O pictura scoasa la vanzare cu 1.500 de euro ar putea fi un Caravaggio estimat la 150 de milioane de euro.
In timp ce marile muzee din Europa raman inchise, atentia din lumea artei s-a mutat catre operele din colectii private care au inceput sa fie scoase la licitatie. Recent s-a dovedit ca unele opere de arta nu sunt ceea ce par a fi si se pot dovedi a fi adevarate marturii istorice apartinand unor maestri extrem de influenti de talia lui Caravaggio.
Un caz recent s-a intamplat in Spania cand casa de licitatii Ansorena a scos la vanzare o pictura in ulei cu Iisus biciuit. Era atribuita lui José de Ribera, artist spaniol din secolul al XVII-lea si avea un pret de vanzare estimat la 1.500 de euro.
O privire mai atenta a expertilor a ridicat suspiciune ca tabloul numit „Incoronarea cu spini” ar putea fi o opera mult mai valoroasa a maestrului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, determinand guvernul spaniol sa interzica exportul picturii.
Panza masoara 111×86 cm si afla momentan in atelierele expertilor insarcinati sa determine autorul. Posibila atribuire gresita poate fi explicata prin faptul ca Ribera, fiul unui cizmar spaniol, a studiat la Roma unde a fost un adept al lui Caravaggio si folosirii clarobscurului prin contrastele puternice intre lumina si intuneric.
Ministerul Culturii din Spania s-a mobilizat rapid pentru a pune o interdictie de export preventiva asupra picturii, dupa ce a primit un apel de la experti la Prado. Specialistii de la muzeu sustin ca exista „suficiente dovezi stilistice si documentare” pentru a sugera ca ar putea fi un Caravaggio original. Ulterior, Ansorena a retras tabloul din licitatia programata pentru joi seara.
Criticul italian de arta Vittorio Sgarbi a declarat pentru The Guardian ca a recunoscut pictura drept un Caravaggio inca de luna trecuta dupa ce un prieten artist si profesor de istorie a artei i-a aratat o imagine cu acesta. Sgarbi a completat ca pretul lucrarii ar putea fi de 50 de milioane de euro daca ar fi vanduta unui muzeu precum Prado si de 100-150 de milioane de euro daca se va vinde unui colectionar privat.
Maria Cristina Terzaghi, profesoara de istoria artei la Universitatea din Roma si experta in pictura lui Caravaggio, crede ca tabloul este al italianului; „Compozitia cu Hristos este aceeasi cu imaginea care o infatiseaza pe Salomeea cu capul lui Ioan Botezatorul de la Palatul Regal din Madrid.”Terzaghi a spus ca lucrarea „seamana foarte mult” cu pictura realizata de Caravaggio in prima parte a sederii sale in Napoli.
Un purtator de cuvant al Ansorena a spus: „Diversi experti studiaza imaginea pentru a stabili cine a pictat-o, dar nu avem alte informatii. In orice caz, imaginea a fost plasata sub o interdictie de export si nu poate parasi Spania.” In cazul in care guvernul regional din Madrid decide sa declare lucrarea drept bun de patrimoniu cultural, aceasta va fi protejata juridic impotriva vanzarii.
Pictura nu este singura lucrare posibila a lui Caravaggio care a aparut in ultimii ani. In aprilie 2014, o pictura descrisa ca o capodopera pierduta a lui Caravaggio a fost gasita sub o saltea veche in podul unei case din orasul francez Toulouse.
Panza de mari dimensiuni descrie scena Vechiului Testament a lui Iudit decapitandu-l pe generalul asirian Holofernes. Mai multi experti au sustinut ca ar fi o a doua versiune, presupusa de mult pierduta, a celebrei „Iudit decapitandu-l pe Holofernes” a lui Caravaggio.
Documentele contemporane confirma faptul ca artistul a pictat a doua versiune a acestei scene in 1604 sau 1605 si se crede ca a adus imaginea cu el cand a fugit din Roma spre Napoli, unde se stie ca a fost inca din 1607. A doua varianta a lui „Iudit decapitandu-l Holofernes” a fost detinuta de comerciantul de arta franco-flamand si pictorul Louis Finson, iar o copie a acestuia se afla in colectia bancii Intesa Sanpaolo si poate fi vazuta la Palazzo Zevallos din Napoli. Cu toate acestea, locul celei de-a doua lucrarii „Iudit decapitandu-l pe Holofernes” a lui Caravaggio a fost un mister de secole.
Lucrarea estimata la 120 de milioane de euro a fost vanduta cinci mai tarziu unui colectionar strain.
Mai jos puteti descoperi alte povesti similare din ultimii doi ani.