Skip to content

Castelul din The Godfather este scos la vanzare pentru 6 milioane de euro. Intreg complexul are 40.000 metri patrati si se afla in sudul Italiei


Castelul familiei Pennisi din Floristella este scos la vanzare pentru 6 milioane de euro. Construit spre sfarsitul secolului al XIX-lea in stil neogotic, complexul de 40.000 de metri patrati a fost initial destinat sa gazduiasca colectia extinsa de arta a unui baron. Castelul este localizat in Acireale, Italia, la aproape 18 km de Catania si la 42 km de Taormina, pe versantii sudici ai Etnei. In prezent, castelul are 22 de dormitoare si opt bai, dar si alte incaperi, ca de exemplu o crama si un studio de artist. Exista chiar si o capela pe acest domeniu, impodobita cu fresce de Giuseppe Sciuti.


Castelul este format din trei cladiri pe doua niveluri, cu doua turnuri dreptunghiulare aflate in pozitie simetrica; intr-un stil medieval de inspiratie normanda.

Porticul elegant cu trei arcade deschide accesul spre o frumoasa scara monumentală din marmura pretioasa care se bifurca in lateral si duce la primul etaj unde, pe peretele central, iese in evidenta portretul baronului Pennisi. Tavanul scarii este casetat din lemn cu initialele numelui de familie si stema cu motive alternante. Un semineu impunator cu initialele prenumelui familiei domina holul de receptie iluminat de cinci ferestre mari, decorate cu coloane, care da spre parcul interior al casei, de cca. 8500 de metri patrati plini de copaci si tufisuri tipice florei ionice.


Arta picturala roieste in apartament prin picturile celebrului pictor Paul Pennisi. Peisajele sale geometrice și fundalurile bizantine în culorile aurii și albastrui transmit emoții intense. Mezaninul este format dintr-un singur apartament definit si de dormitoare, servicii si holuri de receptie, in total douasprezece camere. Bastionul impunator pastreaza in interior o capela de o deosebita valoare arhitecturala dedicata Botezatorului,


Castelul a rezistat devastatorului cutremur din 1908 si bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre britanici, a caror intentie era sa loveasca armata germana.

Aici s-a filmat ultimul film din seria ”The Godfather”. Francis Ford Coppola avea 31 de ani in 1971 cand a inceput sa lucreze la primul film din cele trei, si a fost tot timpul intr-o disputa serioasa cu directorul studiourilor Paramount, Robert Evans, care nu era de acord nici cu distributia (Marlon Brando in rolul lui Don Corleone si Al Pacino ca Michael
Corleone) si nici cu devizurile, considerand ca se cheltuie prea multi bani, iar actorii nu sunt cunoscuti ca sa ajute la vanzarea filmului.


De curand, cea de-a treia parte din seria „The Godfather” a fost refacuta si oferita publicului. Intr-un interviu despre noua versiune a ultimii parti din “Nasul”, Francis Ford Coppola a declarat ca „Nasul, Coda: Moartea lui Michael Corleone (titlul original: „Mario Puzo’s The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone”) este o recunoastere a mea si a lui Mario (Mario Puzo, creatorul romanelor Nasul) vizavi de titlul preferat si fata de intentiile initiale pentru ceea ce a devenit Nasul: Partea a III-a. Pentru aceasta versiune a finalului, am creat un nou inceput si un nou sfarsit, am rearanjat unele scene si cadre. Filmului i s-a dat o noua viata”.


Versiunea restaurata a ultimei parti a trilogiei „Nasul” are rolul de a se revansa fata de varianta originala, nu prea apreciata de critici si de fani. Conform informatiilor aparute in presa de-a lungul timpului, insusi Coppola nu a fost multumit de ce a iesit, iar acum montajul cel nou va fi apropiat de varianta scrisa de scenaristul Mario Puzo. In
aceasta versiune, imaginile sunt mai bogate, sunetul a fost restaurat si atmosfera este una mai credibila.


Noul film a presupus o „restaurare minutioasa, cadru cu cadru” a filmului original si cu imagini nevazute anterior. Pe parcursul a sase luni, a fost restaurat in format 4K si au fost aduse imbunatatiri la sunet. Modificarile au inclus repararea petelor si a zgarieturilor de pe negativele initiale.
Coppola a supravegheat fiecare aspect al restaurarii in timp ce lucra la noua versiune, asiguranduse ca filmul nu numai ca arata si suna clar, ci indeplineste si standardele sale personale si viziunea regizorala. In versiunea din 1990, Michael Corleone a ajuns la 60 de ani si cauta un inlocuitor pentru capul familiei Corleone. El incearca sa legalizeze toate afacerile familiei, insa este bantuit de fantomele trecutului. Celelalte familii vor razbunare si incearca sa-l asasineze cand iese de la opera. Cea care moare este fiica lui, iar el moare de batranete in curtea vilei lui Don Tommasino.

In versiunea noua a filmului lui Coppola, Michael Corleone va avea alt sfarsit.

Nasul: Partea a III-a a fost lansat initial la 20 decembrie 1990 si a avut incasari de 136,8 milioane de dolari, din distributie fiind parte Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia, Bridget Fonda si Talia Shire, printre altii. Desi a fost nominalizat la 7 categorii ale Premiilor Oscar din 1991, filmul nu a castigat nicio statueta, insa a primit doua premii Zmeura de Aur, unde fiica lui Francis Coppola, Sofia, distribuita si ea in film, a fost declarata „cea mai neinspirata actrita in rol secundar” si „cea mai neinspirata actrita debutanta”.

Citește în continuare

Pe scena Teatrului National din Timisoara se joaca in aceasta seara "Furtuna" in limba italiana, in regia lui Alessandro Serra, o productie a companiei Teatropersona. Textul scris de Shakespeare in urma cu 400 de ani a fost jucat in premiera la curtea regala a lui James I.

Prima saptamana a lunii mai aduce la Timisoara evenimente importante pentru amatorii de cultura, in cele mai diverse variante ale acesteia. Unul dintre proiectele incluse in Programul Cultural Timisoara 2023…

Citeste mai mult