In Canada se va construi cea mai mare laguna geotermala din lume. Inspirata de celebra „Laguna Albastra”, va functiona pe tot parcursul anului si va fi creat un intreg sat de vacanta sustenabil in jurul ei.
Compania geoLagon din Quebec planuieste ca contruiasca cea mai mare laguna geotermala din lume. Proiectul este inspirat de faimoasa ”Laguna Albastra” din Islanda si va fi amenajat in Charlevoix, Canada, la 45 de minute de Quebec.
Va avea un rezervor termic cu un sistem de incalzire bazat pe energia produsa de izvoarele geotermale. Acesta va mentine temperatura apei la 39˚C pe tot parcursul anului si va fi benefic mai ales in lunile de iarna unde temperatura scade sub 0°.
Intregul proiect va ocupa peste 12.000 de metri patrati iar pe langa rezervorul geotermic vor fi construite 300 de cabane de dimensiuni generoase pentru a crea un sat de vacanta sustenabil.
In urma unui studiu condus de Akonovia, o companie energetica canadiana, proiectul a fost declarat in intregime sustenabil.
Pe langa energia geotermica, laguna va fi alimentata de un sistem energetic eficient, compus din panouri fotovoltaice si tehnologii care se folosesc de lumina solara, combustibil organic (biomass) si turbine. De asemenea, pe cabane vor fi amplasate panouri fotovoltaice care vor absorbi energia solara pentru a alimenta si incalzi pompele geotermice.
In comparatie cu alte proiecte similare, satul geoLagon isi va reduce consumul si risipa de apa cu 90-95% datorita sistemului de alimentare si filtrare a apei de ploaie.
Satul se va folosi de tehnologii ultra-moderne prin care va putea recupera inclusiv caldura din canalizarea rezervorului termic si o va putea refolosi pentru a genera energie.
”Exista posibilitatea ca geoLagon sa produca mai multa energie decat consuma si asta ofera sansa de a furniza surplusul energetic catre comunitatile invecinate. Imi doresc ca acest sat sa devina un motiv de mandrie pentru fiecare din noi si un exemplu de proiect auto-sustenabil. Quebec se afla pe o pozitie importanta cand vine vorba de a demonstra ca auto-sustenabilitatea in energia regenerabila este o optiune reala de afacere, mai ales in industria turistica.” a declarat Louis Massicotte, directorul executiv al companiei geoLagon.
Constructia lagunei va incepe in martie 2023. Intre timp se asteapta prototipul rezervorului termic care va asigura si stoca cea mai mare parte din energia satului.
Odata ce proiectul va fi finalizat, laguna va fi inconjurata de o multime de cabane care vor putea fi cumparate pentru uz propriu sau inchiriate turistilor pentru vacante. Pe langa baile in apa termala, vizitatorii vor avea acces la galerii de arta, resorturi de ski, terenuri de golf, restaurante, sali de sport si spa.
Proiectul a fost impartit in 3 faze pentru a eficientiza din punct de vedere energetic constructia lagunei. Prima etapa este ridicarea si vanzarea a 150 de cabane alimentate cu energie solara, urmata de amplasarea rezervorului termic si constructia lagunei propriu-zise iar in final se vor construi restul de 150 de cabane.
Dupa finalizarea proiectului, compania canadiana planuieste sa construiasca inca 3 lagune in regiunile Laurentides, Lanaudière si Cantoanele de Est.