Skip to content

Cea mai buna friptura din lume poate fi gustata in Maroc, intr-un restaurant de pe malul Oceanului Atlantic. Clasamentul fripturilor excelente de incercat in 2025 include si localuri europene.

Publicatia Time Out a desemnat cea mai buna friptura din lume in urma unui clasament realizat de experti internationali. Lista include 10 locuri de pe glob, de la restaurante sud-americane pana la localuri portugheze traditionale, unde puteti savura cele mai delicioase fripturi. 

Time Out a apelat la o retea internationala proprie de gurmanzi si experti in gastronomie care au calatorit si gustat preparate din toata lumea. Acestia au realizat un top al celor mai bune fripturi bazandu-se pe criterii stricte si pe evaluarea fiecarui detaliu, de la textura si suculenta, pana la tehnica de gatire, condimente si gustul afumat.

Daca va plac fripturile delicioase sau sunteti amatori de experiente culinare memorabile, va invitam sa descoperiti clasamentul mai jos. Va puteti planifica urmatoarele vacante pornind de la lista de mai jos.

Cea mai buna friptura din lume poate fi gustata in Maroc. Un restaurant din Agadir care se afla pe malul Oceanului Atlantic este castigatorul acestui titlu. 

El Toro din Agadir este un restaurant cu specific spaniol, frecventat de turisti, care serveste, potrivit expertilor de la Time Out, cea mai buna friptura din lume in 2024. Acestia recomanda antricot de vita, gatita medium-rare si sustin ca este afumata si sarata foarte bine, fiind suculenta si aromata. 

Pe locul al doilea se afla restaurantul de lux Klaw din Miami, SUA, recomandat de friptura ”16 oz. Florida Cracker Striploin”, gatita medium-rare pe malul oceanului. Preparatul este realizat la foc de lemne bine uscate si este servit cu doua sosuri realizate dupa o reteta secreta. 

Adega Solar Minhoto, foto: Duarte Drago

Locul al treilea este ocupat de Adega Solar Minhoto din Lisabona, Portugalia, un restaurant traditional cu un decor aparte care a pornit ca o afacere de familie. Localul se afla in clasament datorita ”bitoque”, un fel de mancare traditional portughez, gatit medium rare si servit intr-un sos de usturoi alaturi de cartofi prajiti, orez sau cu un ou prajit deasupra. 

Pe locul patru au fost plasate costitele afumate si gatite la gratar de la La Cabrera din Buenos Aires, Argentina si locul cinci este atribuit costitelor de inspiratie baltica de la Clover Grill din Paris, Franta.

Le Relais de Venise l’Entrecôte

Locul sase este dedicat unui restaurant din capitala Africii de Sud, Iron din Cape Town, iar pe locul sapte se afla Alfie’s, un local din Sydney, Australia. La numarul opt a fost plasat Fireside din Hong Kong, China, iar pe pozitia noua este restaurantul Lana din Madrid, Spania.

Locul 10 din top a fost oferit Le Relais de Venise l’Entrecôte din Londra, Regatul Unit.

Puteti citi mai multe detalii despre fiecare restaurant si preparatele oferite aici.

Pentru pasionatii de gratar si fripturi, in primavara lui 2025 se va deschide in SUA Muzeul Gratarului (Museum of BBQ), dedicat exclusiv istoriei carnii fripte si educatiei culinare. Va avea expozitii interactive pe o suprafata de 400 de metri patrati.

Muzeul Gratarului va fi deschis in Kansas City, Missouri si va fi prima institutie din lume dedicata istoriei bogate a gratarului si a carnii fripte. Va prezenta expozitii interactive despre diferitele spatii geografice si stiluri in care este preparat gratarul. Muzeul propune o celebrare a unuia dintre cele mai populare si dezbatute feluri de mancare din lume, pentru care americanii au dezvoltat o afinitate aparte. In Romania, pe acelasi subiect s-ar preta un muzeu al micilor, una dintre cele mai iubite mancaruri din tara, reprezentativa pentru cultura noastra culinara.

Muzeul Gratarului se va deschide in primavara lui 2025 si va oferi vizitatorilor o experienta imersiva prin lumea gastronomica a fripturii la foc deschis, pornind de la carne si condimente, pana la sos, lemn, foc si fum.

Aflati mai multe detalii la articolul de mai jos. 

La articolele urmatoare puteti citi mai multe despre cele mai recente inovatii in materie de fripturi. 

Citește în continuare