Ce puteti face in weekend-ul 23-25 octombrie: targ de antichitati, festivaluri de film si Noaptea Vrajitoarelor pentru copii.
Cu o rata de imbolnavire din ce in ce mai mare, activitatea teatrelor si a cinematografelor a fost din nou suspendata. Noile masuri impuse de autoritati ne ofera mai multe optiuni online, insa mai sunt cateva evenimente care se petrec si in aer liber.
urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Pasionatii de film pot alege selectia Festivalului de Film Les Films de Cannes a Bucharest sau sa continue programul online a Astra Film Festival.
Cea de-a 11-a editie Les Films de Cannes à Bucarest ofera cinefililor intrarea gratuita la proiectiile outdoor. Festivalul incepe vineri, iar in program sunt filme cu Vlad Ivanov, Catherine Deneuve si Juliette Binoche.
Les Films de Cannes à Bucarest incepe astazi, iar timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 si din selectia celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar si outdoor. Pentru spectatori, proiectiile outdoor din Gradina Verona si pe terasa Muzeului de Arta Recenta (MARe) vor avea intrarea libera. Filmele mai sunt disponibile si in format cinema drive-in, la Snagov, dar si online. Organizatorii nu au anuntat inca platforma pe care vor putea fi urmarite filmele din festival, insa toate informatiile sunt disponibile pe www.filmedefestival.ro.
Filmele din festival in regim drive-in sunt proiectate pe ecranul de 112mp din Event Park Snagov, unde vor rula “Le discours”in regia lui Laurent Tirard, “The Truth”al lui Hirokazu Koreeda, “Another Round” semnat de Thomas Vinterberg, “Mandibules”al lui Quentin Dupieux, mult-asteptatul “True Mothers” semnat de Naomi Kawase si “Sweat” regizat de Magnus Von Horn.
Dupa o prima parte a festivalului petrecuta in perioada 4-13 septembrie 2020 in centrul istoric al Sibiului si in Muzeul Astra, a doua parte a Astra Film Festival se desfasura online, incepand de vineri, 16 octombrie.
Acesta este ultimul weekend in festival, iar programul de filme este grupat in patru sectiuni, dintre care trei sunt sectiuni de competitie.
Primele doua sectiuni sunt Voci emergente ale documentarului, cu 10 productii europene noi in competitie si Europa Centrala si de Est, cu alte 10 documentare creative din zona fostului bloc sovietic. Filmele aduc in atentie intamplari bizare petrecute in timpul comunismului, povesti despre curajul unor anti-eroi, oameni obisnuiti care au avut curajul sa se opuna dictaturii, despre efectele tranzitiei, dictatorii de azi si, nu in ultimul rand, forta artei si a artistului in fata celor care vor puterea.
In cadrul Festivalului National de Improvizatie, 15 spectacole au fost selectate pentru a distra publicul. Toate performance-urile sunt disponibile online
In perioada 22-25 octombrie, Festivalul National de Improvizatie se va desfasura online, unde toate cele 15 spectacole de improvizatie, din genuri diferite, selectate de jurii specializate, vor fi transmise pe Eventbook, astfel incat spectatorii sa se poata bucura de experienta de festival din siguranta propriilor case. De asemenea, trupa romaneasca Les Elephants Bizarres va sustine un concert online in cadrul evenimentului. Festivalul include spectacole long-form, muzicale, de sketch comedy, Rap Battle, experimental, international, cu trupe experimentate, la debut sau chiar de liceeni.
Din seria artelor, Arantxa Etcheverria Porumboiu expune la Galeria Sector 1 alaturi de Carlos Caballero, la MNAR este o expozitie dedicata tablourilor impuscate la revolutie si expozitia dedicata Colectiei Agapi, o arhiva uriasade fotografii apartinand legendei iesene – Ioan Matei Agapila MNAC
Dupa o perioada in care spatiul a fost ocupat cu proiectul DIPLOMA, Galeria Sector 1 revine la programul curatorial al anului 2020 cu expozitia „Frame” a artistilor Arantxa Etcheverria Porumboiu si Carlos Caballero, curatoriata de Domenico De Chirico.
Expozitia „Frame” este deschisa pana pe 5 decembrie 2020 si prezinta un dialog intre Arantxa Etcheverria, artist vizual cunoscut pentru rolul de director artistic din filmul „La Gomera”, si Carlos Caballero, artistul cubanez care si-a creat propriul limbaj grafic.
Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expoziţia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor impuscate, care prezinta publicului doua destine: cel al unor lucrari restaurate, puternic avariate in timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictura de sevalet, complet distrus tot atunci.
Expozitia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui numar important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradari rar intalnite in colectiile muzeale.
Din totalul de 47 de lucrari restaurate, publicul va putea vedea cu aceasta ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima data in ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vanat si Natura moarta de Sava Hentia (1848 – 1904).
La MNAC, ExpoziTia „OARECARI . 1967 – 1978 vazuti de Ioan Matei Agapi”, curatoriata de Calina Barzu, prezinta o selectie de imagini din reportajele sale si fotografii personale de vacanta sau de la nunti.
Artistul a fotografiat diverse personalitati din scena politica si culturala, dar, in egală masura, il interesau oamenii de rand, pe care ii fotografia intr-o maniera aparte. Fotografiile din expozitie surprind modul in care Ioan Matei Agapi se regasea in cei pe care ii fotografia, dar si capacitatea lui de a vedea individul si umanitatea indiferent de varsta, gen, statut sau clasa sociala.
De asemenea, o data cu expozitia a fost lansata si plaforma www.ioanagapi.ro in care se vor regasi, scanate si digitalizate, o parte dintre negativele realizate de Ioan Agapi in perioada 1968-1978.
Expozitia poate fi vazuta in perioada 23 octombrie – 15 noiembrie la MNAC, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 18:00, doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID 19.
eXplore festival aduce dansul contemporan atat online, cat si offline, intr-o serie de locuri din Bucuresti.
Este ultimul weekend si din editia #15 a eXplore festival – Bucharest International Dance and Performace festival care se desfasoara la Muzeul National al Literaturii Romane, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului Bucuresti: Muzeul Theodor Aman, Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei, Palatul Sutu, dar si online, pe eXplore festival si WASP Working Art Space and Production.
Programul cuprinde o discutie online vineri, 23.10.2020, de la ora 15.00 denumita “Being together (in between disciplines)”, un dialog cu Ilinca Paun Constantinescu si Micheline Dufert, moderata de Andreea Căpitanescu. Dialogul are la baza explorarea lui Micheline Dufert – explorator urban in compania partenerului sau Francis Pourcel prin care parcurg impreuna trasee care depasesc barierele teritoriale din orasul lor, Charleroi (Belgia). Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.
Tot astazi, incepand cu ora 19.00, este disponibil performance-ul MONUMENT 0.7: M/OTHERSal coregrafei Eszter Salamon. Performance-ul are la baza subiectivitatea feminina si relatia mama-fiica. Evenimentul este disponibil aici.
Targul de Antichitati taranesti de Sanmedru este la Muzeul Taranului Roman in acest week-end
In perioada 22 – 25 octombrie 2020, publicul bucurestean este asteptat intre orele 10 si 18, la Muzeul National al Taranului Roman unde se desfasoara Targul de Sanmedru – unul dintre cele mai ample targuri de antichitati taranesti din Bucuresti.
In cadrul editiei din acest an vor lua parte in jur de 40 de colectionari din toata tara cu lucruri vechi, de colectie, care aduse impreuna formeaza o poveste frumoasa si impresionanta din viata rurala, din perioade care incep cu „a fost odata ca niciodata”.
La Opera Comica pentru Copii in acest weekend are loc Noaptea Vrajitoarelor.
Unul dintre cele mai iubite evenimente de la Opera Comica pentru Copii va avea loc in acest weekend, unde personajele negative din spectacolele proprii isi dau intalnire pe Scena Mare din Gradina OCC pentru reprezentatii scurte si extrem de dinamice.
Vrajitoare si regine, pirati si animale fantastice, plus momente de magie si iluzionism vor transforma curtea Operei Comice pentru Copii intr-un loc plin de culoare.
Din program fac parte ”Fantoma de la Opera”, Vrajitoarea din ”Hansel si Gretel”, Vrajitoarea Zug Zag din ”Micuta Dorothy”, Mama vitrega si ”Alba ca zăpada”, lupul din ”Scufita Rosie”, piratii din ”Peter Pan”si Monostatos din ”Flautul fermecat”.
Evenimentele incep de vineri, de la ora 17.00, si continua din ora in ora pana la ora 21.00, programul de sambata si duminica fiind similar. Biletele sunt disponbile aici.
Pe acoperisul Operei Comice, programul KINOdiseea prezinta “Familia Addams”, “Coraline” si “Maleficent”.
“Familia Addams” este o comedie realizata pe baza cartii cu acelasi nume, unde ii veti intalni pe blandul Gomez si pe ingrozitoarea sa sotie, Morticia, dar si pe cei doi copii neastamparati, Wednesday si Pugsley, intr-o calatorie extraordinara in lumea teribilului. Biletele sunt disponibile aici, iar proiectia are loc de la ora 19.30.
“Coraline” spune povestea fetitei cu acelasi nume care patrunde printr-o usa secreta descoperita intr-un ungher al noii sale case si ajunge intr-o versiune alternativa a propriei sale vieti. La suprafata, aceasta realitate paralela este socant de asemanatoare cu viata ei adevarata, doar ca-i mai interesanta si aventuroasa. Dar cand aventura devine periculoasa, iar ceilalti parinti ai ei incearca s-o pastreze pentru totdeauna in lumea lor, Coraline va trebui sa evadeze. Biletele sunt disponibile aici, iar proiectia are loc de la ora 19.30.
Frumoasa si tanara Maleficent traieste o viata idilica in pasnicul ei regat acoperit de paduri, visand ca va deveni o puternica zana buna. Asta pana intr-o zi cand armata unui rege invadator ii ataca semenii si o extraordinara tradare face inima zanei sa se transforme in piatra. Setea de razbunare o impinge pe Maleficent ca, ani mai tarziu, sa arunce un blestem pe Aurora, fiica succesorului la tron a regelui ce i-a pustiit regatul, dar, pe masura ce Aurora creste, vrajitoarea incepe sa se intrebe daca nu cumva aceasta detine cheia unui viitor pasnic al intregului tinut. Biletele sunt disponibile aici, iar proiectia are loc de la ora 19.30.