Skip to content

Camerele private ale Reginei Maria Antoaneta de la Versailles sunt redeschise publicului dupa sapte ani de renovari. Regina avea gusturi extravagante si obisnuia sa acopere inclusiv dormitorul ei privat cu suprafete aurite.

Zilele trecute, in Palatul Versailles au fost redeschise camerele private ale celei mai celebre regine a Frantei: Maria Antoaneta. Spatiile au fost renovate timp de sapte ani, fiind ascunse in spatele unei usi secrete din dormitorul oficial al fostei regine.

Desi exista putine documente care au supravietuit din perioada in care Maria Antoaneta si Louis al XVI-lea au domnit asupra regatului francez, conservatorii si restauratorii au incercat sa readuca salile la gloria lor din secolul al XVIII-lea. S-au confruntat cu o mare provocare legata de aspectul camerelor deoarece francezii, dorind sa lase in urme vremurile de disparitate a bogatiei, au distrus o mare parte din documentele monarhilor Bourboni dupa ce i-au decapitat.

Dupa renovare, publicul poate vizita budoarul apartamentului, Camera Aurie, sufrageria, sala de biliard si biblioteca, toate decorate cu mobilier ales personal de Regina Maria Antoaneta.

Ultima regina a Frantei, nascuta in Austria, a inceput sa decoreze spatiul la scurt timp dupa ce a ajuns in tara si s-a casatorit cu viitorul rege Ludovic al XVI-lea in 1774, la varsta de 14 ani. Designul interior al acestor camere a continuat pana in 1788 – cu doar un an inainte de Revolutia franceza care a dus la moartea ei.

Ea a revendicat primul etaj al Palatului Versailles imediat dupa casatorie. Treptat a devenit cunoscuta pentru gustul sau rafinat si afinitatea pentru lucrurile cele mai scumpe care stabileau o noua moda atat in randul curtenilor dar si al aristocratiei francez, unele familii ajungeau deseori la faliment incercand sa tina pasul cu tendintele stabilite de regina.

Cerintele ei de impodobire cat mai somptuoasa a camerelor l-ar fi infuriat inclusiv pe pe arhitectul principal al regelui, Ange-Jacques Gabriel, care s-a plans monarhului. Se crede ca apartamentul ei privat a fost primul loc in care regina s-a ascuns atunci cand publicul a marsaluit asupra Versailles-ului.

Restauratorii spera ca aceasta noua versiune a camerelor va oferi vizitatorilor iluzia ca au intrat intr-o zona pe care regina tocmai a parasit-o.

Spatiile redeschise sunt cele in care Maria Antoaneta se juca cu copiii ei si isi primea prietenii in timpul liber. Unele incaperi urmeaza o tema coerenta, cum ar fi camera Méridienne si Camera de Aur. 

In 1779, regina a dispus ca peretii din spatiul care avea sa devina Camera de Aur sa fie acoperiti cu panzeturi de matase impodobite cu flori, arabescuri si medalioane de aur. In 1784, ea a adaugat lambriuri din lemn sculptat, inspirate de fascinatia ei pentru Egiptul antic.

Camera Méridienne a fost decorata cu gandul la nasterea primului fiu al cuplului regal. In prezent, este ornat cu o reproducere fidela a unei decoratiuni textile care a existat in spatiul original in vremea Mariei Antoaneta, in nuante de liliac si tonuri de verde. 

Biblioteca prezinta de asemenea ornamente delicate din aur, de-a lungul peretilor captusite cu rafturi de carti. 

Locuintele sunt raspandite pe doua etaje cu vedere spre o curte interioara.

Se crede ca doua dintre camerele apartamentului au fost decorate cu tapet de Toile de Jouy, avand ca motiv grafic ananasul. Acesta este un alt semn al bogatiei si extravagantei regale, avand in vedere cat de rar era fructul la acea vreme.

Pe langa biblioteca, mai pot fi vizitate o sala de mese si o sala de biliard dar si camerele mai mici de la ultimul etaj care erau rezervate pentru uzul personal al reginei, precum si pentru servitorii si cameristele sale.

Catherine Pégard, directoarea administrativa a Palatului Versailles — cladirea este in patrimoniul guvernului francez — a declarat pentru The Guardian ca regina obisnuia sa primeasca foarte putini oameni apropiati in camerele ei private. Salile sunt destul de mici si pot fi vizitate doar in grupuri de 10 persoane.

Anul trecut, doua piese de mobilier din apartamentele private ale Reginei Maria Antoaneta au fost scoase la licitatie. Este vorba despre o comoda de inspiratie asiatica si un fotoliu sculptat cu un an inaintea Revolutiei Franceze.

Citește în continuare