Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 20-22 mai: premiere la teatru, invitatie la experimente de realitate virtuala, World Press Photo, Strazi Deschise, Festivalul St.ART si Art Safari

Din programul cultural al celui de-al treilea weekend de mai fac parte o serie de evenimente din zona artelor, cu focus pe arta contemporana.

De asemenea, Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor, in programul Strazi Deschise.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati cu precautie.

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) prezinta in acest weekend documentarul „Leonardo Da Vinci: Geniul din Milano”, filmul romanesc „Miracol”,  musicalul „Annette”, animația „Belle”, drama fantastica „Mami” si comedia „Anii nostri de glorie”.

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) a deschis inca de luna trecuta Cinemateca TIFF@MNAR.

Cunoscuta pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, a devenit si locul de intâlnire al publicului cinefil pentru a urmari filme de arta, documentare si productii premiate la festivaluri internationale.

Jurnalul lui Anne Frank este acum accesibil copiilor intr-un desen animat de lung metraj. Filmul intra pe ecranele din Romania pe 20 mai.

Romanul grafic „Unde este Anne Frank?” va aparea pe ecranele cinematografelor din Romania incepand cu data de 20 mai 2022, reprezentand o introducere in lectiile de istorie a Holocaustului, fiind o reprezentare potrivita pentru toate categoriile de varsta.

Povestea este bazata pe faimosul Jurnal scris de Anne Frank, iar regizorul filmului de animatie este Ari Folman, nominalizat la doua premii BAFTA pentru „Waltz with Bashir”. Si parintii regizorului au fost supravietuitori ai Holocaustului.

Saptamana aceasta sunt programate trei premiere pe scenele bucurestene, „Mama”, in regia lui Cristi Juncu la Nottara,  „Ultimul Don Juan”, in regia Teodorei Petre la Wonder Theatre si “Zapezile de altadata” la Teatrul Dramaturgilor Romani.

Spectacolul „Mama”, in regia lui Cristi Juncu, este o „farsa neagra”, asa cum isi intituleaza piesa autorul Florian Zeller, are premiera pe 19 si 20 mai, la Teatrul Nottara.

Spectacolul oferă ocazia publicului sa revada o actrita de exceptie, Catrinel Dumitrescu, intr-un rol complex, nuantat, plin de forta si de sensibilitate in acelasi timp.

Vineri, 20 mai, de la ora 19.00, are loc si premiera spectacolului „Zapezile de altadata”, de Dumitru Solomon, in regia lui Alexandru Mihail, cu George Rotaru, Cristina Casian, Florina Gleznea.

„Zapezile de altadata” este o comedie romantica, cu o iubire tanara, plina de promisiuni, temeri si entuziasm.  Spectacolul este intruchiparea visului idealului, in realitatea lui, in suprarealismul lui, in absurditatea lui, in incercarea de a gasi clipa iubirii desavarsite. Detalii despre spectacol si bilete, aici.

Duminica, 22 mai, de la ora 19.00, la Sala Gloria, Teodora Petre monteaza „Ultimul Don Juan”, o poveste situatia intr-un mic orasel, cu Ionel Mihailescu, Aida Economu si Alexandru Chindris in distributie.

In acest orasel poposeste un cuplu fericit, sau poate de fapt aflat in pana de iubire, dorind ori sa se casatoreasca, ori sa se desparta. Cei doi nu primesc nicicum raspunsurile pe care le cauta, ci pe cele de care au nevoie, iar sursa lor nu este deloc cea la care s-ar fi asteptat.

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, mai este deschis doar pana duminica, iar destinatia principala a festivalului ramane Combinatul Fondului Plastic.

Anul acesta, peste 65 de evenimente-satelit propuse de designeri, galerii de arta, studiouri de design si arhitectura, ateliere, muzee, showroom-uri si cafenele din Bucuresti fac parte din eveniment, care se desfasoara sub tema #Forward.

Cea mai spectaculoasa experienta imersiva la Romanian Design Week 2022, „Explorers of the Multiverse”, prezentata de IQOS si H3, ofera un univers unic fiecarui vizitator. Este o previzualizare a viitorului si a ideii ca fiecare om este suma oamenilor pe care ii intalneste.

Veti gasi instalatia in pavilionul IQOS de la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti (pe strada Baiculesti nr.29), un spatiu in care s-a creat o capsula futuristica a timpului, in care imersivitatea este termenul cheie. A fost gandita minutios o experienta care scoate vizitatorul din realitate si il transporta in „multivers”, un loc in care se intalnesc mai multe perspective asupra lumii in care traim, atat cea proprie, dar si cea a oamenilor de langa noi, mai apropiati sau indepartati.

Despre conceptele de „metaverse” sau „multiverse” nu s-a discutat pana acum 2 ani, dar in ultimele luni, avem pe Urban.ro cel putin 5 articole in care incercam sa explicam acesti termeni pe care specialistii in tendinte ii declara ca fiind definitorii pentru viitorul omenirii. Merita mentionata lansarea recenta in cinematografe a blockbusterului „Doctor Strange in Multiversul Nebuniei” (care a stabilit noi recorduri de incasari), care exploreaza conceptul proiectiilor pe care fiecare om si le face despre el insusi atat in mintea lui, dar si in spatiul public. Si, in acelasi timp, vorbeste si despre proiectiile pe care si le face despre ceilalti oameni.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

In acest weekend, aveti acces prin realitate virtuala la Catedrala Notre Dame din Paris si puteti conduce de la distanta o masina pe un circuit din Franta. E un cadou de la Orange, in Piata George Enescu, cu intrarea gratuita.

Orange Romania organizeaza in perioada 20-22 mai 2022, in Piata George Enescu din Bucuresti, un spectacol in care inovatia si arta sunt elementele centrale pentru o experienta imersiva asa cum cititi ca se intampa in marile expozitii ale momentului .

Puteti vizita in Orange Expo, aplasata in Piata Enescu, cu ajutorul realitatii virtuale, Catedrala Notre-Dame din Paris si veti descoperi detalii spetaculoase ale acestui simbol al Parisului asa cum arata inainte de incendiul din 2019. In acelasi timp, iubitorii de raliu pot conduce de la distanta, prin intermediul retelei 5G, o masina pe un circuit din Franta.

Incepe si st.ART, un festival de muzica si arta stradala din centrul Capitalei. Pe 21 si 22 mai, strazile Ilfov si Inginer Guglielmo Marconi din apropierea Centrului Vechi si al Muzeului National de Istorie devin ring de dans si scena pentru artisti.

Pe scena festivalului vor urca artisti precum ROA, Du Mad, Bross, Bogdan Simion, Gramofone, K-LU, Dobrikan, KOV si Silence Path. Pe langa line-up-ul muzical, in strada, Obie Platon, unul din veteranii street art-ului din Romania va demara un visual act performance in cadrul caruia va decora o sfera imensa luminata din interior spre exterior, pe care o va picta live in timpul festivalului. Detalii despre eveniment, aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

Citește în continuare