Casa Ceaiului de pe Domeniul Regal Savarsin se deschide pentru public din 29 aprilie. Cladirea a fost renovata si transformata intr-un mini bistro cu produse bio traditionale pentru turisti
Din 29 aprilie puteti vizita inca o parte a domeniului Regal Savarsin, Casa Ceaiului, care a fost in renovare. Casa Ceaiului a fost construita in secolul al XIX-lea si este cea mai mare cladire din ansamblul numit „Satul Regal”, avand 300 de metri patrati.
Lucrarile de restaurare a Casei Ceaiului au inceput la 5 iulie 2021 si s-au incheiat la 1 mai 2022, cand cladirea a fost inaugurata de Majestatea Sa Custodele Coroanei si de Alteta Sa Regala Principele Radu.
Casa Ceaiului a fost creata pentru a intregi ospitalitatea oferita vizitatorilor domeniului si va functiona ca o cafenea si mini bistro cu produse facute de localnici, turistii putand servi cafea, ceai, racoritoare, gustari si prajituri. Sala Ceaiului va fi, totodata, un spatiu cultural si educational, gazduind expozitii, lectii deschise, reuniuni si evenimente publice.
Proiectul de restaurare a fost condus de arhitectul Tudor Emilian Cordos, de la Alba Iulia, si sustinut de Fundatia Colectia Regala, careia Majestatea Sa Custodele Coroanei i-a incredintat spre folosire cladirea. O parte a cladirii este consacrata unei ample bucatarii pentru ceainarie si unor spatii pentru personal.
Casa Regala a Romaniei anunta ca lucrarile de restaurare au fost realizate de o companie locala de mesteri constructori, cu sediul in satul Ilteu, din vecinatatea Savarsinului, condusi de maistrul Catalin Dascalu. Toate materialele originale care au putut fi recuperate au fost refolosite: barne vechi de stejar, tigle manufacturate in Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramica si de piatra, caramizi.
In a doua jumatate a anului 2022, a fost creat un parteneriat intre Fundatia Colectia Regala si Vechiul Cazinou Arad. Acesta consta in dotarea, deschiderea la public, administrarea si operarea zi de zi a Casei Ceaiului, pentru a intregi ospitalitatea oferita vizitatorilor care vor trece pragul domeniului in lunile de primavara, vara si toamna.
Decoratiunea interioara a Casei Ceaiului a fost creata de Alexandra Avram, iar realizarea ei s-a incheiat in urma cu doar cateva zile, la mijlocul lunii aprilie 2023. Odata cu deschiderea la public a Satului Regal si a parcul in ziua de 29 aprilie, Casa Ceaiului va sta la dispozitia publicului in fiecare saptamana in zilele de vineri, sambata si duminica.
Vizitatorii care vor trece pragul domeniului vor beneficia de produse de la laboratoare si brutarii locale, toate vor respecta retete traditionale si vor folosi ingrediente bio.
Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai si Magazinul de Suveniruri pot fi vizitate in fiecare saptamana, in zilele de vineri, sambata si duminica, intre orele 9.00 si 18.00.
Parcul Regal poate fi vizitat in aceleasi zile, dar numai cu inscriere prealabila, la telefon: 0770 562 822, precum si pe e-mail: [email protected]. Vizitarea parcului se face numai in prezenta unui ghid.
Satul regal cuprinde opt cladiri: Muzeul Regal al Automobilului, aflat in cladirea restaurata a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, situat in aceeasi cladire in care a fost in anii 1940, Spalatoria si Calcatoria, aflate si ele in cladirea lor din anul 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului (care inca nu a fost restaurata), Casa Intendentului (ramasa aceeasi cu cea din anii 1940), Casa Tehnica si Magazinul de Suveniruri.
Parcul regal cuprinde o gradina ascunsa, un pavilion, un lac si o insula, un teren de tenis din 1945, o gradina de trandafiri si bolta de glicine.
Documentele arata ca prima mentiune a numelui de Zawasyn dateaza din anul 1479, intr-o transcriptie de cancelarie a unui notar regal. Dupa anul 1718, an in care Banatul a fost anexat Imperiului austro-ungar, localitatea care peste ani se va numi Savarsin a primit rangul de targ.
La mijlocul secolului al XVIII -lea, in centrul domeniului pe care se află în prezent Castelul Regal, se afla o cladire construita in stil baroc occidental, ce data de la 1680 si care apartinea asa-zisului ‘domn de pamant’ Edelspacher. Imparateasa Maria Tereza i-a donat acestuia Savarsinul si alte trei localitati. Edelspacher a vandut domeniul unei mici familii de nobili maghiari, familia vicecontelui Andras Forray. Pe 9 iunie 1784 de aici a fost rapit vicecomitele Andras Forray de catre haiducii condusi de Petre Baciu. Acesta a fost eliberat numai dupa satisfacerea revendicarilor haiducilor de catre insusi imparatul Iosif al II-lea.
In 1760, localitatea primeste numele de Soborszin (de la cuvintele maghiare soo – sare, bor – vin, szin – sopron).
In noiembrie 1784, castelul a fost incendiat de coloana rasculatilor condusi de Horea, Closca si Crisan si a trebuit refacut din temelii.
Dupa acel an, a avut diversi proprietari, iar in anul 1858 a intrat in proprietatea lui Leopold Nadasdy. In 1860, acesta a reconstruit castelul in forma lui actuala. Tot el a construit un ingenios sistem de retele subterane de colectare a apei freatice si a izvoarelor subterane. In plus, a adus un specialist caruia i-a comandat reamenajarea parcului. Lucrarile de reamenajare au fost finalizate in 1876. În 1941, in urma unui schimb de proprietati, Castelul ajunge in proprietatea familiei Mocioni – Starcea, iar in 1943 castelul a intrat in proprietatea lui Mihai I de Romania, pe atunci Regele Romaniei.
Dupa abdicarea de la 30 decembrie 1947, in drumul spre exil al lui Mihai I, trenul cu care calatorea acesta a facut la Savarsin o ultima oprire pe pamant romanesc.
Dupa nationalizare, Castelul de la Savarsin a gazduit, pe rand, spital de boli interne, sanatoriu TBC si sanatoriu de boli nervoase. In anul 1967, Nicolae Ceauşescu a decis transformarea Castelului de la Savsrsin in Casa de oaspeti – resedinta pentru sefi de stat. Tot atunci au fost facute lucrari de reparatii capitale.
Din anul 1990, Castelul de la Savsrsin, impreuna cu parcul inconjurator avand o suprafata totala de aproape 16 hectare, a trecut in administrarea RAPPS – Sucursala Olanesti. In primii ani dupa revolutie, castelul a fost deschis vizitatorilor, acestia putand chiar inopta in el. Au existat curiosi care au dorit sa petreaca o noapte in dormitorul familiei Ceausescu. Castelul oferea conditii foarte bune de cazare in cele sapte garsoniere si trei apartamente de care dispunea. In anul 2001, Castelul de la Savarşsin a fost retrocedat catre Regele Mihai I. Vizitele turistilor au luat sfarsit, acesta putand fi admirat de la distanta. Totusi, de-a lungul anilor, portile Domeniului Regal s-au deschis pentru vizitatori, la anumite ocazii, cum ar fi sarbatorile de iarna.
In anul 2015, au fost incheiate lucrarile de restaurare a Castelului regal Savarsin, executate dupa informatii din jurnalul Reginei Elena. Lucrarile s-au intins pe dura a opt ani, au fost realizate din fonduri private si au costat peste un milion de euro.
Principesa Margareta a declarat atunci ca dupa ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat si a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.
„Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt sateni care ne-au donat, mai o masa, un scaun, o oglinda si, incet-incet, am gasit lucruri vechi, iar daca nu au existat, le-am copiat”, a declarat in anul 2015 principesa Margareta.
Alteta Sa Regala a mai precizat ca un ceas adus de la Florenta, de la Regina mama Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai exista si o poarta din lemn care dateaza din jurul anului 1500. In plus, aceasta a precizat atunci ca tatal sau, Regele Mihai, a supravegheat de la distanta derularea lucrarilor si a oferit informatii despre cum aratau interioarele pentru a putea fi reconstituite.