Skip to content

Ce puteti face in weekendul 11-13 septembrie in Bucuresti: filme in aer liber si in cinema si expozitii cu cele mai premiate fotografii din lume.

Cu o relaxare a masurilor de siguranta privind criza pandemica si posibilitatea de a iesi in oras si de a desfasura evenimente in interior, weekendul 11-13 septembrie ofera un program cultural bogat. Va prezentam mai jos lista expozitiilor de arta si a filmelor care asteapta sa fie descoperite.

Arta contemporana, muzeul temporar si un festival dedicat designului romanesc pot fi optiunile pentru a iesi in weekend.

Cea de-a saptea editie a Art Safari a inceput astazi si poate fi vizitat pana pe 20 septembrie. Editia de anul acesta este o expozitie dedicata lui Sabin Balasa, pictor contemporan celebru in anii ‘80-‘90, cea mai mare expozitie din ultimii 50 de ani dedicata maestrului Gheorghe Petrascu si o expozitie in premiera nationala semnata de Guerrilla Girls, grup a carui arta a facut inconjurul lumii. De asemenea, Art Safari are si o expozitie centrata pe lucrari de arta create de copii in perioada in care au stat acasa. Evenimentul are loc Victoria Tower si in AFI Cotroceni iar pretul unui bilet este de 50 lei, iar a unui abonament de 100 lei.

Romanian Design Week (RDW) este cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative si se desfasoara in intervalul 11-20 septembrie.

Propunerea organizatorilor de anul acestea este abordarea temei schimbarii, avand in vedere cat de afectati au fost artistii.

Principala destinatie a Romanian Design Week este Combinatul Fondului Plastic (Strada Baiculesti nr. 29), transformat intr-un parc de design care cuprinde atat expozitii de design amenajate in interior, cat si in spatii exterioare. In cadrul RDW mai pot fi vazute si Expozitia Possible Realities, o adaptare a designerilor romani la noile realitati, printr-o serie de lucrari de arhitectura, urbanism, design de obiect, design grafic si fashion. 

Aceasta este amenajata in galeria Senat (Spatiu Expozitional Neconventional pentru Arta si Tehnologie), Expozitia Antifragile,gazduita de galeria Sector 1, instalatia IQOS World si o serie de instalatii interactive, care stau sub tema jocului, reunite sub formatul RDW Open Air

World Press Photo s-a deschis de curand la MNAR, si este cea mai importanta expozitie de fotojurnalism la nivel global.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 30 septembrie si prezinta publicului nu doar fragmente de realitate imediata, ci secvente din viata noastra, intr-un context ce marchează social, sanitar si spiritual intreaga omenire.

Museum of Broken Relationships, deschis initial in Zagreb, apoi la Los Angeles, a ajuns temporar si la Bucuresti.

Obiectele expuse sunt povesti ale unor relatii romantice incheiate. Proiectul Museum of Broken Relationships este un demers international de explorare si exprimare creativa, care se foloseste vulnerabilitati personale. Muzeul dedicat relatiilor care nu au mai continuat se regaseste atat in spatiul fizic, cat si in cel virtual, si a fost „creat cu scopul de a impartasi povesti despre felul in care iubim si pierdem”, asa cum descriu proiectul initiatorii. 

Museum of Broken Relationships va fi deschis in Bucuresti pana pe 17 octombrie, la Rezidenta BRD Scena9, pe Str. I.L. Caragiale nr. 32. Intrarea este libera, iar expozitia poate fi vizitata cu programare online pentru a evita supra-aglomerarea.

Cinefilii sunt asteptati la cinema in aer liber, la festivalul Pelicula si la premierele “Dupa ce ne-am certat” si “Tenet” – filmele cu care se deschid cinematografele din Romania.

La mai bine de 6 luni de când au fost inchise, cinematografele din Romania, primul weekend in care putem merge la film si vedea o productie noua pe un ecran mare, cu un sunet exceptional, ne aduce doua filme cu doua categorii de public diferte: un film de actiune, care va placea mult barbatilor (Tenet), dar si o comedie romantica, parte dintr-o franciza de mare scucces (Dupa ce ne-am certat).

Weekendul acesta la “Cinema sub clar de luna“ aduce la Bucuresti direct de la TIFF lungmetraje multipremiate la festivaluri de prestigiu.

Proiectiile au loc in aer liber pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). Vineri, 11 septembrie, este programat Madre / Mama, noul lungmetraj regizat de spaniolul Rodrigo Sorogoyen (El Reino / Jocuri de putere), cu Marta Nieto, Jules Porier, Àlex Brendemühl si Anne Consigny. Personajul principal, Elena, si-a pierdut fiul pe o plaja din Franta.Dupa 10 ani, femeia e pe aceeasi plaja si isi umple zilele administrand un restaurant, cand intalneste un adolescent care ii aduce aminte de fiul ei.

Sambata, 12 septembrie, se poate vedea Corpus Christi, film nominalizat la Oscar, o drama poloneza regizata de Jan Komasa, cu o distributie formata din Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel, Aleksandra Konieczna, Tomasz Zietek. Filmul spune povestea lui Daniel, care are 20 de ani, a iesit dintr-un centru de reeducare pentru minori, merge intr-un mic orasel, se imbraca in haine preotesti si pretinde ca este trimisul Bisericii. 

Duminică, 13 septembrie, Vlad Ivanov poate fi vazut in filmul slovac Servants / Servitorii, regizat de Ivan Ostrochovsky. Actiunea se petrece la un seminar teologic din Cehoslovacia in 1980, unde profesorii fac tot ce le sta in putinta pentru ca seminaristii sa fie cat mai pe placul Partidului Comunist, devenind astfel tinta a supravegherii draconice a poliţiei secrete.

Cea de-a cincea editie a festivalului Pelicula se poate vedea atat online, pe platforma cinesquare.net, dar si in curtea Institutului Francez, la cinema Elvira Popesco Outdoor.  Vineri, 11 septembrie, se va proiecta ALELÍ / Casa de vacanta (Uruguay), un film despre povestea unei familii a caror initiale corespund semnului ce sta agatat la intrarea casei de pe plaja a familiei: ALELI. Dupa moartea capului familiei, vanzarea casei este iminenta. Toti membrii familiei Mazzotti par ca au ajuns la o intelegere, insa unul dintre personaje nu poate sa se convinga pe sine sa treaca prin asta.

Sambata, cinefilii pot vedea Arana/ Panza de paianjen (Chile), film nominalizat la Premiile Goya pentru Cel mai bun film latino-american, care prezinta povestea unui grup nationalist violent de extrema dreapta care, prin conspiratii, crime si tradari, doreste sa rastoarne guvernul marxist care se afla la putere in Chile la inceputul anilor ’70. 

Duminica, pasionatii de muzica clasica pot vedea un documentar dezvaluit pentru prima data publicului despre ‚‚cel mai important compozitor de muzica tango din lume’’- Astor Piazzolla.

Citește în continuare