Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 25-27 noiembrie: Remember Nina Cassian, teatru online gratuit, Baby cinema, premiera Teatrelli, Saptamana Filmului Maghiar si open doors la Atelierele Malmaison

Weekendul acesta, orasul se bucura de multe evenimente speciale, iar urban.ro recomanda  cateva dintre acestea.

La Teatrelli are loc premiera spectacolului Sa vorbesc cu tine”, o productie work in progress creart/Teatrelli, care va fi prezentat in premiera sambata si duminica, de la ora 19.00.

„Să vorbesc cu tine” este un text de Ana-Maria Bamberger, un spectacol de si cu Antoaneta Cojocaru si Daniel Pascariu, scenografia si proiectii video: Vladimir Turturica, care aduce o abordare mai putin obisnuita pe scenele din Bucuresti – cea de comics in miscare, pornind de la o realitate cu care ne confruntam permanent: lipsa unei comunicari reale si distantele pe care le cream intre noi. Detalii aici.

gen.OM, spectacol de animatie despre femei intr-o lume a barbatilor, este disponibil online gratuit inclusiv vineri, 25 noiembrie. Spectatorii pot alege din ce perspectiva sa vada show-ul.

Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca pune la dispozitie online, gratuit spectacolul „gen.OM”, un spectacol de animatie, destinat publicului matur, care isi propune o incursiune plina de umor printre cateva dintre manifestarile patriarhatului in societatea contemporana.  

Spectacolul mai este disponibil doar astazi, iar video-ul va fi interactiv. Spectatorii vor putea alege perspectiva din care sa vizioneze spectacolul: din public sau din culise, accesand urmatorul link: https://youtu.be/CHkfL-eAIu4

Muzeul Național al Literaturii Romane orgaizeaza vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 17.00, un Remember Nina Cassian cu Cristina Bogdan, Alice Nastase Buciuta, Ioana Calota-Philippide si Loreta Popa.

Evenimentul o celebreaza pe poeta Nina Cassian, care daca ar fi trait, ar fi implinit 98 de ani pe 27 noiembrie. O personalitate fascinanta, Nina Cassian a fost de o sinceritate aproape brutala cand venea vorba despre sine. A compus muzica, a scris poezie, literatura pentru copii si eseuri, a tradus din limbile germana, engleza, franceza si rusa. S-a intersectat cu figuri literare importante, precum Ion Barbu, Vladimir Colin sau Marin Preda. Detalii despre eveniment, aici.

Cele mai noi creatii din cinematografia maghiara, filme prezentate in ultimii ani, premiate la festivaluri internationale, care nu au fost proiectate pana acum in Bucuresti, vor putea fi vazute pana pe 27 noiembrie, la cea de-a 16-a editie a Saptamanii Filmului Maghiar.

Despre filmele proiectate puteti citi mai multe aici, iar organizatorii mentioneaza ca pe 27 noiembrie, ultima zi a Saptamanii Filmului Maghiar, vor proiecta doua comedii: „Fii taticul meu”, regizat de Rohonyi Gábor si Vékes Csaba, o poveste imbogatita cu elemente fantasy despre devenirea de parinte, respectiv comedia romantica „Craciunul”, in regia lui Tiszeker Dániel, in care Zsigmond Emőke, o tanara actrita foarte promitatoare ii uimeste pe spectatori in rolul unei invatatoare dragute si amabile a carei zambet in sine creeaza atmosfera de Craciun. Detalii aici.

Doar vineri, 25 noiembrie, mai puteti vedea filmele propuse in cadrul Zilelor Culturii Cubaneze la Bucuresti.

Vineri, 25 noiembrie, la ora 18.30, va avea loc proiectia filmului „Decameroane havaneze” / „Boccaccerías habaneras” (regia Arturo Sotto, Cuba, 2013, comedie-drama, versiunea originala in limba spaniola, subtitrare in engleza). Trei povesti independente legate de camera unui scriitor in criza de imaginatie, unde oamenii se duc sa isi spuna povestile in speranta de a deveni intr-o zi personaje de roman. Detalii aici.

La Happy Cinema are loc Baby Cinema – proiectii de film pentru familii cu bebelusi.

Evenimentul are loc pe 26 noiembrie, de la ora 16.00, unde parintii cu bebelusi  pot vedea filmul „Teddy’s Christmas” in conditii speciale, unde nu vor rula trailere si ecrane, sonorul filmului va fi diminat, luminile nu vor fi complet stinse, iar cinematograful va fi dotat cu mese si consumabile oferite gratuit (scutece, aleze, servetele). Detalii aici.

La Atelierele Malmaison sunt open doors in acest weekend, unde puteti vizita 35 ateliere de artiste si artisti, alaturi de 9 spatii de proiecte coordonate de grupuri artistice, asociatii non-profit sau galerii de arta.

Atelierele, galeriile si gradina cu expozitii, special happenings, socializare si experiente artistice vor fi deschise in acest weekend si pot fi experiementate de public alaturi de cea mai mare comunitate artistica independenta din Bucuresti. Detalii aici.

La Muzeul National de Istorie s-a deschis expozitia „Dacia – ultima frontiera a romanitatii” , care cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.

Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani.

Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care aduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Din 20 noiembrie, targul de Craciun va fi in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn vor fi disponibile pentru vizitatori, unde pot alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.

Copiii vor avea spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun promite sa creeze o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii.

Targul de Craciun al Municipiului Bucuresti va fi deschis publicului in perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.

La Muzeul Taranului Roman, de vineri, 25 noiembrie, pana duminica, 27 noiembrie, are loc Targul de Sfantul Andrei, cu intrare libera.

Evenimentul marcheaza sfarsitul toamnei si debutul sarbatorilor de iarna si aduce laolalta 50 de producatori traditionali , mesteri populari, artizani si colectionari. Mesterii si artizanii vor aduce obiecte realizate manual, ca de exemplu: tesaturi, ceramica, bijuterii, obiecte din lemn, sticla, piele, jucarii din lemn si crosetate, icoane pictate pe sticla si lemn, ii, dar si plante de leac, cosmetice naturale si decoratiuni de Craciun. Detalii aici.

Citește în continuare