Ce puteti face in weekend-ul 29-31 iulie: premiera “Pentru mine tu esti Ceausescu”, zilele unteatru, strazi deschise, cafenele si gelato, Carla’s Dreams, Irina Rimes si The Motans la Romexpo, vizite la Palatul regal Elisabeta, ultimele zile Art Safari
Pentru acest weekend, proiectul Strazi Deschise continua, de la Calea Victoriei la Piata Unirii, inclusiv Soseaua Kiseleff si str. J.L. Calderon (intre str. Batistei si C.A.Rosetti), in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor.
urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.
Teatrelli prezinta in premiera „Dual, un performance despre prietenie”, o poveste pretext pentru cautarile artistilor. Spectacolele sunt programate in acest weekend, vineri, sambata si duminica, de la ora 19.00.
George Albert Costea, Mihaela Velicu si Vlad Udrescu pun in scena „DUAL, un performance despre prietenie”, un spectacol care se afla la intersectia intre teatru-dans, teatru non-verbal si teatru de obiect, cu o poveste pretext pentru cautarile artistilor: trei prieteni foarte buni se intalnesc sa gateasca impreuna un desert. Artistii traduc prin interactiunea cu obiectele unei bucatarii starile opuse prieteniei, in care dispare increderea, apare indoiala, dispare siguranta si apare frica.
Spectacolul are ca puncte de pornire si inspiratie pe Erwin Wurm si Csilla Klenyánszki, artisti conceptuali, care analizeaza cotidianul prin sculpturi umane de un echilibru fragil.
In Gradina Casei Universitarilor are loc Festivalul Zilele unteatru, ajuns la a 12-a editie.
Weekendul va avea program special pentru cei mici. Sambata dimineata, Ana Turos este protagonista spectacolului „Clara si timpul liber”, iar seara intreaga familie va urmari pe marele ecran „Strajerii Deltei”, regia Liviu Marghidan.
Asociatia Sirius Art prezinta pana pe 14 august stagiunea outdoor „Teatru Oriunde”, cu spectacole pentru copii si adulti care se vor juca in weekenduri in Parcul Sebastian si Parcul Ferentari, iar intrarea este libera.
Teatru Oriunde incepe sambata, 30 iulie, de la ora 18.30, cu „Farse medievale in stil nemedieval”, si va avea doua reprezentatii.
Filmul „Pentru mine tu esti Ceausescu”, regia Sebastian Mihailescu, cel mai bun documentar de la TIFF, va rula, incepand de vineri, in cinematografele din Romania.
„Pentru mine tu esti Ceausescu” aduce in fata camerei tineri intre 15 şi 22 de ani, provenind din medii diferite, care participa la auditii pentru rolul lui Nicolae Ceausescu in tinerete, la mijlocul anilor 1930, incercand sa gaseasca motivatia din spatele actiunilor sale. Adolescentii transforma in fictiune o serie de documente oficiale si se raporteaza la tanarul comunist ca la un personaj de fictiune, fara idei preconcepute, insusindu-si caracteristicile sale in functie de pasiunile lor, prin prisma cliseelor din cinematografia comerciala”, dupa cum mentioneaza creatorii filmului.
Carla’s Dreams, Irina Rimes si The Motans vor urca pe scena la The Concert, pe 30 iulie la Romexpo.
In deschidere vor canta: ADI, Erika Isac, Yuka si rares, iar biletele sunt inca disponibile aici.
ARCEN organizeaza a 8-a editie a Nocturnelor de poezie contemporana, INSEMNARI, care aduce impreuna peste 25 de poeti si artisti, pe terasa Magheru One, in cadrul a 7 evenimente cu lecturi, performance, dialoguri si Q&A cu publicul.
Vineri, 29 iulie, de la ora 19.30, pe terasa Magheu One, vor citi poetele si poetii Valeriu A. Cuc, Simona Popescu, Elena Boldor, Razvan Andrei, Rita Chirian, Teodor Duna, Ioan Coroama, Stefania Mihalache, V. Leac. Biletele pentru eveniment pot fi achizitionate de aici.
Palatul Elisabeta s-a redeschis, iar vizitatorii au acces in Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare, a anuntat Casa Regala a Romaniei.
Expozitia cuprinde uniformele militare ale regelui Mihai I, colectia de costume populare a reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale.
Pana pe 15 august, la Galeria Galateca din centrul Bucurestiului este deschisa expozitia Ancai Boeriu.
Expozitia Ancai Boeriu de la Galateca se numeste „Personal Mood Board” si este un exercitiu de introspectie si sinceritate sub forma unui „Mood Board” foarte personal.
Proiectul este gandit ca un colaj de lucrari de dimensiuni variabile, de gravuri, desene si obiecte ceramice, in care artista ii aduce pe cei din jur alaturi de un amalgam de idei, ganduri si sentimente.
Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.
Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.
Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.
Muzeul Municipiului Bucuresti face o invitatie in gradinile si parcurile pictate de Theodor Aman in casa memoriala si muzeul dedicat artistului.
Intitulata „Aman in plen-air. Invitatie in gradinile si parcurile lui Theodor Aman”, noua expozitie de la Muzul Theodor Aman din strada C.A. Rosetti la numarul 8 va putea fi vizitata in perioada 7 aprilie – 31 martie 2023.
Sunt expuse lucrari realizate de pictor in ultimele doua decenii din viata, cand ajunsese in perioada sa de maturitate artistica.
Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.
De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.
Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.
Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.
In explorarea centrului Bucurestiului dupa locuri retrase unde sa putem lucra sau adaposti de caldura zilei, urban.ro a facut o lista cu gradini din oras, astfel incat zilele de vara sa fie mai putin toride.
Contego The Coffee Factory, Gradina Olari, terasa Casei Monteoru, Gradina Sticlarilor, Curtea Scoalei sau Casa Assan sunt cateva dintre recomandarile noastre.