Calugaritele de la Manastirea Maredret din Belgia sunt cele mai noi producatoare de bere din lume. Ele se alatura astfel, in premiera, calugarilor in productia de bere
Calugaritele de la Manastirea Maredret din Belgia sunt cele mai noi producatoare de bere din lume, folosindu-se de infrastructura deja exista a manastirii, pentru care au strans bani de renovare astfel incat sa inceapa fabricarea berii.
Comunitatea a fost fondata in 1893, dar au decis in urma cu aproximativ cinci ani ca este timpul sa faca echipa cu un producator de bere cu scopul de a produce bere infuzata cu o parte din istoria si valorile lor, ajutand in acelasi timp si la repararea acoperisurilor si a peretilor crapati ai manastirii, dupa cum relatreaza agentia de presa Reuters.
Dupa aproape trei ani de colaborare cu producatorul de bere si importatorul John Martin, acestia au creat Maredret Altus, o bere de chihlimbar cu 6,8% alcool, care foloseste cuisoare si boabe de ienupar, si Maredret Triplus, o bere blonda de 8% alcool care incorporeaza coriandru si salvie.
Berile se bazează pe spelta, o cereala mentionata in textele Sfintei Hildegarda, o stareta benedictina germana din secolul al XI-lea care a inspirat ordinul belgian, alaturi de plante cultivate in mod obisnuit in gradina calugaritelor.
Productia este in prezent de 300.000 de sticle pe an, care are potential sa ajunga la aproximativ 3 milioane in cativa ani. In afara Belgiei, este deja vanduta in Italia si Spania, mentioneaza Reuters.
Berile de manastire, care implica alcool prin care se platesc redevente in schimbul folosirii numelui de manastire, sunt obisnuite in Belgia, dar pana acum au fost doar calugarii cei care produceau astfel de bauturi.
Cele mai cunoscute pentru productia de bere sunt manastirile trapiste, care ofera o calitate exceptionala. Pentru ca berea sa fie recunoscuta oficial de Asociatia Internationala Trapista, ea trebuie sa fie preparata in interiorul zidurilor unei manastiri trapiste, sub supravegherea caugarilor. In plus, berea nu poate fi preparata pentru profit – dar poate fi vanduta numai pentru a sustine nevoile manastirii, calugarilor si comunitatilor invecinate sau organizatiilor caritabile desemnate.
Indicatorul unei beri autentice trapiste este un mic romb pe eticheta care semnaleaza faptul ca berea a fost creata prin procedeu artizanal de sau sub supravegherea unor calugari, respectand cu strictete reteta fabricarii berii monahale, iar aceasta se vinde doar pentru a sustine manastirea si comunitatile din jur.
Cele 6 lacasuri care sunt autorizate sa foloseasca marca autentica sunt: Saint Sixtus de Westvleteren (Ypres), Notre Dame de Scourmont, Notre Dame de Orval (Florenville), Notre Dame de Saint-Remy (Rochefort), Saint Benedict (Achel) si Notre Dame de Sacre Couer (Westmalle).
Productia celor sase este variata si produc aproximativ 20 de sortimente de bere. Cea mai veche dintre abatii este cea de la Orval, fondata in secolul al XI-lea, astfel ca berea pe care o puteti degusta are o reteta de peste 1000 de ani.