Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 21-23 octombrie: Les Films de Cannes a Bucarest, premiere la teatru cu Marcel Iures, Marius Manole, Maia Morgenstern, Tudor Istodor, si targul de Sfantu Dumitru

Weekendul acesta, bucurestenii se bucura de multe evenimente speciale si concerte, iar urban.ro recomanda  cateva dintre acestea.

A inceput Les Films de Cannes a Bucarest, unde cinefilii se vor putea intalni cu Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé, autorii pe care festivalul ii omagiaza anul acesta prezentandu-le, in premiera nationala, cele mai noi filme dar si alte titluri de referinta din cariera lor, in trei retrospective.

Din program fac parte si o noua generatie de cineasti scandinavi face valuri, trei regizori complet diferiti, dar cu viziuni la fel de puternice, care au participat in competitia de la Cannes.

Regizorul cult suedez Ruben Östlund, castigator al unui Palme d’Or în 2017 pentru „The Square, s-a intors anul acesta la Cannes cu „Triangle of Sadness”, filmul castigator al editiei. Acestui film i s-au alaturat alte doua productii ale unor cineasti in ascensiune, la origine imigranti, pe care publicul le poate vedea la aceasta editie: „Boy from Heaven”, al suedezului Tarik Saleh – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes 2022, si „Holy Spider”, al danezului-iranian Ali Abbasi – Premiul pentru cea mai buna actrita, Cannes 2022 pentru Zar Amir Ebrahimi. Detalii despre proiectii si bilete, aici.

Astazi are loc premiera „Creatorul de teatru”, cu Marcel Iures protagonist, la 20 de ani de la o prima reprezentatie. TNB are o noua montare a aceluiasi text cu acelasi actor.

In 21 si 25 octombrie 2022, de la ora 20.00, TNB are la Sala Studio premiera spectacolului CREATORUL DE TEATRU, piesa unuia dintre cei mai importanti dramaturgi austrieci contemporani, Thomas Bernhard, in regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iures in rolul titular.

CREATORUL DE TEATRU, imn inchinat artei teatrale, plin de furie, agresivitate, deziluzie, dar si de umor negru, propune si o privire caustica asupra vietilor noastre meschine si tragicomice.

Si „Cei drepti” in regia lui Mihai Manutiu va avea premiera la acest sfarsit de saptamana la TNB, pe 22 octombrie 2022. Din distributie fac parte Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprisor, Maia Morgenstern si Ciprian Nicula.

„Cei drepti” se joaca in Sala Pictura si propune viziunea unui regizor de prim rang, Mihai Manutiu, care a adaptat textul scris de Albert Camus in 1949 simontat in acelasi an in premiera absoluta pe scena Teatrului Hébertot in regia lui Paul Œttly.

Regizorul o descrie ca fiind „o piesa despre iubire, despre o dragoste imposibila. O piesa despre iluziile mistice, otravite ale terorismului. O piesa despre pierderea iremediabila a inocentei. Despre sacrificiu si violenta. Despre speranta si catastrofa morala. Despre crima care ii transforma pe „cei drepti” in propriii lor asasini. Despre frumusete si oroare. Despre felul in care istoria malformeaza si frange destine.”

Premiera la Teatrul Mic in acest weekend. Ionut Visan, Cezar Grumazescu, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Tudor Istodor joaca in „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, in regia lui Vlad Massaci.

Spectacolul trateaza din perspectiva comica violenta, lipsa de ratiune si discernamant si efectele produse de acestea. In centrul actiunii se afla Padraic, un locotenent nebun din insula Inishmore, liderul unui grup scindat din Armata de Eliberare Nationala a Irlandei, care porneste o adevarata lupta de razbunare pentru a afla cine este responsabil de moartea motanului Thomas Matatelu, singura fiinta pentru care a simtit vreodata afectiune.

Muzeul National de Arta Contemporana a deschis Salonul National de Arta Contemporana 2022 cu 25 de artisti romani.

Editia din acest an este una care experimenteaza cu formula initiala a saloanelor si se articuleaza din sectiuni dedicate picturii, sculpturii, artelor decorative, graficii, video si media digitale si din expozitia de fata, care incearca sa traseze o imagine de ansamblu a Uniunii Artistilor, a componentei sale, a directiilor si modalitatilor care definesc practica artistica a membrilor sai.

Salonul este realizat cu lucrari recente, propuse de artisti si se afirma ca o prima etapa pentru discursuri expozitionale viitoare. Salonul va include lucrari semnate de  Ioana Aron, Liliana Basarab, Catalin Batranu, Gabriela Culic, Raluca Ilaria Demetrescu, Gheorghe Dican, Daniela Fainis, Petru Lucaci, Andrei Mateescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Petru Mogosanu, Mihaela Moldovan, Vasile Muresan Murivale, Liviu Nedelcu, Marina Oprea, Laurian Popa, Florica Prevenda, Maria Raducanu, Diana Rosca, Marilena Preda Sanc, Patricia Teodorescu, Ovidiu Toader, Bogdan Tomsa si Mihai Zgondoiu. Malina Ionescu este curatorul expunerii.

In cautarea paradisului A.R –  proiectul new-media al regizoarei Anca Damian poate fi vazut la Institutul Goethe.

In cautarea paradisului A.R.” este o expozitie de realitate augmentata care acompaniaza cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: “Insula”. Expozitia va putea fi vizitata la Institutul Goethe din Bucuresti de joi, 27 octombrie pana sambata, 19 noiembrie 2022.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care adduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Recomandare Urban.ro The Bob’s Burgers Movie, o comedie animata despre o familie stranie in care orice dificultate se rezolva in echipa.

Inainte de a fi un lung metraj a existat serialul animat Bob’s Burgers care a fost creat ca o alternativa la „The Simpsons” si a ajuns deja la 12 sezoane si peste 200 de episoade. Cu un asemenea succes si o baza mare de fani, producatorii s-au gandit sa testeze noi audiente facand un lung metraj cu aceleasi personaje si cu o poveste noua.

Felul in care a fost gandit si realizat filmul de lung metraj a reusit sa multumeasca publicul fidel (nu pare o insiruire de 3 episoade din animatia initiala), a atras noi spectatori si, neasteptat, aprecierile criticilor celor mai pretentiosi (filmul a avut cronici foarte bune in marile reviste de profil).

Tot in acest weekend are loc si Piata de Arta si Design, o intalnire cu 36 de persoane și entitati asociate cu medii precum arta, design, bijuterie, si publishing.

Evenimentul are loc la Mezanin, Beans & Dots, Lunet, Apollo 111 si este deschis in perioada 21-23 octombrie. Detalii suplimentare aici.

La Muzeul Satului, are loc in acest weekend Targul de Sfantul Dumitru, eveniment de traditie care isi propune refacerea atmosferei vechilor targuri care aveau loc in preajma marilor sarbatori religioase.

Pe durata celor sapte zile vizitatorii vor avea ocazia sa targuiasca, sa ia parte la spectacole de muzica si dans, si la demonstratii mestesugaresti realizate de creatori populari veniti la muzeu din toate colturile tarii. Detalii aici.

Citește în continuare