Cele mai detaliate fotografii cu Capela Sixtina au fost publicate intr-o carte care costa 22.000 de dolari. Au fost folosite 270.000 de imagini.
Oricine a vizitat Vaticanul stie ca e aproape imposibil sa vezi de aproape tavanul Capele Sixtina si este interzisa realizarea fotografiilor. Lipsa vizitatorilor din cauza pandemiei i-a determinat pe reprezentantii Sfantului Scaun sa gaseasca solutii pentru a-i aduce pe credinciosi si pe iubitorii de arta mai aproape de una dintre cele mai faimoase capodopere din istorie.
Pe 1 noiembrie, editura Callaway Arts and Entertainment va lansa versiunea in limba engleza a cartii „Capela Sixtina” – The Sistine Chapel. Este un set format din trei volume care prezinta frescele create de Michelangelo si alti maestri ai vremurilor la scara de 1:1.
Setul format din trei volume costa 22.000 de dolari. Fiecare are 60 de centimetri inaltime si este legat cu matase si piele alba de vitel.
Nicholas Callaway, directorul editurii a declarat ca „Veti vedea Capela Sixtina la aceeasi dimensiune ca in realitate, la distanta de o mana, precum o pasare care ar fi stat pe umarul lui Michelangelo in timp ce o picta.„
Volumele sunt gandite precum o opera de arta care poate fi prezentata intr-un muzeu. Pentru cei care isi doresc, vor fi puse la vanzare o vitrina sau un cabinet personalizat in care sa fie expuse cartile.
In pretul de 22.000 de dolari vor fi incluse si expedierea si orice alte taxe de vamuire. Fiecare set va fi trimis cu avionul intr-o valiza speciala care asigura transportul in conditii sigure. Va fi blocata cu un cod sau o cheie si va putea fi reutilizata ulterior.
S-a lucrat 67 de nopti consecutive pentru a surprinde fiecare fresca folosind cea mai noua tehnologie de fotografiere.
Cartea care insumeaza 822 de pagini include cele mai detaliate si precise fotografii realizate vreodata cu operele lui Michelangelo, Botticelli si Perugino.
Au fost inregistrate 270.000 de imagini cu Capela Sixtina care au fost lipite in post-productie, au fost imprimate si puse langa creatia originala pentru a se asigura ca sunt cat mai aproape de realitate.
In materie de culoare, fotografiile din carte au un procent de 99,4% in exactitate cu opera originala.
Coperta fiecaruia dintre cele trei volume prezinta un detaliu cunoscut din opera lui Michelangelo. Au fost imprimate in aur, argint si platina.
Fiecare volum este protejat de o coperta din bumbac si va fi livrat cu o pereche de manusi albe pentru a nu lasa urme pe hartia speciala realizata de Fedrigoni Symbol Tatami.
Vaticanul a autorizat productia a 600 de exemplare care pot fi vandute publicului.
Volumele „Capela Sixtina” vor fi lansate la 30 de ani dupa publicarea unei carti care si-a propus un lucru similar in 1991 cand tehnologia nu era atat de avansata. La vremea respectiva, cartea a costat 1000 de dolari si a atras o multime de reactii negative legat de pretul ridicat si de refuzul editorului de a face publice fotografiile.
Editura Callaway a pre-vandut deja mai multe exemplare din noua carte si va lucra alaturi de benefactori pentru se asigura ca o parte dintre ele vor ajunge in colectiile permanente ale unor muzee deschise publicului larg.
Vaticanul a permis publicarea a 1999 de exemplare dintre care numai 600 sunt disponibile spre vanzare. Ulterior, cartea nu are dreptul sa fie publicata in alt tiraj. La final, o parte din vanzari vor fi transferate asociatiei care se ocupa de muzeele din Vatican.
Cartea poate fi comandata de aici.
AICI veti gasi un tur virtual gratuit prin Capela Sixtina care va permite sa priviti mai indeaproape capodopera.
Desi este faimoasa pentru tavanul pictat de Michelangelo cu „Geneza”, Capela Sixtina include opere create de alti mari maestri ai Renasterii.
Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino, Cosimo Roselli, Matteo da Lecce, Hendrick van den Broeck si Sandro Botticelli au lucrat frescele care decoreaza peretii din Capela Sixtina.
In ciuda faptului ca numele lui Michelangelo este cel mai des asociat cu Capela Sixtina, geniul Renasterii a incercat sa se sustraga de la aceasta sarcina. Pe de o parte, considera ca nu e un pictor indeajuns de priceput si ca exceleaza mai degraba in sculptura. Un al doilea motiv era faptul ca nu avea deloc experienta cu pictatul frescelor. Al treilea motiv era suspiciunea ca acest proiect a fost aranjat de cei care il invidiau si isi doreau sa il faca de ras.
Era nemaiauzit sa refuzi o cerere venita de la Papa asa ca in 1508 acceptat si a lucrat patru ani cu pensula in mana pentru a termina tavanul.
La un an de la inceperea proiectului, Michelangelo a refacut o mare parte din pictura dupa ce mucegaise.
Unul dintre motivele pentru care Capela Sixtine starneste fascinatie este personificarea lui Dumnezeu ca un barbat cu parul carunt si cu barba. A fost printre primele portrete ale lui Dumnezeu de acest gen.
Dumnezeu apare de 6 ori in frescele lui Michelangelo. Printre acestea, a strecurat si doua autoportrete in care pictorul apare suparat sau nemultumit pentru ca a fost nevoit sa accepte un comision pe care nu si-l dorea.
Artistul a scris si o poezie despre perioada nefericita prin care a trecut in timp ce lucra la Capela Sixtina. Intr-o scrisoare adresata prietenului sau Giovanni da Pistoia a menionat ca „Mi-a crescut deja o gusa de la tortura asta. Nu sunt in locul potrivit, eu nu sunt pictor.”
Capela Sixtina si-a luat numele dupa Papa Sixtus al IV-lea, cel care a comandat constructia pe fundatia Capelei Magna in 1477. A fost finalizata in 1481 si a intrat in folosinta in 1483 drept Capela personala a Papei. Este unul dintre cele mai importante locuri pentru crestinatate prin gazduirea conclavului care alege noii Papi, conducatorii Bisericii Catolice.