O carte despre Emil Racovita, fondatorul speologiei, va fi lansata saptamana viitoare la Muzeul Antipa
Publicat recent la editura Humanitas, volumul „Din Antarctica la Scarisoara. Pe urmele lui Emil Racovita” de Cristian Lascu si Helmut Ignat, va avea lansarea in gradina Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa, marti, pe 28 iulie, incepand cu ora 19.00.
In cadrul lansarii va fi prezentata viata extraordinara a biologului Emil Racovita, cercetarile sale si cum a fost infiintat Institutul de speologie din Cluj-Napoca in 1920. Vor fi aduse in discutie si ecosistemele mai putin cunoscute, precum Antarctica si pesterile explorate pentru prima data de Racovita, apoi de alti speologi romani.
Cei doi autori ai volumului, speologul Cristian Lascu si fotograful Helmut Ignat, vor fi prezenti la eveniment impreuna cu Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Romane, si Alexandru Mironov, realizator de emisiuni radio-tv de popularizare a stiintei si senior-editor al revistei Stiinta&Tehnica.
Lansarea va fi moderata de Corina Negrea, realizator de emisiuni de stiinta la Radio Romania Cultural.
Cei care doresc sa participe la intalnirea din gradina Muzeului Antipa isi pot rezerva locul printr-un mail la adresa [email protected]. Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, iar cei prezenti sunt rugati sa pastreze regulile de preventie sanitara recomandate: purtarea mastii de protectie, mentinerea distantei fizice de 1,5 m intre persoane si evitarea formarii de grupuri.
La intrarea in curtea muzeului va fi verificata temperatura, iar in cazul persoanelor a caror temperatura depaseste 37,3° C, le va fi interzisa participarea la eveniment.
Fiecare pagina a cartii este o calatorie in sine, in care Cristian Lascu si fotograful Helmut Ignat transpun cititorii in lumea lui Emil Racovita si a pionierilor de pe corabia Belgica, dar si in Antarctica secolului XXI – o destinatie aparuta recent pe hartile turistice.
Pe 15 august 1897 a inceput expeditia stiintifica finantata de guvernul belgian, spre taramul Antarcticii, cu un echipaj international aflat la bordul corabiei Belgica, printre care si marele savant si explorator roman Emil Racovitva, care era pe atunci proaspat doctor la Sorbona si caruia i se oferise misiunea de biolog.
Dupa mai bine de o suta de ani, o echipa romaneasca ii aduce un omagiu lui Emil Racovita, refacandu-i traseul unde s-a implinit destinul sau.
Filele acestui volum contin imagini stralucitoare, cu zapezi imaculate si gheata de cristal, impreuna cu fotografii in care personajul principal este intunericul care invaluie fantomele minerale ale lumii subterane. Orizontul antarctic infinit alterneaza cu ascunzatori cioplite de ape in calcar.
Helmut Ignat este fotograf pentru revistele National Geographic Romania si Traveler din anul 2009, pentru care a realizat articole pe diferite subiecte internationale precum Antarctica, Masai Mara, Thailanda, Venetia sau Singapore si locale, ca de exemplu Delta Dunarii, Parcul Natural Vacaresti sau Viscri.
A publicat albumul foto „Cantecul lebedei mute”, iar printre expozitiile personale se numara „Antarctica: Dincolo de capatul lumii”, „Delta Dunarii si mica delta a Bucurestiului” si „Parcul Natural Vacaresti”.
Cristian Lascu a lucrat ca geolog prospector, apoi ca cercetator la Institutul de Speologie Emil Racovita. Printre cele mai importante descoperiri realizate este Pestera Movile din Dobrogea.
I-a fost oferit Premiul Academiei Romane pentru cartea Pesteri scufundate (1987), si a castigat diverse premii internationale pentru jurnalism de mediu si documentar stiintific, Premiul GEF–Erou al Marii Negre si Premiul UNESCO pentru jurnalism de stiinta.
A fost redactor-sef al revistei National Geographic Romania timp de 12 ani si activeaza ca fotograf al domeniului subteran, fiind pionier al scufundarilor in Romania si activist cu realizari concrete in domeniul conservarii naturii.
Emil Racovita s-a nascut la Iasi, pe 15 noiembrie 1868, este considerat fondatorul biospeologiei si a ramas in istoria stiintei ca cel care a descoperit balena cu cioc.
Si-a petrecut copilaria la Suranesti, la mosia familiei, si a inceput studiul ca elev al lui Ion Creanga si mai tarziu al renumitului geolog Grigore Cobalcescu, la liceul „Institutele Unite” din Iasi.
A studiat la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, iar dupa terminarea studiilor s-a inscris la Facultatea de Stiinte a Universitatii Sorbona din Paris.
La doar 25 este ales membru al Societatii zoologice din Franta si in perioada 1897-1899 a fost recomandat sa participe ca biolog al expeditiei antarctice belgiene, pe nava Belgica, condusa de Adrien de Gerlache. Expeditia cu caracter international a pornit din Anvers, in august 1897, iar alaturi de Racovita au participat si medicul american Frederick Cook, meteorologul polonez Antoine Dobrowolski si geologul Henryk Arctowski.
In timpul cercetarilor din Antarctica, Emil Racovita a avut posibilitatea sa studieze aprofundat viata balenelor, a pinguinilor si a unor pasari.
In 1904, a descoperit noi specii de crustacee in pestera Cueva del Drach din Mallorca si a devenit fascinat de acest domeniu, ceea ce l-a determinat sa renunte la cercetarile ecosistemelor oceanice si se va dedica doar celor subterane.
In 1920, a fost ales academician si a infiintat la Cluj primul institut de biospeologie din lume. In perioada 1926-1929 a fost presedintele Academiei Romane.
Un grup de trei insule din Golful Wilhelmina au primit in 1958 numele faimosului savant roman, ca recunoastere pe plan mondial a meritelor sale stiintifice. De asemenea, si Institutul de Speologie din Cluj-Napoca si o nava de cercetare oceanografica romaneasca ii poarta numele.