In casa in care a locuit Rembrandt in Amsterdam se deschide un atelier de tatuaje inspirate de opere artistului. Proiectul se bucura de mare succes, s-au vandut aproape toate biletele si a atras noi vizitatori in muzeu.
Muzeul Casei Rembrandt din Amsterdam va deschide incepand cu luna iunie un atelier de tip pop-up de tatuaje in cadrul unui program de rezidente artistice care va avea loc pe parcursul verii. Atelierul va putea fi vizitat timp de o saptamana, iar publicul poate pleca acasa cu tatuaje inspirate de gravurile, portretele sau semnaturile maestrului olandez Rembrandt.
Preturile vor fi cuprinse intre 100 si 250 de euro, in functie de complexitatea desenului, iar tatuajele vor fi realizate de patru artisti — specialisti in astfel de reprezentari — ai atelierului „Schiffmacher & Veldhoen”, printre ei se afla si celebrul Henk Schiffmacher — cunoscut sub pseudonimul Hanky Panky.
Proiectul face parte dintr-o strategie inteligenta a muzeului de a atrage atentia publicului tanar asupra patrimoniului Casei Rembrandt, unde maestrul a locuit, pictat si predat ucenicilor sai acum aproape 400 de ani.
Muzeul a fost renovat timp de 5 luni, redeschizandu-si portile in luna martie a acestui an. Insa publicul nu este la fel de numeros ca inaintea pandemiei, de aceea administratorii institutiei incearca diverse strategii de marketing pentru a atrage vizitatori in spatiile in care Rembrandt a locuit si lucrat intre 1639 si 1658.
Casa lui Rembrandt se afla in centrul Amsterdamului si are doua sali de expozitii dedicate operelor maestrului olandez, gazduieste atelierul artistului si alte spatii de locuit reconstituite dupa documentele de epoca si cercetarile specialistilor.
In ceea ce priveste instalarea unui atelier de tatuaje, Milou Halbesma, directoarea Muzeului Casei Rembrandt, a declarat ca acesta se potriveste cu ambitia muzeului de a promova diversi artisti contemporani: „Cautam mereu proiecte care sa ne conecteze la Amsterdam, dar si la mestesugul si practica artistilor contemporani. Noi ne privim ca o casa a artistilor. Rembrandt nu numai ca locuia si lucra aici, ci isi instruia si ucenicii. Vrem sa lucram in noul nostru spatiu de atelier cu artisti olandezi si in acelasi timp sa ne conectam cu interesele publicului. Este vorba despre provocarea fiecarui muzeu din contemporaneitate: cum sa ajungi la generatiile tinere”.
Atelierul de tatuaje va fi deschis intre 19 si 25 iunie si se bucura deja de un succes urias. Pentru a obtine un tatuaj este nevoie de rezervare. Aproape toate biletele s-au vandut.
Vizitatorii pot rezerva o sesiune de tatuare cu unul dintre cei trei artisti — Tycho Veldhoen, Rupa van Teylingen sau Timothy John Englisch — si se pot bucura si de o vizita prin spatiile casei lui Rembrandt.
Tatuajele pot varia in functie de subiect si dimensiune, printre cele mai multe modele selectate pana acum se numara autoportretul aristului, fatada casei Rembrandt sau semnatura artistului. Rezervarile pot fi realizate prin intermediul platformei online aici.
Henk Schiffmacher a declarat ca „Pentru noi, este o onoare incredibila sa lucram in acelasi loc in care sufletul lui Rembrandt poate fi inca simtit, si in acelasi timp avem sansa sa ne inspiram din gravurile si desenele sale. Un varstnic artist de tatuaje spunea la un moment dat ca tatuajele sunt «Rembrandt-ul omului sarac», adica o lucrare de arta care este mult mai accesibila decat o pictura realizata de unul dintre Vechii Maestrii, dar la fel de bine aleasa si executata.”
Schiffmacher are 71 de ani si este o figura importanta in comunitatea de artisti tatuatori din Olanda. Este cunoscut drept „regele tatuajelor din Amsterdam”, realizand tatuaje de 45 de ani. A organizat primele conventii mari dedicate tatuajelor din Europa si a expus in cadrul unor expozitii dedicate tatuajului precum cea de la Musée du Quai Branly din Paris si cea de la Royal Ontario Museum din Toronto.
Rembrandt Harmensz van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie iar olandezii il apreciaza ca fiind cel mai mare artist din Epoca de Aur, alaturi de Frans Hals si Vermeer.
S-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda si a abandonat studiile facultatii pentru a se dedica picturii. A inceput ca ucenicul lui Pieter Lastman, artist specializat in subiecte istorice si biblice.
In 1631 s-a mutat in Amsterdam unde si-a conturat stilul care l-a transformat intr-unul din cei mai cautati portretisti ai vremurilor. Fiind inspirat de Caravaggio, care murise in 1610, Rembrandt a inovat prin realismul folosit pentru a reda luminile dramatice, a creat tablouri teatrale cu substrat psihologic.
Desi este cunoscut pentru portretele legendare realizate la comanda, Rembrand a pictat si tablouri istorice, scene religioase, mitologice, alegorice, peisaje, autoportrete, desene si schite.
Pana la finalul anilor 1640, Rembrandt si-a cheltuit toata averea, a fost nevoit sa-si vanda casa, atelierul si numeroase obiecte si tablouri din colectia personala, inclusiv presa de tipar. Ulterior, a dat faliment si murit in saracie, in 1656, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat.
Opera lui Rembrandt a lasat o urma marcanta in istoria artei, interesul in creatiile sale este in continua crestere, fiind unul dintre cei mai recognoscibili artisti din randul Vechilor Maestri.