Skip to content

25 de carti lansate la Gaudeamus 2020 pe care vi le recomandam; le gasiti cu mari reduceri.

Anul acesta Targul de carte Gaudeamus s-a desfasurat online. Editurile s-au straduit sa aiba lansari noi, au oferit reduceri consistente ca la un targ obisnuit, dar noua – cititorilor – ne-a lipsit intalnirea cu scriitorii. Cum ne-a lipsit si plimbatul printre rafturi ca sa descoperim noi aparitii sau cate o editura de care n-am mai auzit si care are carti interesante.

Urban.ro a facut o selectie de carti pe care le puteti cumpara la un click distanta.

Editura Humanitas. Ludmila Ulitkaia, Andrei Plesu in dialog cu Gabriel Liiceanu, Isabel Allende

 „Cazul doctorului Kukotki” – Ludmila Ulitkaia – este o poveste de familie care permite cititorului sa se plimbe pe o jumatate de secol din istoria Rusiei. Doamna Ulitkaia este una dintre cele mai importante voci ale literaturii contemporane, cartile ei s-au vandut pana in prezent in peste doua milioane de exemplare. In 2013 i s-a acordat distinctia Officier de la Légion d’honneur si in 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana. Are o licenta in biologie la Universitatea din Moscova si a lucrat in cadrul Institutului de Genetica.

Va mai recomandam si romanele Minciunile femeilor (2003; Humanitas, 2005; Humanitas Fiction, 2019) Al dumneavoastra sincer, Surik (2003; Humanitas Fiction, 2008, 2019), precum si  Scara lui Iakov (Humanitas Fiction, 2018).

Ludmila Ulitkaia, Cazul doctorului Kukotki poate fi achizitionata de aici.

Ce vrem noi, femeile?- Isabel Allende

Despre dragostea nerabdatoare, viata lunga si ursitoarele bune

O carte emotionanta, dar imbibata de umorul caracteristic lui Allende, despre relatia cu feminismul si conditia de femeie, o pledoarie pentru viata care trebuie traita, simtita si savurata cu deplina intensitate.

Cartea poate fi cumparata de aici

 De ce, Doamne? – C.S. Lewis

O radiografie a suferintei

O alta fata a personalitatii geniului pe care cei mai multi il stiu din perspectiva autorului de carti pentru copii.

C.S. Lewis a fost multi ani ateu si si-a descris convertirea in Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „In ultimul trimestru din 1929 m-am dat batut, am recunoscut ca Dumnezeu este Dumnezeu… eram, pesemne, in seara aceea cel mai sovaielnic si mai abatut convertit din toata Anglia.” Aceasta experienta a fost cea care l-a facut sa inteleaga nu numai apatia, ci si refuzul activ de a accepta religia, iar ca scriitor crestin, daruit fiind cu o minte deosebit de stralucitoare si de logica si cu un stil limpede si viu, a fost fara egal.

Cartea beneficiaza de o prefata scrisa de Andrei Plesu si poate fi cumparata de aici

Despre destin, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu,

Un dialog (teoretic si confesiv) despre cea mai dificila tema a muritorilor

Intr-o vreme in care dialogul pe orice tema, dar mai ales depre spiritualitate, e gregar si superficial, cartea aceasta e ca un balsam pentru suflet.

Zece scrisori schimbate cu eleganta si firescul unei prietenii intelectuale vechi de peste patruzeci de ani, pline de reflectii, umor, experiente personale si culturale, un turnir modern al ideilor in care se confrunta doua conceptii despre destinul omului. Un epistolar despre soarta si sorti care se citeste pe nerasuflate. Cartea poate fi cumparata de aici

Editura Trei – Bruckner despre eternitate, Beigbeder despre ras, Stephen Fry despre eroi si monstri.

O scurta Eternitate – Pascal Bruckner

Cartea este un eseu despre viata noastra cu toate modificarile aduse de tehnologie, evolutia noastra spiritual, evolutia in medicina, dar si despre cum varsta sentimentala nu corespunde cu cea biologica.

Ce s-a schimbat din 1950 pâna azi? Speranta de viata a crescut cu 30 de ani, echivalentul in timp al unei vieti din secolul al XVII-lea. Dupa 50 de ani, omul experimenteaza un fel de suspendare: nu mai este tânar, dar nu e nici batrân cu adevarat. Un progres extraordinar, care schimba totul: legaturile dintre generatii, viata emotionala si cea familiala, insusi destinul nostru.
Cartea poate fi cumparata de aici

Omul care rade cu lacrimi – Frederic Beigbeder

Ultimul roman din trilogia Octave Parango

Dupa romanele 29.9 RON – despre tirania advertisingului si Iarta-ma!… Ajuta-ma!… – despre capcanele modelingului, aceasta carte incheie trilogia care il are ca protagonist pe Octave Parango. Nestavilitul copywriter din anii ’90, devenit cautator de modele in anii 2000, acest Ulise al meseriilor la moda aterizeaza acum in lumea audio-vizualului. El este animator/cronicar al celui mai ascultat matinal de divertisment, la postul de radio France Publique.

Beigbeder e un autor foarte iubit de tineri in Romania pentru felul in care stie sa surprinda cu ironie sabloanele vietii pe care le-o dicteaza societatea.

Cartea poate fi cumparata de aici

Eroii. Muritori si monstri, cautari si aventuri- Stephen Fry

Fry e unul dintre cei mai interesanti si mai completi artisti britanici: scriitor, actor, dramaturg, prezentator de televiziune, jurnalist si regizor multipremiat.
A scris patru romane de succes — The Star’s Tennis Balls, Making History, The Hippopotamus si The Liar —, precum si trei volume autobiografice: Moab is My Washpot, The Fry Chronicles si More Fool Me. Cartea lui despre forma poetica The Ode Less Travelled este folosita in scoli si licee ca manual de versificatie.
A devenit faimos alaturi de Hugh Laurie in serialul de comedie A Bit of Fry and Laurie (pentru care au si scris impreuna scenariul), apoi a jucat, printre altele, in Wilde si V for Vendetta.

Cartea Eroii. Muritori si monstri, cautari si aventuri este o continuare a bestseller-ului Mythoscu povestile spectaculoase si amuzante, tragice si atemporale ale grecilor care s-au incumetat in cele mai indraznete si mai palpitante aventuri, care au scapat cu bine din primejdii nemaiintâlnite si i-au pacalit cu dibacie pe zeii vicleni si razbunatori.

Cartea poate fi cumparata de aici

Pandora M, Paul Auster si fascinatia lui pentru povesti superbe despre masculinitate si vulnerabilitate, Elena Ferrante si facinatia ei penru povesti despre familie

Palatul lunii – Paul Auster

 Paul Auter e unul dintre cei mai fascinanti scriitori americani, cu o mare pasiune pentru a descoperi povesti in micile fapte din fiecrae zi si a le prezenta lumii. In urma cu cativa ani a facut o emisiune la un radio national din SUA in care dadea cuvinte tema iar oamenii isi trimiteau povestile pe tema respective. A adunat cateva mii de povesti reale, pe care le-a scris intr-o forma literara, intr-o carte absolut minunata despre frumusetea si emotia vietii. Se numeste Tales of American Life si nu a fost tradusa la noi.

In cartea pe care v-o propunem, Palatul Lunii, urmareste un barbat din New York, orfan, un copil teribil al anilor 60.

Va recomandam de acelasi autor The Music of Chance (1990), Leviathan (1992),  Tombuctu (1999), C

Paul Auster si-a testat limitele artistice si in confruntarea cu cinematograful, ca scenarist (cu filmul Smoke, premiat la festivalul de la Berlin in 1995) si ca  regizor (Blue in the Face, impreuna cu Wayne Wang). Scrierile sale au fost traduse, pâna astazi, in 40 de limbi. In seria Anansi. Contemporan vor mai aparea Noaptea oracolului si Baiatul in flacari.

Cartea poate fi cumparata de aici

Viata mincinoasa a adultilor – Elena Ferrante

Autoarea Tetralogiei napolitane spune in aceasta carte povestea Giovannei o o tanara femeie pe drumul spre a fi adult care traieste ntr-o lume in care e corijata de barbat pentru a lua “forma” sociala si mental ape care ei o considera buna, prin traditie.

La Editura Pandora M au aparut toate volumele Tetralogiei NapolitanePrietena mea genialaPovestea noului numeCei care pleaca si cei ce ramân si Povestea fetitei pierdute, romanele Fiica ascunsa, Iubire amaraZilele abandonului si Viata mincinoasa a adultilor, volumul de interviuri, eseuri si confesiuni Frantumaglia, precum si cartea pentru copii Noaptea pe plaja.

Cartea poate fi cumparata de aici

Editura Publica. Istoria renasterii FC Liverpool, Jonathar Safran Foer- Noi suntem vremea.

Allez Allez Allez, SIMON HUGHES. Povestea din interior a renasterii FC Liverpool, campioana Europei in 2019

E una dintre cartile cu care mergi la sigur ca o sa bucuri un barbat, fie ca e microbist, fie ca nu (in aceeasi directie functioneaza si Open, autobiografia lui Andre Agassi si Dulcele Bar, ambele aparute tot la Publica.

Allez Allez Allez este povestea din interior a sezonului 2018-2019 al FC Liverpool, o campanie in care clubul a fost implicat in cea mai strânsa cursa la titlu din istoria Premier League si a câstigat pentru a sasea oara Liga Campionilor.

Datorita accesului la conducerea clubului, la jucatori si la stafful tehnic, Allez Allez Allez explica felul in care Liverpool a trecut de la ceea ce Jürgen Klopp descria ca fiind „depresia” anului 2015 la niste performante care au lipsit unei intregi generatii de suporteri.

Foarte emotionanta, foarte motivationala. O puteti gasi aici

Noi suntem vremea – Jonathan Safran Foer

Salvarea planetei incepe cu micul dejun

Minunatul scriitor care ne-a dat “Extrem de tare si incredibil de aproape” scrie de cativa ani si despre mediu, despre vegetarianism, despre protejarea planetei. Criza climatica este singura amenintare cu adevarat mare la adresa supravietuirii umanitatii. Si se intâmpla chiar acum. Toti intelegem ca nu mai avem timp – dar oare chiar credem asta? Si cum putem actiona asupra a ceea ce nu ne putem imagina?

Totul incepe de la ce mâncam si ce nu mâncam la micul dejun.

Cu spiritul sau aparte, cu intuitie si umanitate, Jonathan Safran Foer prezinta dezbaterea esentiala a vremurilor noastre asa cum nimeni altcineva nu ar putea sa o faca, aducând-o la viata intr-un mod cât se poate de real si de urgent si oferindu-ne tuturor o modalitate de a participa la salvarea planetei.

Cartea poate fi cumparata de aici

O viata pe planeta noastra – Sir David Attenbourough

Marturia mea si o viziune pentru viitor

Omul cu care au invatat biologie si geografie milioane de copii din lumea intreaga vorbeste despre cum arata planeta noastra astazi si despre biodiversitate si nevoia de a resalbatici lumea.

Cartea a fost scrisa si produsa in parteneriat cu World Wide Fund for Nature, una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza in peste 100 de tari proiecte pentru conservarea naturii. Documentarul A Life On Our Planet, inspirat de carte, poate fi vizionat pe Neflix.

Cartea poate fi cumparata de aici

Editura Polirom  – Minunatul Ian McEwan si finetea scrierilor sale, plus cateva intrebari esentiale despre lipsa tolerantei de la Elif Shafak

Gradina de ciment (editie de buzunar) – Ian McEwan

Intr-o vara torida, patru copii – Jack, Julie, Sue si Tom – se trezesc brusc orfani. Ocupatiile normale ale copilariei sunt lasate deoparte pe masura ce fratii se retrag intr-o lume intunecata, izolata, gasind feluri stranii si nelinistitoare de a-si purta de grija. Vietile lor iau o turnura de nerecunoscut in timp ce lumea exterioara incepe sa se apropie amenintator. Fascinant prin acuitatea detaliilor, romanul Gradina de ciment exploreaza tensiunea dintre aparenta calma, rationala a vietii si impulsurile violente ale subconstientului, care o submineaza.

Gradina de ciment a fost ecranizat de Andrew Birkin in 1993, cu Charlotte Gainsbourg si Andrew Robertson in rolurile principale. Filmul a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin. Cartea poate fi cumparata de aici

Cum sa ramâi lucid intr-o epoca a dezbinarii – Elif Shafak

Cum sa ne mentinem lucizi intr-o lume haotica si dezbinata, in care nationalismul, homofobia, autoritarismul si discriminarea devin amenintari globale? Si cum sa raminem calmi cand suntem lasati pe dinafara, cand suntem tot mai singuri, cand nu putem purta un dialog cu cei cu opinii diferite de ale noastre? De ce diversitatea devine un pericol, iar apatia, angoasa, dezamagirea si nesiguranta ne-au invadat fiinta?

Inventarul intrebarilor si raspunsurilor pe care Elif Shafak le include in cartea sa este vast si de o rara pertinenta, conturand imaginea unor societati aflate la un moment de rascruce. Cartea poate fi cumparata de aici

Editura Corint. Doua carti deja ecranizate: Margaret Atwood si Mireasa hotomana, plus Orfani in Brooklyn – cartea care l-a facut pe Edward Norton sa treaca la regie

Gratie cartii Povestea Slujitoarei, Margaret Atwood are acum sustinatori in toata lumea si foarte multi cititori si in Romania. E una dintre cele mai fine scriitoare contemporane, Atwood se dovedeste inca o data o observatoare minunat de fina a perfidiei ascunse in spatele prieteniei, increderii, dorinței si puterii.

Romanul a fost ecranizat in 2007, in regia lui David Evans, cu Mary-Louise Parker (cunoscuta din serialul Weeds) in rolul seducatoarei femme fatale Zenia.

Puteti cumpara cartea de aici.

Orfani in Brooklyn – Johnathan Lethem

O bucurie de roman, in scriere si in actiune. Povestea unui orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care sufera il fac sa latre, sa numere si sa masacreze limba engleza in cele mai surprinzatoare si originale moduri. Impreuna cu trei prieteni de la Orfelinatul pentru baieti St. Vincent, el munceste pentru agentia de detectivi a maruntului mafiot Frank Minna. Atunci când seful sau este injunghiat mortal, lumea lui este zgâltâita din temelii. Orfani in Brooklyn este un omagiu adus povestirii clasice cu detectivi, un roman cu adevarat captivant si memorabil.

E cartea pentru care actorul Edward Norton a trecut la regie, investindu-si toate economiile, un proiect personal intins pe mai bine de 10 ani. MOTHERLESS BROOKLYN se numeste filmul si ii are in distributie pe Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin

Cartea poate fi cumparata de aici

Editura Vellant. O incursiune in lumea artistilor si a galeriilor de arta, dar si o lectie despre educatia alternativa, emotionala.

Joaca de-a galeria – Grayson Perry

Un roman scris cu dorinta de a face cat mai accesibila lumea din spatele galeriilor de arta si a artistilor. ,,Daca cineva intra intr‑o galerie de arta pentru prima oara si se asteapta sa priceapa imediat ce e in jur, este ca si cum m‑as duce eu la un concert de muzica clasica fara sa am nici cea mai vaga idee ce e muzica clasica si as spune:  A, totul e doar zgomot!. Putem fi confuzati sau chiar infuriati de lucrarile din fata noastra, dar cu ajutorul câtorva instrumente potrivite putem incepe sa le intelegem si chiar sa le apreciem. E putin complicat sa ajungi in punctul in care incepi sa intelegi, pentru ca, chiar daca te poti conecta destul de repede din punct de vedere intelectual, dureaza ceva pâna când ajungi sa rezonezi emotional si spiritual,” spune Grayson Perry

Grayson Perry este unul dintre cei mai apreciati artisti din Marea Britanie cu expozitii solo-show in intreaga lume. Este detinator al unui Turner Prize in anul 2003 si a unui premiu BAFTA pentru un documentar produs de Channel 4 intitulat The Vanity of Small Differences, All in the Best Possible Taste.

Cartea poate fi cumparata de aici

O educatie emotionala – Alain de Botton

“Intr-o epoca a confuziei morale si practice, cartile de autocunoastere aunevoie iminenta de regândire si reabilitare. Colectia The School of Lifesustine aceasta directie discutând o serie de probleme ale vietii, printrecare sanatatea mintala, banii, cariera, tehnologia si nevoia de a schimba lumea”, spuneAlain de Botton are in copilarie, ca fiu al unuia dintre cei ma bogati oameni din lume, a beneficiat din lin de acces la cei mai mar educatori ai lumii si a urmat intotdeauna cursuri private unu la unu cu unii dintre cei mai mari ganditori ai acestor timpuri.

Cartea poate fi cumparata de aici

Curtea Veche. Despre compasiune cu Sanctitatea Sa Dalai Lama

Cartea compasiunii de Sanctitatea Sa Dalai Lama

Daca nu ati citit niciuna dintre cartile scrise de Dalai Lama, puteti sa incepeti cu aceasta. Veti fi surprinsi despre cat de analitic, introspect si rational este in dorinta Sa de a demonstra cu armele stintei nevoia si beneficiile compasiunii.

Puteti cumpara cartea de aici

Nemira. Cele mai noi aparitii de la Stephen King, biografii ale oamenilor care au schimbat istoria muzicii, plus un minunat Julian Barnes

Apocalipsa – Stephen King

„Mi-am dorit sa scriu o fantezie epica asemenea celei create de J.R.R. Tolkien in Stapânul inelelor, dar in maniera americana. Asa a luat nastere Apocalipsa.“
Stephen King

Una dintre cele mai inspaimântatoare si verosimile apocalipse scrise vreodata: un virus distruge lumea si o arunca intr-o batalie intre bine si rau, pe viata si pe moarte.

Un angajat evadeaza dintr-un laborator, nestiind ca e purtatorul unei arme letale: o mutatie de supergripa care va omori 99% din toata populatia lumii in doar câteva saptamâni.

Cei care supravietuiesc sunt terifiati, dezorientati si au nevoie disperata de un lider. Vor avea de ales intre o batrâna de 108 ani, care pledeaza pentru o comunitate pasnica, si Randall Flagg, omul in negru, care incurajeaza haosul si violenta.

Puteti cumpara cartea de aici

Sentimentul unui sfârsit (ed. 2020) de Julian Barnes

O poveste emotionanta despre viata unui barbat ajunsa aproape de varsta a treia. Dupa un divort linistit, dupa o viata molcoma, isi ia ragazul sa priveasca in urma, viata i se schimba radical.

E o carte in care Barnes isi arata inca o data capacitatea de filigran cu care surprinde vulnerabilitatile umane.

Cartea poate fi cumparata de aici

Citește în continuare