Cea mai inalta statuie din lume are 182 metri inaltime si il reprezinta pe omul care a unificat India. In Europa, cea mai inalta sculptura in piatra se afla in Romania si are 55 de metri inaltime.
In 2018 a fost finalizata cea mai inalta statuie din lume, o minune arhitecturala amplasata pe o mica insula de pe fluviul Narmada, pe coasta de vest a Indiei. Se numeste „Statuia Unitatii” si il reprezinta pe Sardar Vallabhbhai Patel, politician, avocat si lider al miscarii de independenta a Indiei.
Statuia are 182 de metri inaltime, cu 64 de metri mai mult decat a doua cea mai inalta statuie din lume, o sculptura a lui Buddha din provincia Henan, China. In total, monumentul indian si imprejurimile sale ocupa mai mult de 2 hectare, fiind inconjurat de un lac artificial de 12 kilometri patrati.
Ca aspect si pozitionare, „Statuia Unitatii” aminteste de una dintre cele 7 minuni ale lumii antice: Colosul din Rhodos, care strajuia insula greceasca Rhodos si care a inspirat celebra Statuie a Libertatii din New York.
Alegerea lui Patel ca reprezentant al unitatii Indiei este simbolica din mai multe puncte de vedere.
Sardar Vallabhbhai Patel s-a nascut in zona statul Gurajat, in care se afla amplasata si statuia, si a fost unul dintre locotenentii timpurii ai lui Gandhi. A inspirat poporul indian prin organizarea unor proteste pasnice impotriva dominatiei britanice. Ulterior, a unit cele 565 de state care se guvernau singure in India pe care o stim astazi.
Pentru a celebra reusitele lui, in 2013 a fost anuntata ridicarea unei statui in onoarea lui. Contractul de proiectare, constructie si intretinere a fost in valoare de 420 de milioane de dolari, fiind castigat de firma Larsen & Toubro. Statuia a fost realizata de sculptorul indian Ram V.Sutar care finalizase anterior o alta sculptura a lui Patel pentru Aeroportul International din Ahmedabad.
A fost inaugurata pe 31 octombrie 2018, la aniversarea a 143 de ani de la nasterea lui Patel, fiind realizata din ciment, otel si bronz.
In interiorul statuii se afla un muzeu, o punte de observare plasata la 150 de metri inaltime si un spatiu pentru expozitii.
In jurul monumentului a fost creata ulterior si o gradina de cactusi dar si un loc de unde turistii pot face rafting pe raul din apropiere. Gradina de cactusi include peste 450 de specii de plante care provin din 17 teritorii din America de Sud, de Nord si Africa. Sunt plantate intr-o structura de tip dom care acopera o suprafata de 836 de metri patrati.
Mai multe despre cum si cand poate fi vizitat acest ansamblu monumental puteti afla aici.
Proiectul a fost atat de spectaculos si nemaivazut din punct de vedere arhitectural si ingineresc incat a durat aproape trei ani pana au fost gasit resursele necesare pentru a turna in bronz partile componente ale statuii.
Desi inaltimea oficiala a statuii este 182 de metri, este amplasata pe o baza de 50 de metri inaltime ceea ce ii permite figurii monumentale sa domine peisajul la o inaltime totala de 232 de metri.
Desi cei 182 de metri au fost alesi in mod specific pentru a reprezenta cele 182 de locuri din Adunarea Legislativa din Gurajat, implementarea proiectului s-a dovedit a fi peste puterile si cunostintele inginerilor indieni. Pentru ca nu a existat nicio turnatorie in India echipata pentru a produce piesele de bronz care imbraca structura de otel si beton, acestea au fost turnate in China, pe baza scanarilor 3D, si expediate inapoi in India, unde au fost asamblate la fata locului.
In total, au fost create peste 5.600 de panouri de bronz, fiind utilizate 3.550 de tone de bronz pentru intregul proiect.
Statuia Unitatii a devenit, inainte de toate, o atractie turistica, avand trei zone de acces in interiorul statuii. Pana in 2021, a fost vizitata de peste 5 milioane de oameni iar numarul de turisti a depasit media zilnica a biletelor platite pentru a vedea Statuia Libertatii.
A 21-a cea mai inalta statuie din lume si cea mai inalta statuie din piatra din Europa se afla in Romania, langa Orsova. Este statuia lui Decebal sculptata pe malul stancos la Dunarii.
La 55 de metri inaltime, statuia lui Decebal este cea mai inalta statuie din piatra din Europa. Exista alte 3 statui mai inalte in Europa, acestea fiind realizate din amestecuri de otel, ciment si bronz: doua in Rusia si una in Ucraina.
Sculptarea chipului regelui Decebal s-a desfasurat pe timp de zece ani si 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Ideea construirii statuiei i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan. Sculptura a inceput in 1994 si a fost finalizata zece ani mai tarziu. Seful lucrarilor a fost sculptorul roman Florin Cotarcea.
Locul realizarii sculpturii este in apropiere de orasul Orsova, in zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stang al Dunarii, acolo unde adancimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri. Sub capul lui Decebal a fost sapata in stanca o inscriptie in latina: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”. In traducere, aceasta inseamna („Regele Decebal – facuta de Dragan”).
Costurile proiectului s-au ridicat la peste un milion de dolari si au ridicat numeroase probleme echipei de alpinisti: inaltimea, faptul ca stanca se incalzeaza foarte tare in timpul verii dar si viperele care sunt ascunse printre stanci.
Pentru modelarea stancii s-a folosit peste o tona de dinamita dar si diferite tipuri de ciocane. Executarea lucrarii a inceput cu defrisarea copacilor care impadureau stanca, apoi s-au curatat rocile, un proces complicat deoarece nu au putut folosi utilaje grele, toate uneltele de lucru au fost transportate cu barca si cu saci de 40-50 de kilograme in spinare.
In timpul procesului de lucru, au avut loc si cateva accidente, inclusiv caderea de la inaltime si muscaturi de vipere, dar toti cei implicati au scapat cu viata. La statuie se poate ajunge doar cu barca.