Ce puteti face in weekend-ul 16-18 decembrie: concerte si targuri de Craciun, festivalul LightsOn, tramvaiul cu colinde si premiere la teatru
Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda cateva dintre acestea.
La Teatrul Dramaturgilor, are loc premiera „Interesul General”, in regia lui Andrei Hutuleac, cu Sorin Miron, Carol Ionescu, Ionut Iftimiciuc, Sorin Flutur, Dan Radulescu, Nicoleta Hancu, Corina Moise si Tudor Cucu-Dumitrescu.
Spectacolul se joaca vineri, sambata si duminica de la ora 19.00, la sala „Ion Baiesu”, iar biletele au fost puse in vanzare pe site-ul www.bilet.ro si la casa de bilete a Teatrului Dramaturgilor Romani.
Teatrul Apropo prezinta „Arta comediantului”, din cannavale de Commedia dell’Arte din sec XV, regia Michele Modesto Casarin, vineri, 16 decembrie 2022.
Commedia dell’Arte este o lume fascinanta, unde alaturi de actori, veti explora istoria, virtutile si viciile mastilor, veti fi cuceriti de magia teatrului si sedusi cu secrete din culise, descoperind punctul de origine a ceea ce este considerat acum „teatru modern”. Detalii aici.
Pana pe 3 ianuarie 2023, calatorii liniei 1 de tramvai din Bucuresti se vor putea bucura de „Tramvaiul Colindelor”, o initiativa a companiei de transport public STB.
Conform anuntului oficial, bucurestenii care se vor deplasa cu mijloacele de transport in comun vor putea asculta colinde romanesti si internationale in Tramvaiul Colindelor.
Tramvaiul este si decorat corespunzator, dupa cum este precizat in comunicatul STB: „Am pregatit cea mai frumoasa selectie de colinde romanesti si internationale, precum si o colectie de cantece de iarna, menite sa redea povestea magica a acestor zile de sarbatoare. Cu ajutorul unui decor rupt din basmele copilariei noastre, care surprinde personaje indragite din satul lui Mos Craciun la ceas de seara, speram sa trezim in fiecare dintre voi trăiri si sentimente deosebite”.
Tramvaiul Colindelor va avea program normal de functionare si poate fi localizat in timp real cu ajutorul aplicatiei InfoTB ce poate fi descarcata direct din App Store sau Google Play.
Totodata, in acest weekend, va circula „Tramvaiul de Poveste”, care devine scena basmelor pentru copii cu ajutorul unui tramvaiul de epoca.
Cel mai frumos tramvai de epoca din parcul STB va fi decorat si luminat de sarbatoare, care va calatori intr-o aventura alaturi de personajele Hansel si Gretel, in zilele de 17 si 18 decembrie, pe traseul liniei 1.
Actorii Teatrului Infinit – Robert Brage, Mara Baboianu si Nicu Rotaru, vor transforma casa lui Mos Craciun intr-o scena de poveste, unde ludicul, voia buna si jocurile interactive vor antrena publicul tanar si foarte tanar pe durata celor patru curse.
Pentru a participa la acest eveniment, este necesara inscrierea in prealabil pentru rezervarea locului, la numarul de telefon 0770 894 944, iar accesul este gratuit. Fiecare copil poate veni cu un singur insotitor. Programul „Tramvaiului de Poveste”, cu plecare din Depoul Dudesti – Calea Dudezti 184, este sambata, 17 decembrie 2022, cursa 1 – 14:30 – 16:10 si cursa 2 – 16:30 – 18:10m iar duminica, 18 decembrie 2022, la aceleasi ore.
Joanna MacGregor, una dintre cele mai talentate pianiste din lume, decorata de Regina Elisabeta, va concerta la Ateneul Roman in cadrul Festivalului Hoinar 2022, pe 18 decembrie.
Decorata de Regina Elisabeta pentru interpretarile sale originale, MacGregor va urca pe scena Ateneului Roman alaturi de pianistul Florian Mitrea, la randul lui prezent pe scene reputate la nivel mondial si laureat a numeroase concursuri internationale.
Recitalul va avea loc duminica, 18 decembrie de la orele 19:00 si va include creatii de Wagner, Nina Simone, Ligeti sau Chopin, conceptul festivalului fiind cel de „poduri” intre culturi, stiluri si perioade diferite.
In acest weekend are loc Festivalul Lights On, festivalul international de instalatii de lumina, care mai este disponibil pana pe 18 decembrie, cu instalatii luminoase care sunt montate in zone cunoscute si mai putin cunoscute din sectorul 2.
In premiera, celebra instalatie Museum of the Moon apartinand britanicului Luke Jerram va fi expusa timp de 10 zile in Parcul Ioanid, locul unde anul trecut Gaia apartinand aceluiasi artist a fascinat publicul bucurestean.
O alta instalatie spectaculoasa de 20 de metri lungime, Stringed, creatia olandezului Gijs van Bon, va fi montata in Parcul Morarilor. Diva, lucrarea francezului Thomas Voillaume, va inspira publicul in zona Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, in vreme ce Balloomi si Aqua Olimpia, lucrarile artistului polonez Artur Grycuk, vor fi aprinse in parcul Gradina Icoanei. Detalii aici.
S-a lansat noul sezon expozitonal al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti unde sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.
Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.
Marea surpriza a noului sezonului expozitional MNAC este restrospectiva Stefan Caltia curatoriata de Alexandra Manole si Catalin Davidescu.
La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.
Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Din 20 noiembrie, targul de Craciun va fi in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn vor fi disponibile pentru vizitatori, unde pot alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.
Copiii vor avea spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun promite sa creeze o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii.
Targul de Craciun al Municipiului Bucuresti va fi deschis publicului in perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.
Pentru altfel de cadouri, incercati si Fine Christmas cu Assamblage, care a pregatit o selectie speciala de designeri de bijuterie, ilustratori si artisti new-media in acest weekend.
Peste 20 de designeri de bijuterie si 6 ilustratori, pictori si artisti new media au produse la vanzare, iar spatiul ofera si un foodtruck special care va servi o experienta culinara. Detalii aici.
La ARCUB, pe 17-18 decembrie, 20 de artizani isi vor prezenta produsele, perfecte pentru a fi puse anul acest sub brad.
Dintre artizanii invitati fac parte Alexandra Radu, Anagums, Beatrix Color, Bufnita Atelier, Ceramiceanu, Corina Marina, Casuta cu Cerdac, Iulia Ignat, Joined by fire, KITISIMO, Luna Pictata, Lutfain, Mica Cera, Monorean Alina, OCRU, Orfevru, Ruxi Jubleanu, Simona Ceramics si Snuggl. Detalii aici.
Daca vremea nu va inspira sa iesiti din casa, va recomandam sa incercati ceremonialul ceaiului propus de Marie Kondo.
Ritualul zilnic al lui Marie Kondo de a bea ceai matcha ar putea fi secretul ei pentru ideile si energia de a organizare casa, transforand locul intr-un spatiu meditativ.
„Ceaiul (matcha) imi ofera ocazia sa ma confrunt cu mine”, a explicat recent Marie Kondo pentru revista Vogue. In noua sa carte, „Kurashi at Home”, Marie Kondo se concentreaza si asupra felului in care ritualul zilnic al ceaiului matcha face parte dintr-un stil de viata echilibrat si sanatos.
Ea sugereaza ca, dezvoltand ritualuri zilnice sanatoase, cum ar fi consumul de ceai matcha, veti gasi mai multa claritate in viata de zi cu zi, reusind astfel sa creati un spatiu meditativ mai proprice, implinire in cariera si in relatiile interpersonale.