Regina Elisabeth a II-a a Marii Britanii a murit. Avea 96 de ani. Din acest moment Charles este Rege. Care sunt protocoalele care vor fi urmate si ce inseamna organizarea ceremoniilor impresionante pentru inmormantare si, apoi, incoronare
BBC a anuntat in seara zilei de 8 septembrie 2022 decesul Reginei Elisabeta a II-a citand un comunicat al Palatului Buckingham in care se spune ca Regina a incetat din viata in aceasta dupa amiaza, intr-o trecere lina si linistita catre lumea de dincolo.
Regina Elisabeth II-a a domnit 70 de ani, cea mai lunga domnie britanica.
BBC a difuzat imnul Marii Britanii imediat dupa anunt si a intrat in doliu national, urmand ca programele obisnuite sa fie inlocuite de documentare.
Din acest moment Charles este Regele Marii Britanii, iar Camilla este Regina Consort.
E absolut evident ca impactul decesului Reginei Elisabeta II-a asupra Marii Britanii va fi masiv, nu doar la nivel emotional, ci si la nivel economic, iar pregatirea pentru respectarea procedurilor si protocoalelor la inmormantare se face inca de la momentul in care a fost incoronata. In fiecare an a fost o intalnire a tuturor responsabililor pe departamente cu coordonare la nivel national pentru a fi updatate toate procedurile.
Chiar si cu toate repetitiile si protocoalele stabilite in detaliu, se estimeaza ca Marea Britanie va fi blocata pentru 12 zile, bursa si bancile se vor inchide, atat funeraliile cat si incoronarea care va urma vor fi zile libere la nivel national, iar pierderile economice sunt estimate la aproximativ 6 miliarde de lire.
Protocolul care va fi urmat la moartea Reginei Angliei are numele de cod “London Bridge” si include unele decizii pe care le-a luat regina inca din timpul vietii, dar si decizii pe care le va lua succesorul sau, printul Charles (care va deveni Regele Charles II-lea, in cazul in care nu-si va schimba numele… are aceasta posibilitate)
Iata pasii din protocolul London Bridge
Primul ministru va fi contactat
Imediat ce medicul personal al Reginei confirma moartea, rudele apropiate ii vor saruta mana intr-o ceremonie inchisa. Apoi secretarul privat al Reginei, Sir Christopher Geidt, il va suna personal pe premier pentru a-i spune trista veste.
“London Bridge is down”
Vestea se va duce mai departe in limbaj codat pe linii securizate, departe de ochii presei. (intotdeauna protocolul inmormantarilor membrilor familiei regale au avut nume de cod – planurile de inmormantare pentru Printesa Diana s-au numit, de exemplu, Tay Bridge.)
Anuntul international catre tarile din Commonwealth
Informatia ajunge mai intai la sefii guvernelor in tarile unde Regina e seful statului, dar si in cele 36 de natiuni din Commonwealth. Exista un birou special in Ministerul de Externe al carui personal se reuneste doar intr-o asemenea situatie pentru a telefona cat mai eficient si rapid catre tarile strans legate de activitatea Reginei.
Momentul in care informatia ajunge la presa
Stirea va pleca simultan de la biroul de presa al Reginei catre agentiile de presa si publicatiile cu audienta globala, vor fi folosite inclusiv cananele de social media ale Casei Regale. BBC va fi informat direct sa schimbe programul cu muzica clasica pentru a face trecerea la Breaking News. BBC 2 isi va suspenda programul si va transmite ceea ce difuzeaza BBC 1.
Exista deja pregatite materiale profil cu imagini de arhiva care vor rula cat timp prezentatorii se vor imbraca in haine sobre, negre, in concordanta cu anuntul istoric. Toate televiziunile din Marea Britanie au repetat macar o data in ultimii ani procedurile in sistem de transmisie live ca sa anticipeze eventualele greseli. Redactiile marilor ziare au pregatite articole pentru 12 zile, cat va fi perioada pana la inmormantare.
Anuntul mortii se va face la tv avand pe fundal imnul national. Orice reclama comerciala inceteaza a mai fi difuzata. Radiourile intra pe program de doliu national, chiar si mini statiile radio din spitale ii schimba programul cu muzica clasica.
Pentru transmisiile live care vor urma sunt agreate deja locurile unde va sta, in strada, fiecare post tv britanic sau strain.
Pentru pasagerii aflati in zbor care urmeaza sa aterizeze pe Heathrow sau zboara cu British Airways, pilotii vor fi cei care vor face anuntul.
Banderole negre pentru doliu national ajung la toti oficialii, la poarta Palatului Buckingam se afiseaza anuntul de doliu.
Banderolele negre au o dimensiune prestabilita – 8 cm, sunt facute de o singura firma si sunt distribuite deja la birourile oficiale.
Odata cu anuntul afisat pe poarta castelului Buckingham si site-ul official intra in doliu. Va fi afisata o singura pagina, cu textul anuntului decesului incadrat in negru.
Trupul Reginei e depus la Buckingham in Sala tronului
Indiferent unde a survenit decesul, trupul Reginei este adus in Sala Tronului de la Palatul Buckingham. Exista proceduri separate pentru transportul Reginei in cazul in care decesul intervine in afara granitelor tarii sau resedinta sa privata din Norfolk, Sandringham House (de unde va fi adusa la Buckingham, cu masina).
Pana la aducerea trupului, in Sala Tronului se construieste un altar, iar patru reprezentanti ai garzii Majestatii Sale urmeaza sa vegheze intreaga desfasurare de forte.
Printul Charles va deveni Rege.
Pana la incoronare vor mai trece multe zile, dar chiar in ziua decesului rudele si apropiatii Majestatii Sale Regina il vor recunoaste pe Printul Charles drept Rege. Ii vor saruta mana intr-o mica ceremonie, inchisa.
Printul Charles va tine un speech catre natiune in seara zilei decesului, iar a doua zi dimineata la ora 11 va fi proclamat Rege.
Un grup de soldati ai garzii Sale vor merge in Trafalgar Square pentru a anunta poporul ca are un nou rege, 41 de slave de arme vor fi trase in Hyde Park.
Charles isi va alege numele de Rege. Conform regulilor ii poate lua orice nume va dori, asa ca nu e obligatoriu sa se numeasca King Charles.
Trupul Reginei va fi mutat la Westminster Hall
In ziua nr 4 de la deces trupul va ajunge la catedrala atat de legata e vietile familiei regale, Westminster. O parada militara va forma un cortegiu special care va face acest transfer.
In catedrala, florile vor fi schimbate ZILNIC pana la inmormantare (si mai e ceva timp pana acolo)
Primul Turneu Regal al noului Monarh
Regele Charles va pleca intr-un turneu regal sa salute tarile care se afla sub patronajul sau. Insulele Britanice, Anglia, Scotia, Tara Galilor etc. Protocolul spune ca trebuie sa se intalneasca cu reprezentatii guvernelor acestor tari dar si sa mearga la intalniri cu oamenii obisnuiti cu care sa interactioneze la nivel direct si personal.
Funeraliile Reginei
La 9 zile de la deces, odata ce noul Rege a terminat turneul in care a fost prezentat guvernelor tarilor pe care le conduce, are loc inmormantarea.
In ziua ceremoniei, bijuteriile coroanei vor fi curatate intr-un ritual special.
Toate magazinele si bancile vor fi inchise, iar in orasele din Anglia se vor tine slujbe in spatii publice – piete sau stadioane. Carti de omagii vor fi instalate la primarii si in marile biblioteci pentru ca oamenii sa-si poata exprima mesajele de condoleante.
Celebrul Big Ben nu va anunta ora 9 dimineata, in ziua funeraliilor
Va fi probabil unul dintre cele mai memorabile momente, cand clopotul care suna la Big Ben va fi umplut in interior cu piele pentru ca sunetul produs sa fie in surdina.
La ora 11 dimineata, un cortegiu de 1600 de supusi, femei si barbati, va intra pe usile catedralei si natiunea va pastra un moment de reculegere, intrega tara va fi in liniste absoluta: anunturile din gari vor fi oprite, autobuzele si masinile se vor opri. (In 1952, la acelasi moment la inmormantarea regelui George VI-lea, pasagerii unui zbor British Airways s-au ridicat cu totii in picioare si au stat cu capetele plecate, la 5000 km deasupra Canadei)
Se estimeaza ca peste 1 milion de oameni vor insoti cortegiul, in semn de respect pentru Regina. Ziua inmormantarii va fi zi libera in Anglia, ceremonia inmormantarii va fi transmisa in toata lumea, dar prin protocol reprezentatii familiei regale vor fi protejati pe cat posibil de camerele de luat vederi pentru a-si trai doliu in liniste.
Linia succesorala se va modifica
Odata ce Printul Charles devine rege, Printul William ii va lua locul drept prim succesor al regelui si va deveni Printul de Wales. Sotia lui, Kate va deveni Printesa de Wales, dar e posibil ca ea sa refuze titulatura in semn de respect pentru Printesa Diana. (Sotia lui Charles, Camilla, nu are titlu de Ducesa de Wales din acelasi motiv)
Securitatea invitatilor si a sefilor de stat invitatii la ceremonii
Exista un plan care, din motive de Securitate, nu e facut public. El se refera la sosirile sefilor de stat si reprezentantii Caselor Regale la funeraliile Reginei. Unul dintre cele mai apropiate aeroporturi va fi inchis pentru public si va fi folosit doar pentru sosirile si plecarile oficiale. De asemenea, pompierii, politia si salvarea au un protocol separat care vizeaza siguranta publicului care va participa la ceremoniile de inmormantare.
Se spune ca se repeta dupa planurile pe care fortele de Securitate si de ordine le-au exersat si la Olimpiada din 2012, dar detaliile despre locurile unde vor fi cazati sefii de stat si reprezentatii caselor regale raman strict secrete.
Incoronarea noului Rege
Ceremonia incoronarii va avea loc dupa o perioada de doliu, cel mai probabil un an de la inmormantare. Din nou, pentru acele zile vor intra in vigoare proceduri de Securitate, atat pentru invitati cat si pentru populatie si reguli stricte pentru reprezentantii presei.
Dupa incoronare chipul noului rege va fi pe bancnote si monede. Va fi nevoie de cativa ani pana va fi inclocuit intregul stoc de bani de pe piata si va fi o operatiune pentru care Banca Angliei este deja pregatita (portretul lui Charles care va fi pe bancnote a fost ales chiar de el).
Si pasapoartele britanicilor vor fi schimbate pe parcursul a cativa ani (acum scrie pe ele “in the Name of Her Majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance.” ).
Acest text a fost publicat initial pe 12 septembrie 2019.