Skip to content

Catalin Cristutiu, singurul roman invitat in 2024 sa faca parte din Academia Americana de Film si sa devina votant la premiile Oscar. Din prestigioasa institutie fac parte alti romani precum Cristian Mungiu, Alexander Nanau, Dana Bunescu si Domnica Circiumaru.

Academia de Artele Filmului si Stiinte Cinematografice a anuntat cei 487 de noi membri pe care i-a invitat sa faca parte din cea mai prestigioasa institutie dedicata cineastilor. Actritele Lily Gladstone, Catherine O’Hara, Sandra Huller, Jessica Alba si S.S. Rajamouli, regizorul ‘RRR’, se numara printre noii votanti la premiilor Oscar.

Dupa ce vor accepta invitatiile, numarul membrilor AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) va creste de la 10.817 la 10.910, cu 9.934 de membri eligibili sa voteze la cea de-a 97-a editie a premiilor Oscar in 2025 – o crestere fata de cei 9.375 de anul trecut.

Printre noii membri ai Academiei din acest an se numara un singur cineast roman, este vorba despre monteurul Catalin Cristutiu. In comunicatul de presa publicat in presa americana, Cristutiu este mentionat pentru munca la filmele “Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” in regia lui Radu Jude si “Camp de maci” in regia lui Eugen Jebeleanu.

Catalin Cristutiu este unul dintre cei mai apreciati monteuri romani, cu 90 de lungmetraje si scurtmetraje in portofoliu, castigator a cinci premii Gopo. A montat o mare parte din cele mai cunoscute si influente filme romanesti de autor din ultimii 20 de ani.

A absolvit UNATC in 2002, din timpul facultatii a lucrat cu regizorul Cristian Nemescu  la “Mihai si Cristina” si “Poveste la scara C”. Impreuna cu Nemescu a realizat si primul draft pentru “California Dreamin’”, inainte de moartea regizorului intr-un accident de masina. A urmat o colaborare fructuoasa cu Radu Jude, montand toate filmele acestuia, de la “Alexandra” (2006), “Cea mai fericita fata din lume” (2009), “Toata lumea din familia noastra” (2012),  “Aferim” (castigator al Ursului de Argint pentru regie in 2015 la Berlinale), “Tipografic majuscul” (2020), “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” (castigator al Ursului de Aur in 2021 la Berlinale) si “Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” (2023). 

Printre proiectele lui se numara filme regizate de Alexandru Solomon, Calin Peter Netzer, Andrei Serban (Eu cand vreau sa fluier, fluier; castigator al Ursului de Argint, Premiul Juriului in 2010 la Berlinale), Silviu Purcarete, Vlad Petri, Sebastian Mihailescu, Nae Caranfil si Manuel Abramovich (Blue Boy, castigator al Ursului de argint in 2019 la Berlinale, la sectiunea scurtmetraje). A lucrat si alaturi de Anca Damian, la randul ei membra a Academiei Americane de Film.

In 2023 a facut parte din juriul sectiunii de scurtmetraje de la Berlinale, alaturi de Isabelle Stever si Sky Hopinka. In ultimii ani a lucrat si in calitate de consultant de montaj pentru filme selectate la marile festivaluri internationale, inclusiv Venetia.

Anterior, printre romanii invitati sa voteze la Oscar s-au numarat Cristian Mungiu (in 2016), regizorii Alexander Nanau si Anca Damian, editorul de montaj Dana Bunescu si directoarea de casting Domnica Circiumaru (in 2021), producatoarele Monica Lazurean Gorgan si Bianca Oana si supervizoarea efectelor speciale, Mihaela Orzea (in 2020).

Exista o serie de conditii pe care Cristutiu a trebuit sa le indeplineasca pentru a fi invitat ca membru al sectiunii Editorilor de Film care voteaza la Oscar.

In primul rand, pentru a fi invitat intre membrii Academiei de Film, un candidat trebuie sa fie aprobat prin votul majoritatii Comitetului Executiv si trebuie sa respecte minim una dintre cele trei cerinte de mai jos:

  • sa aiba un minim de patru filme de lung metraj, dintre care doua trebuie sa fi fost lansate in cinematografe. Cele patru credite trebuie sa fie de un calibru care, in opinia Comitetului executiv, reflecta standardele inalte ale Academiei. Aceste credite trebuie sa fie pentru pozitia principala pe ecran in calitate de editor de film, dintre care cel putin doua sa fie pentru munca neinsotita. Creditele partajate cu alti monteuri se contabilizeaza ca o jumatate credit. Creditele de film partajate conteaza ca un credit complet, daca si numai daca editorul a ocupat aceasta pozitie timp de 18 luni sau mai mult. Creditele de editor de film supervizor conteaza, de asemenea, ca o jumatate credit.  Fiecare candidat, inclusiv cei care au editat filme nominalizate la categoria Cel mai bun film, Lungmetraj documentar, Lungmetraj de animatie sau Lungmetraj international, trebuie sa indeplineasca aceste cerinte minime.
  • sa aiba un credit pe ecran pentru pozitia principala de monteur de film nominalizat pentru un premiu Oscar pentru “cel mai bun montaj”.
  • sa fi obtinut, in opinia Comitetului executiv al Filialei Editorilor de Film, o distinctie unica, un merit special sau o contributie remarcabila in calitate de editor de film

Propunerile trebuie sa fie insotite de o scrisoare de recomandare din partea unui membru deja existent al Academiei, care sa precizeze, cat mai exact posibil, modul in care candidatul indeplineste una sau mai multe cerinte.

Invitatii Academiei din acest an includ in proportie de 44% femei, o crestere de 4% fata de 2023, si 41% din comunitati etnice si rasiale subreprezentate, marcand o crestere semnificativa de 7%. 

Aceste cifre sunt menite sa atenueze din criticile intense directionate catre directorii Academiei care selecteaza predominant barbati albi din SUA. Dupa adaugarea noilor membri, Academia include femei in procent de 35%, 20% din comunitati subreprezentate si rasiale si 20% din tari si teritorii din afara Statelor Unite.

Ramura regizorilor cuprinde cea mai impresionanta serie de cineasti din sfera internationala si nationala, precum Lila Avilés („Totem”), Jayro Bustamante („La Llorona”), JD Dillard („Devotion”), Alice Diop („Saint Omer”), Boots Riley („Sorry to Bother You”), A.V. Rockwell („A Thousand and One”), Emma Seligman („Bottoms”) si Angel Manuel Soto („Blue Beetle”).

Printre invitati se numara 19 castigatori ai premiului Oscar, inclusiv Da’Vine Joy Randolph (actrita in rol secundar pentru „The Holdovers”) si Holly Waddington (design de costume pentru „Poor Things”), si 71 de nominalizati, precum Samy Burch (scenariu original pentru „May December”) si Danielle Brooks („The Color Purple”).

Opt cineasti au fost invitati la mai multe categorii, printre care Bahrām Beyzaie („When We Are All Asleep”), İlker Çatak („The Teachers’ Lounge”), Cord Jefferson („American Fiction”), Celine Song („Past Lives”), Justine Triet („Anatomy of a Fall”), Nadim Cheikhrouha („Four Daughters”), Christine Turner („The Barber of Little Rock”) si Michael Andrews („Spider-Man: Across the Spider-Verse”). Acestia trebuie sa selecteze o ramura la acceptarea calitatii de membru.

Anul trecut, Academia a invitat 398 de noi membri, printre care Taylor Swift, castigatorul premiului Oscar Ke Huy Quan, nominalizatul Austin Butler si starurile din “RRR”, Ram Charan si NTR Jr.

Academia se straduieste treptat sa se modernizeze si sa se adapteze la noile norme sociale. Mai jos puteti descoperi o serie de masuri care vor fi implementate in urmatorii ani.

Citește în continuare