(galeria foto) Cea mai valoroasa colectie privata de bijuterii din lume a fost vanduta ieri pentru 202 milioane de dolari, un nou record mondial. Colectia include 700 de piese spectaculoase, create special pentru mostenitoarea Heidi Horten.
UPDATE: Colectia Heidi Horten a fost vanduta ieri cu suma totala de 202 milioane de dolari – aproximativ 186 de milioane de euro, stabilind un nou record mondial si devenind cea mai scumpa colectie de bijuterii vanduta vreodata. Va invitam sa descoperiti parcursul colectiei din momentul in care a fost pusa spre vanzare, fiind expusa in mai multe orase din Europa, Asia si America de Nord.
Cea mai valoroasa colectie privata de bijuterii din lume este expusa la Londra incepand de week-endul trecut, urmand sa fie vanduta la o licitatie in scopuri caritabile pentru o suma estimata la 135 de milioane de euro, fiind preconizat un nou record mondial pentru valoarea unei astfel de colectii.
Cele peste 700 de bijuterii au apartinut colectionarei de arta austriece Heidi Horten care a decedat anul trecut in luna iunie, lasand in urma o avere considerabila. Piesele vor porni intr-un turneu mondial, care va cuprinde New York, Singapore, Taipei si Londra, inainte de o licitatie in patru parti, prima va avea loc luna viitoare la casa Christie’s din Geneva (atat fizic cat si online pe site-ul companiei).
Pentru inceput, piesele cele mai pretioase sunt expuse publicului in sala de licitatii St James’ din centrul Londrei.
Colectia include un inel Cartier din aur alb si diamante, incrustat cu Rubinul Sunrise, supranumit „cea mai valoroasa piatra pretioasa din lume care nu este diamant”.
Horten a cumparat inelul cu Rubinul Sunrise pentru suma de 30,5 milioane de euro la o licitatie din urma cu opt ani. Acestuia i se alatura Rubinul Myanmar de 25,59 carate, un rubin rar „sange de porumbel” descris de Institutul Gemologic Elvetian ca fiind o „comoara unica a naturii”, pretul estimativ de vanzare fiind situat intre 15 si 20 milioane de euro.
De asemenea, la licitatie se afla si Briolette of India, un diamant transparent de 90,38 de carate taiat de bijutierul Harry Winston si un colier de perle naturale cu trei fire, cu o incuietoare de diamant roz de 11 carate, estimat a fi vandut pentru 7-10 milioane de euro.
In total, vanzarea colectiei ar urma sa depaseasca suma de 135 de milioane de euro, devenind cel mai valoros set de bijuterii comercializat vreodata. Anterior, recordul a fost stabilit de colectia lui Elizabeth Taylor vanduta in 2011 pentru suma de 109 milioane de dolari.
Rahul Kadakia, seful departamentului de bijuterii de la Christie’s a descris comorile lui Horten drept „colectia unei vieti”.
„De la Bulgari la Van Cleef & Arpels, de la o mica piesa de amintire personala la Brioleta Indiei, acesta este visul unui colectionar”, a spus Kadakia.
Pe langa piesele deja mentionate, din colectie face parte si o selectie importanta de creatii Bulgari care dateaza din anii 1970 pana in prezent (ca o mica istorie a brandului), o bratare cu diamante estimata intre 5-7 milioane de euro si un colier cu pandantiv cu smarald Mughal estimat intre 500 si 700 de mii de euro, ambele fiind creat de Harry Winston.
400 dintre cele 700 de bijuterii vor fi prezentate in cadrul a doua licitatii live la The Four Seasons Hotel des Bergues din Geneva, in timpul „Saptamanii Luxului”. Vor fi urmate de o licitatie online in luna mai, urmata de o alta vanzare online in noiembrie 2023. Prima parte a seriei de licitatii va incepe miercuri, 10 mai, partea a doua va avea loc pe 12 mai. Mai multe detalii aici.
Horten – care a mostenit o suma estimata la 2,7 miliarde de lire sterline atunci cand sotul ei, magnatul Helmut Horten, a murit in 1987 – a murit in iunie 2022 fara mostenitori directi.
Imediat au fost exprimate ingrijorari cu privire la sursa averii familiei, inclusiv acuzatii potrivit carora Helmut Horten ar fi achizitionat bunuri de la evrei carora le-au fost confiscate proprietatile de catre nazisti.
Un raport comandat de istorici de la Universitatea din Würzburg, realizat de colectia Horten, a constatat ca acesta „a beneficiat de circumstantele economice oferite de statul nazist. Cu toate acestea, el nu a luat masuri active pentru a exercita presiuni asupra vanzatorilor evrei”.
Toate incasarile obtinute in urma vanzarii de la Christie’s vor merge catre Fundatia Heidi Horten, infiintata in 2020 pentru a finanta un muzeu de arta moderna in Viena — care gazduieste colectia impresionanta de arta a familiei Horten — si pentru a finanta cercetarea medicala si alte activitati filantropice, sustinute de Heidi de-a lungul vietii.
Horten a murit la doar cateva zile dupa ce a deschis Muzeul Heidi Horten Collection, care include piese de Francis Bacon, Gustav Klimt, Damien Hirst, Egon Schiele si Pablo Picasso.
Pasionata de patinaj pe gheata in tinerete, Horten a fost toata viata o fana a hocheiului pe gheata si a sprijinit echipa austriaca EC-KAC, careia i-ar fi donat 3 milioane de euro pe an. Echipa si-a botezat noul stadion cu numele ei.
Heidi Horten (nascuta Jelinek) s-a nascut in 1941 si a crescut in Viena. A urmat cursurile scolii de management in domeniul ospitalitalier si a continuat sa lucreze ca secretara la o firma de avocatura vieneza. De la o varsta frageda, Heidi Horten a fost expusa la obiecte de mare frumusete, mai intai prin intermediul tatalui ei, care era gravor, si mai tarziu in timpul primei sale casatorii (cu Helmut Horten), cand a inceput sa-si rafineze ochiul pentru bijuterii si opere de arta sofisticate. Dupa moartea sotului, doamna Horten s-a implicat in cauza filantropice diverse, de la asistenta sociala la sporturi si cercetare medicala.
Incepand cu anii 1990, a inceput sa isi construiasca o colectie privata de arta moderna si contemporana. Primele sale achizitii au fost lucrari de Moise Kiesling si Emmanuel Mané-Katz, obtinute in 1994 in urma unei licitatii desfasurate la Tel Aviv. Colectia ei a crescut constant in urmatoarele doua decenii si, in 2018, a fost dezvaluita pentru prima data publicului atunci cand o selectie de 175 de lucrari a fost prezentata la Muzeul Leopold in expozitia intitulata „WOW!”
Impresionata de succesul extraordinar al expunerii, a inceput sa planifice viitorul operelor sale de arta, stabilind o casa permanenta pentru acestea la The Heidi Horten Collection, muzeul de arta moderna din Viena. Inaugurarea institutiei a avut loc pe 2 iunie 2022, cu 10 zile inainte ca doamna Horten sa se stinga din viata.