitorii de muzica clasica.

Festivalul SoNoRo XV „Pasarea Maiastra” ajunge si la Bucuresti, cu o serie de concerte  transmise live din cateva dintre cele mai frumoase muzee si resedinte istorice private din Bucuresti, in perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2020.  Concertele se vor putea urmari pe platforma https://festival.sonoro.ro/ si pe cele ale partenerilor festivalului. Vor concerta nume importante ale scenei internationale dintre care ii amintim pe Mihaela Martin (vioara), Razvan Popovici (viola), Frans Helmerson (violoncel), Justus Grimm (violoncel), Diana Ketler (pian) si José Gallardo (pian).

Vineri, transmisia are loc din Muzeul National de Arta al Romaniei – Sala Auditorium, incepand cu ora 19.00, cu programul “How to be free” – Summa pentru cvartet de coarde – Arvo Pärt (*1935), Trio pentru clarinet, violoncel si pian – Nino Rota (1911-1979), Simfonia nr. 6, Pastorala, in fa major, op. 68, in aranjament pentru sextet de coarde – Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Sambata, muzicienii se muta in Muzeul de Arta Veche Apuseana „Ing. Dumitru Furnica Minovici”, iar programul este o surpriza pentru public. Duminica, acorduri de Rachmaninov, Chopin, Piazzolla si Dvorak vor rasuna din Palatul Cesianu-Racovita.

Tot pentru iubitorii de muzica clasica, Marius Constantinescu organizeaza un interviu online cu soprana Leontina Vaduva, iar evenimentul este disponibil aici. De asemenea, Filarmonica George Enescu organizeaza evenimentul “Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica. Sa-i cantam lui Mos Craciun in ritm de jazz”, disponibil online aici, sambata de la ora 11.00.

Filme pentru cei mici si cei mari in acest weekend oferite gratuit pe platforma TIFF Unlimited.

In weekend-ul de Mos Nicolae, TIFF pune la dispozitie publicului trei filme pentru intreaga familie, gratuit, pe unlimited.tiff.ro, in cadrul proiectului EducaTIFF.

Programul de filme include doua filme scurte si un lungmetraj: “Dupa ploaie” (2018; Franta; 9 min; regia Valérian Desterne, Rebecca Black, Céline Collin, Juan Olarte); “Un apartament intr-o sambata” (2018; Coreea de Sud; 7 min; regia Jeon Seung-bae) si „Vacanta mea extraordinara cu Tess” (2019; Olanda, Germania; 82 min; regia Steven Wouterlood, pentru copiii 9 ani +. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

One Night Gallery organizeaza OFF Course Boulevard, o instalatie disponibila pe mai multe cladiri din zona Calea Victoriei.

Evenimentul artistic organizat de One Night Gallery recreeaza cele mai exotice destinatii ale lumii si le aduce impreuna in Bucuresti, reimaginate de artistii romani. 9 lucrari de arta create de Alina Bohoru, Aural Eye, Ana Banica, Les Ateliers Nomad, Ioana Trusca, Noetic, Raluca Bararu, Rizi, Stella Caraman si Time Studio transforma vitrinele unor locuri iconice din centrul Capitalei in spatii expozitionale, cu reinterpretari de la Rio la Madagascar, de la Tokyo la Ibiza, de la Bali la Chile.

Lucrarile pot fi descoperite pana pe 7 decembrie, incepand cu ora 17.00, dupa cum urmeaza:  Grand Hotel Boulevard: Alina Bohoru – Rio; Hotel Novotel: Raluca Bararu – Bali; Grand Hotel Continental: Noetic – Insulele Comore; Athene Palace Hilton: Ana Banica – Chile; Hotel Radisson: Ioana Trusca, Time Studio – Bali; Zaganu Craft Beer Bar: Stella Caraman – Madagascar; Galeria 1001 Arte: RIZI – Tokio, Aural Eye – Ibiza si Bar A1: Les Ateliers Nomad – Round trip. Detalii despre eveniment aici

O plimbare prin Bucuresti in cautarea poeziilor urbane ar putea fi o activitate potrivita pentru acest weekend.

La Bucuresti, proiectul POSTER X POEM a devenit o expozitie care poate fi citita si vazuta pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Piata Amzei, Strada Tache Ionescu 4, si pe gardul Carturesti Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor gazdui un numar din cele 21 de lucrari in ferestre si pe gardurile disponibile, pana pe 16 decembrie. 

Daca nu vreti sa iesiti din casa, exista online trei expozitii a fotografilor si colectionarilor Ioan Matei Agapi, Mihai Oroveanu si Costica Axinte online,  care prezinta lectii de istorie autentice.

Expozitiile de fotografie care radiografiaza viata romanilor si Romaniei in secolul trecut sunt lectii de istorie si antropologie care ne arata evolutia oamenilor si a oraselor, fiecare dintre colectii reusind sa surprinda atat momente istorice de importanta majora, ca primul Razboi Mondial, dar si vietile oamenilor simpli si a oraselor in care acestia locuiau, fiind prezentata o Romanie pe care o descoperim destul de rar.

Artistul Ioan Matei Agapi a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Pe plaforma www.ioanagapi.com se regasesc, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.

Din colectia Mihai Oroveanu fac parte zeci de mii de fotografii despre Romania, datate incepand cu anul 1865, fiind una dintre cele mai importante arhive fotografice din tara. Proiectul are ca scop digitalizarea, prezervarea si publicarea online a fotografiilor de arhiva, mai ales ca multe colectii si fonduri de imagine din Romania au fost dezmembrate, s-au distrus sau si-au pierdut identitatea initiala. Colectia online este disponibila la www.photopastfuture.ro.

Disponibil online este si ACSINTE.100, un album virtual cu fotografii de Costica Acsinte insotite de clipuri audio si video care invita publicul tanar in Romania anilor 1920 – 1960. Proiectul de digitalizare a fotografiilor acestuia este bazat pe expozitia cu acelasi nume organizata in opt orase din tara cu ocazia Centenarului. Fotografiile semnate de Costica Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelica si Slobozia mijlocului de secol 20, sunt insotite de discutii despre istorie si fotografie, lecturi ale unor scrisori si jurnale din război si amintiri dintr-o copilarie in orasul Slobozia. Intreg albumul este disponibil online pe www.acsinte100.ro.

Pentru gurmanzii urbani, am pregati cateva liste de locuri de unde va puteti achizitiona bunatati.

urban.ro a pregatit o lista cu restaurantele bucurestene care servesc fine dining si care in acest moment, din cauza situatiei crizei sanitare, si-au reprofilat meniurile. Chiar daca majoritatea restaurantelor a investit in paturi si incalzitoare, cea mai afectata nisa din intreg ecosistemul horeca ramane fine dining-ul, conceptul care incepuse deja sa prinda avant in Romania datorita tinerei generatii de chefs care a facut stagii de practica in ale excelentei in bucatarie peste tot in lume, in restaurante premiate cu distinctii Michelin si nu numai.

In Bucuresti, exista deja o serie de restaurante marcate ca fiind parte din miscarea “noua bucatarie romaneasca”, explicata simplu ca grija pentru provenienta fiecarui ingredient in parte, importanta retetelor traditionale si a reinterpretarii acestora, meniul cu ingrediente de sezon si nu in ultimul rand, inovatia adusa de creativitatea fiecarui chef in parte.

Daca vreti un meniu vegetarian, vegan sau de post, am pregatit si o lista cu locurile unde puteti comanda acest tip de produse, disponibile de luat la pachet, prin delivery sau chiar prin abonament.

Citește în continuare