Skip to content

Acum puteti asculta gratuit carti si articole din presa citite de Judy Garland, James Dean, Burt Reynolds si Laurence Olivier, intr-o aplicatie care transforma textul in continut vocal. Mostenitorii regretatilor actori si-au dat acordul pentru proiect.

Hollywood-ul a trecut anul trecut prin cea mai severa greva din istoria sa datorita contractelor care permiteau folosirea imaginii actorilor pentru a crea continut cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Insa viitorul pare sa fie indreptat spre un fenomen care permite aplicatiilor inteligente sa le ofere o viata paralela starurilor de pe micul si marele ecran.

Cele mai noi nume implicate intr-un astfel de proiect sunt Judy Garland, James Dean, Burt Reynolds si Laurence Olivier, patru staruri care reprezinta Hollywood-ul de alta data.

ElevenLabs, o companie specializata in tehnologie audio bazata pe Inteligenta Artificiala, a anuntat marti lansarea Iconic Voices in care puteti imprumuta vocea celor mai cunoscuti actori din istoria Hollywoodului pentru a va citi mesajele. 

Iconic Voices este disponibil in aplicata recent lansata Reader App. Utilizatorii vor putea asculta carti, articole si eseuri in versiune audio, citite de vocile lui Garland, Dean, Reynolds si Olivier. Utilizarea vocilor regretatilor actori a fost realizata cu acceptul mostenitorilor acestora.

Liza Minnelli, fiica si mostenitoarea lui Garland, a declarat: „Este emotionant sa vedem vocea mamei noastre disponibila pentru nenumaratele milioane de oameni care o iubesc. Prin noua tehnologie spectaculoasa oferita de ElevenLabs, familia noastra crede ca acest lucru va aduce noi fani pentru Mama si va fi interesant pentru cei care pretuiesc deja mostenirea de neegalat pe care Mama a oferit-o si continua sa o ofere lumii.”

Proiectul se afla la inceput, momentan au fost adaugate cateva voci, urmand sa fie lansate si alte optiuni in lunile urmatoare. 

Compania mentioneaza ca vocile „sunt disponibile exclusiv prin intermediul aplicatiei ElevenLabs Reader App”, ceea ce „inseamna ca nu fac parte din biblioteca mai larga de voci ElevenLabs si sunt limitate in ceea ce pot fi folosite pentru a povesti. Sunetul generat cu aceste voci este conceput pentru a fi savurat pentru utilizare individuala in streaming, si nu pentru a crea continut conceput pentru a fi distribuit online.”

Reprezentantii ElevenLabs se refera la excluderea posibilitatii ca vocile actorilor sa fie utilizate in scopuri comerciale sau defaimatoare — precum in filme porno. Insa din moment ce aplicatia si continutul audio vor fi disponibile la liber, este dificil sau aproape imposibil de controlat ce se va intampla mai departe cu ele.

Aplicatia poate fi descarcata si utilizata gratuit in primele 3 luni. Pe scurt, aplicatia ia orice articol, document PDF, ePub, newslettere, carti sau orice text si il transforma in format audio, citit intr-un mod realist de vocea celebritatii preferate.

Momentan, aplicatia este disponibila in prezent numai in anumite tari pe smartphone-urile care au la baza sistemul iOS, dar va fi activa in intreaga lume si pe Android in urmatoarele saptamani, odata ce va fi finalizat suportul multilingv. In Romania, o puteti descarca incepand cu 11 iulie pe iOS.

Subiectul utilizarii vocii si imaginii celebritatilor de catre Inteligenta Artificiala este un subiect tot mai discutat in ultimele luni. 

In luna mai, Scarlett Johansson a tinut prima pagina a ziarelor cand a acuzat compania de tehnologie OpenAI ca a prezentat o voce „ciudat de asemanatoare” cu a sa in cea mai recenta versiune a robotului ChatGPT, dupa ce Johansson a refuzat in mod expres sa isi imprumute vocea sistemului. Actrita s-a declarat socata si a angajat un avocat pentru a rezolva problema. In plus, a facut apel la implementarea unor noi legi care sa abordeze problemele legate de tehnologia IA si drepturile asupra imaginii fiecarei persoane. Mai multe despre caz puteti citi mai jos.

Utilizarea inteligentei artificiale in industria divertismentului a fost, de asemenea subiectul care a dezbinat sindicatul SAG-AFTRA — reprezinta toti actorii ce lucreaza in productiile cinematografice americane — care a negociat timp de patru luni cu marile studiouri din Hollywood un acord in acest sens. Pentru urmatorii trei ani, sindicatul a obtinut „garantii privind consimtamantul si compensarea” in ceea ce priveste utilizarea inteligentei artificiale; studiourile trebuie sa obtina consimtamantul in cunostinta de cauza al actorului inainte de a crea sau de a utiliza o replica digitala a oricarui interpret, de la vedete pana la figuratie.

Citește în continuare