Calitatea alimentara. 55% dintre romani ar renunta la zahar, in vreme ce doar 28% vor sa elimine carnea. Peste jumatate din romani se confrunta cu probleme de greutate

Primavara, o perioada asociata prin definitie cu tendinta crescuta de reînnoire si regenerare, aduce extra motivatie pentru a lua decizii constructive si a implementa unele transformari ale stilului de viata.
Rezultatele celui mai recent studiu realizat de Asociatia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiza – cu ajutorul Reveal Marketing Research analizeaza in detaliu perceptia romanilor asupra calitatii alimentatiei lor si schimbarile pe care sunt dispusi sa le faca,in general, pentru a oimbunatati.
Astfel, 39% dintre respondenti (în crestere comparativ cu studiul anterior) considera ca au o calitate buna a alimentatiei, 53% o evalueaza ca fiind medie, iar 7% declara ca au o alimentatie de calitate slaba. Totodata, 47% dintre respondenti sunt multumiti sau foarte multumiti de greutatea lor actuala, iar 25% nemultumiti sau foarte nemultumiti. 74% dintre respondenti nu au tinut dieta in ultimele 6 luni de la momentul completarii chestionarului, iar dintre cei 26% care au tinut o dieta, doar 12% au facut-o la recomandarea unui specialist. 14% au folosit metoda fasting, majoritatea (36%) pentru o perioada cuprinsa intre 1-3saptamani, barbatii reusind intr-un procent mai ridicat sa foloseasca metoda pentru o perioada indelungata.
„În Romania, statisticile arata ca peste jumatate din populatie se confrunta cu probleme de greutate, iar impactul negativ asupra sanatatii persoanelor supraponderale sau obeze este unul semnificativ.
Kilogramele in plus reprezinta o consecinta a alimentatiei nesanatoase, asociata unui stil de viata sedentar, iar una dintre problemele de luat in calcul este aceea ca, de multe ori, chiar si persoanele care declara ca au o calitate buna a alimentatiei sau ca sunt multumite de greutatea lor pot evalua gresit aceste aspecte. De aceea, este important sa se apeleze la un medic pentru analize de rutina si pentru sfaturi concrete legate de nutritie, mai ales cand este vorba de alegerea unei diete, pentru ca nu orice dieta se potriveste oricui, iar pentru a obtine rezultate este nevoie de o strategie pe termen lung, individualizata“, explica dr. Serban Damian, medic si nutritionist sportiv, expert CIPRA.

54% dintre romani sunt de parere ca au un meniu echilibrat, consumand din toate grupele alimentare.
Legumele, fructele si produsele de panificatie raman in continuare pe primele locuri in topul alimentelor consumate de respondenti zilnic sau aproape zilnic, cu cate 78% din voturi, urmate de: carne si peste (73%), lactate (68%), oua (63%), dulciuri (63%). Pe de alta parte, 20% dintre respondenti consuma frecvent produse vegane, 15% produse speciale (fara gluten, lactoza, zahar etc), iar 14% mancare de tip fast-food (burgeri, pizza).
Zaharul, produsele de panificatie si carnea se aflain top 3 alimente percepute ca fiind nocive de catre respondenti, iar motivul principal pentru care ar renunta la acestea este sanatatea,intr-o masura mult mai mica fiind motivati de principiile personale, precum grija fata de planeta sau animale, sau de motivele financiare.
Astfel, respondentii ar luain calcul sa renunte la: zahar – 55% , produse de panificatie – 43%, carne – 28%, peste – 25%, produse lactate – 23%, produse de origine animala – 23%.
Pentru a-si imbunatati alimentatia, cei mai multi respondenti (50%, comparativ cu 36%in cadrul studiului anterior) considera ca i-ar ajuta sa isi permita sa cumpere tot ce isi doresc. 41% simt nevoia sa gaseasca mai usor alimente sanatoase, 36% si-ar dori sa aiba un plan alimentar detaliat pentru intreaga saptamana, 31% ar vrea sa aiba mai multe cunostinte despre ce inseamna sa mananci sanatos, 27% simt lipsa timpului suficient ca sa-si gateasca singuri, iar 20% considera ca, daca ar evita mancarea de timp fast/junk food, alimentatia lor s-ar imbunati.