Cea mai buna bucata de parmezan din lume se poate licita pentru o cauza nobila. Licitatia incepe de la 3500 dolari pentru o roata veche de 21 de ani
Parmigiano Reggiano – numele oficial al denumirii de origine protejata (DOP) pentru adevaratul „parmezan” – este o branza tare italiana care trebuie sa fie invechita timp de cel putin 12 luni, insa cu cat este lasata mai mult, ea continua sa se dezvolte. Pana la 24 sau 36 de luni, diferentele sunt clare: notele fructate lasa loc unor arome mai puternice, iar textura devine mai sfaramicioasa pe masura ce se dezvolta mai multe cristale de branza.
Parmigiano Reggiano pentru care oricine poate licita este vechi de 21 de ani, considerat de experti ca fiind cea mai buna bucata de branza, iar banii se vor duce catre doua cauze sociale din Africa.
Evenimentul are loc in cadrul World Cheese Awards la Festivalul International al Branzei de la Oviedo, Spania, intre 3 si 6 noiembrie, iar licitatia caritabila online este deschisa de acum pana la sfarsitul festivalului pentru oricine este interesat sa incerce sa obtina aceasta branza unica. Inscrierile la licitatie sunt disponibile aici, iar suma incepe de la 3500 euro.
Infiintata in 1988, World Cheese Awards a fost creat pentru a aduce munca artizanilor de branzeturi unui public mai larg, care a evoluat in cea mai mare competitie din lume pentru branzeturi. Anul acesta, evenimentul are peste 3.000 de inscrieri din 42 de tari.
Roata de branza scoasa la licitatie a fost produsa in aprilie 2000 de catre fabrica de lapte Latteria di Tabiano, cand era sub conducerea regretatului Erio Bertani. Aceasta a fost una dintre primele roti de Parmigiano Reggiano care a primit prestigiosul statut de „Calitate a muntelui” de catre Consortiul Conva, care este responsabil pentru protejarea si promovarea produselor din Apenini.
Roata a fost apoi achizitionata de Erio Bertani, care a pastrat-o in depozitul sau pana in 2018, cand sotia sa, Susetta Sforacchi, copiii si Nazionale Parmigiano Reggiano au decis sa o doneze unor organizatii de caritate in memoria lui.
Pe langa roata de branza, ofertantul castigator va primi si un sejur de o noapte in Reggio Emilia, care include cina si o excursie la fabrica Latteria di Tabiano.
Parmezanul este extrem de versatil, fiind folosit sfaramat, feliat subtire sau ras. Prima reteta este originara din Babbiano, unde se atesta pentru prima data documentar acest tip de branza.
Adevaratul parmezan, Parmigiano-Reggiano, este originar din Parma (Italia) si produs numai in cateva regiuni ale Italiei printre care Bologna, Mantua (Mantova), Modena, Parma si Reggio nell’ Emilia.
Originea, producerea si calitatea sa sunt foarte strict si riguros controlate de legislatia italiana, prin sistemul D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata), asemenea vinurilor. Astfel, sortimentul de branza care poarta numele de Parmigiano-Reggiano poate fi produs numai intre lunile aprilie si noiembrie, din lapte partial degresat, obtinut de la vacile hranite exclusiv cu iarba.
Parmezanul este fabricat si astazi ca acum 7-8 secole, in mod artizanal si complet natural. Se prezinta sub forma de roti cu margini usor bombate, fiecare cantarind intre 30-40 kg.
Expertii producatori de branzeturi apreciaza calitatea rotilor de parmezan batandu-le usor cu un ciocanel. Cele al caror sunet este incert se vand sub forma de parmezan ras. In schimb, daca roata nu prezinta nici un defect, sunt marcate cu fierul cald cu o inscriptie caracteristica, gravata si marcata cu puncte.