Ce puteti face in weekend-ul 29-31 octombrie: premiere la teatru, Les Films de Cannes, Festivalul SONORO, program de filme horror Netflix si expozitii noi in oras
Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare sau test anti-gen.
Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
unteatru pune in scena pe 28 si 29 octombrie „Aici Moscova”, noua productie multimedia semnata de Catinca Draganescu, dupa textul autoarei contemporane Iulia Pospelova, in traducerea Ralucai Radulescu, unde personajul central este fiica lui Stalin.
Actorii Nicoleta Lefter, Alex Calin, Liviu Romanescu si Razvan Rotaru sunt protagonistii spectacolului care ii va pune pe spectatori fata in fata cu un proces sensibil atat al trecutului, cat si al prezentului.
Spectacolul ia forma unei instalatii multimedia care combina materialul pre-filmat cu proiectia live din scena. Imaginea elementelor video care vor anima scenografia realizata de Gabi Albu ii apartine cineastei Carmen Tofeni, iar montajul poarta semnatura lui Bogdan Giurca. Simona Deaconescu s-a ocupat de creatia cinematica si miscarea scenica din spectacol, iar design-ul de lumini a fost realizat de Alexandru Medveghi si Dragos Margineanu.
Primele reprezentatii ale spectacolului montat la unteatru, in parteneriat cu CINETic, vor avea loc joi, pe 28 octombrie, de la ora 19:00, si vineri, pe 29 octombrie, de la ora 20:00. Biletele de acces sunt disponibile pe www.unteatru.ro.
Pe 30 octombrie, de la orele 20:00, Teatrul Arte dell’Anima prezinta spectacolul de teatru „N-am vazut nimic” de Andreea Tanase, regia Mara Oprea, online, pe platforma Zoom, dar si fizic, si prezinta un subiect legat de tinerii si adolescentii care pot sa ceara ajutor de specialitate atunci cand se confrunta cu stari de anxietate si depresie.
Spectacolul spune povestea a cinci prieteni care se apropie printr-un joc aparent inofensiv. Lucrurile scapa de sub control, iar viata lor se schimba in momentul in care se lovesc de un eveniment tragic. Prin abordarea unor teme actuale precum depresia, anxietatea si efectele acestora, se contureaza un spectacol care vorbeste despre emotiile, gandurile si problemele adolescentilor din ziua de azi.
Spectacolul „Cabaret”, in regia si coregrafia lui Razvan Mazilu, pe libretul lui Joe Masteroff, care a avut premiera saptamana trecut la Teatrul Odeon, se joaca si pe 31 octombrie.
Muzica spectacolului bazat pe piesa lui John Van Druten si povestirile lui Christopher Isherwood este semnata de John Kander, iar versurile apartin lui Fred Ebb. Pentru acest spectacol, distributia este alcatuita din Ioana Marcoiu, Mihai Smarandache, Gabriela Popescu, Ionel Mihailescu, Silvian Valcu, Antoaneta Zaharia, Eduard Trifa, Maria Alexievici, Meda Victor, Cristina Danu, Anca Florescu, Cezar Antal, Vlad Birzanu, Marian Lepadatu si Relu Poalelungi.
Razvan Mazilu propune spectatorilor celebrul musical „Cabaret”, pe care l-a montat anterior la Teatrul German de Stat din Timisoara. Bazat pe experientele reale ale scriitorului Christopher Isherwood, care a locuit la Berlin intre anii 1929 – 1933, musicalul spune povestea cantaretei Sally Bowles din clubul de noapte Kit Kat, plina de stralucire, dar si viciu, traita intre vis si disperare, intr-un Berlin cosmopolit, oras al placerilor si al decadentei.
Bilele costa 50 si 80 de lei si se pot cumpara online de aici.
Pentru weekend-ul dedicat Halloween-ului, Netflix propune serialele „Locke & Key”, „My Name”, „You” sau filme „Escape The Undertaker”, „No One Gets Out Alive”, „There’s Someone Inside Your House”.
De asemenea, exista si o serie de filme care aduc demoni, monstri si vrajitori in rolurile principale, ca „Bird Box”, „Stranger Things”, „The Witcher”, titluri care spun povestile unor case bantuite ca „The Haunting of the Hill House”, seriale care exploateaza paranormalul ca „Equinox”, „Green Frontier”, „The OA”, dar si multe productii de urmarit in familie ca „A Tale Drak & Gimm”, „A Series of Unfortunate Events” sau „Spirited Away”.
Festivalul SoNoRo incepe pe 29 octombrie. Editia de anul acesta este un spatiu de intalnire intre scriitorul sud-american Jorge Luis Borges si muzica exceptionala a lui Astor Piazzolla.
Actuala editie are ca tema „Dreamtigers”, un omagiu adus marelui scriitor sud-american Jorge Luis Borges. Totodata, in cadrul acestei editii, va fi celebrat centenarul Astor Piazzolla, cu un program alcatuit din lucrari ale celebrului compozitor argentinian.
La Bucuresti, Festivalul SoNoRo imparte programul intre spatiile consacrate de concert, precum Ateneul Roman, Sala Radio sau Auditoriumul Muzeului National de Arta al Romaniei, cu cele nonconformiste ca Palatul Bragadiru, Club Expirat, Club Guesthouse sau Fratelli Studios.
A 12-a editie Les Films de Cannes à Bucarest aduce in premiera publicului românesc cele mai importante si premiate filme ale anului, adaptându-se insa conditiilor sanitare astfel incât sa ofere un acces la filme in conditii de siguranta si confort.
Evenimentele au loc Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman, Sala Auditorium MNAR, Cinemateca Union, Carturesti Verona si online pe Orange TV.
Una dintre surprizele celei de-a 12-a editii Les Films de Cannes à Bucarest este Retrospectiva Sergei Loznitsa. Ucrainianul a realizat, din 1996 si pana in acest moment, 11 documentare care au primit numeroase premii internationale si nationale.
La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.
Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.
Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).
Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”.
Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat.
Zilele trecute, la Galateca au fost deschise 2 expozitii, una dedicata tanarului artist Vlad Pasca si o a doua de grup, cu peste 20 de nume cunoscute din arta contemporana si moderna.
In perioada 26 octombrie – 20 noiembrie 2021 puteti vizita „Noi inceputuri”, prima expozitie cu o parte din colectia galeriei Galateca. Include lucrari de arta contemporana si moderna, peste 20 de nume relevante la nivel national si international.
Concomitent, s-a deschis si expozitia de lucrari pe hartie „Vad. Clipesc”, prima prezentare solo a tanarului artist Vlad Pasca. Include 40 de lucrari care imbina desenul cu pictura, unelte si vopsele neconventionale realizate sub presiunea contextului pandemic.
Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.
Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor.
La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.
Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania -„Koba cel cumplit, Râsul și cele Douăzeci de Milioane” de Martin Amis si „U de la Uliu” de Helen Macdonald.
Considerat de mulți critici una dintre cele mai influente și mai inovatoare voci ale literaturii britanice moderne, Martin Amis, fiul scriitorului Kingsley Amis, este adeseori plasat în generația romancierilor britanici care s-au afirmat în anii ’80 și care îi include pe Salman Rushdie, Ian McEwan și Julian Barnes.
Koba cel cumplit este succesoarea celebrului volum de memorii al lui Amis, Experience. În ea, Amis atacă lacuna centrală a gândirii secolului XX: îngăduința intelectualilor occidentali în fața comunismului sovietic. Între începutul foarte personal și sfârșitul în același registru, Amis ne oferă probabil cele mai bune o sută de pagini scrise vreodată despre Stalin: Koba cel cumplit. Tatăl autorului, Kingsley Amis, a fost un „tovarăș de drum” între 1941 și 1956. Cel mai bun prieten al său a fost Robert Conquest, a cărui carte, Marea teroare, a fost depășită doar de Arhipelagul Gulag în violența documentată față de mitul URSS. Admirabila carte a lui Martin Amis explorează aceste două extreme.
Helen Macdonald este scriitoare, poeta, ilustratoare si naturalista, cercetator afiliat al Departamentului de Istoria si Filozofia Stiintei al Universitatii Cambridge. Fost bursier al Jesus College, Cambridge, a lucrat ca soimar profesionist si s-a implicat in numeroase proiecte europene de cercetare si protejare a pasarilor de prada. Dupa ce a debutat ca poeta, in 2001, cu volumul Shaler’s Fish, a publicat in 2006 Falcon, o istorie culturala a soimaritului.
A devenit cunoscuta dupa publicarea volumului U de la uliu (H is for Hawk, 2014), un memoir despre suferinta provocata de moartea tatalui sau si incercarea de a o depasi prin adoptarea si imblânzirea unui uliu porumbar. Cartea a devenit bestseller foarte rapid, câstigând in anul aparitiei Samuel Johnson Prize si Costa Book Award, iar drepturile de publicare au fost vândute in peste 30 de tari.