Skip to content

Cea mai veche tablita cu cele Zece Porunci, scoasa la licitatie pentru 2 milioane de euro. Are o greutate de 115 kg, o inaltime de doi metri si vechime de aproximativ 1.500 de ani.

In decembrie, casa de licitatii Sotheby’s va scoate la vanzare cea mai veche tablita inscriptionata cu cele Zece Porunci pastrata pana astazi. Este una dintre cele mai rare piese iudaice oferite la licitatie in ultimii ani. Obiectul este realizat dintr-o bucata de marmura, are o greutate de 115 kilograme si o inaltime de doi metri. 

Tablita dateaza din epoca romano-bizantina tarzie si are o vechime de aproximativ 1.500 de ani. Este inscriptionata in alfabetul paleo-ebraic, iar Sotheby’s estimeaza va fi adjudecata pentru o suma  de pana la 2 milioane de euro.

Tablita a fost descoperita accidental in 1913 cu ocazia unor sapaturi in sudul Israelului pentru liniile de cale ferata. Semnificatia sa nu a fost descifrata pana in anii 1940. 

Semnificatia istorica a tablitei a fost descoperita abia in 1943 cand a fost vanduta unui cercetator care a descifrat textul din ebraica veche. Specialistul sustine ca este un decalog samaritean care prezinta principiile divine centrale pentru multe credinte si ca ar fi fost expus initial intr-o sinagoga sau intr-o locuinta privata. Samaritanismul este o religie veche bazata pe primele cinci carti ale Vechiului Testament.

Dupa ce a fost excavata, inainte de a fi achizitionata, tablita a fost folosita ca piatra de pavaj pentru intrarea intr-o casa din Israel, inscriptia a fost calcata timp de 30 de ani de pasii trecatorilor. Obiectul prezinta 20 de randuri de text, care redau noua dintre cele 10 porunci din Exod, utilizate atat in traditia evreiasca, cat si in cea crestina. Lipseste in schimb porunca ”Sa nu iei numele Domnului in desert”. 

Licitatia are loc la New York pe 18 decembrie si este organizata de departamentul de carti si manuscrise al casei de licitatii.

Piesele de acest tip sunt foarte rare la licitatii deoarece Israelul nu permite exportul lor. Cererea la nivel international este din ce in ce mai mare, inclusiv din partea mariilor institutii muzeale.

In ultimele decenii Israelul a schimbat legile nationale cu privire la scoaterea antichitatilor din tara, devenind mai stricte si nepermisive. De asemenea, tara din Orientul Mijlociu pedepseste traficul ilegal de obiecte vechi cu inchisoarea inca din 1978. Potrivit Sotheby’s, tablita are toate vizele de export necesare si a fost scoasa in mod legal din Israel.

Datorita raritatii lor, interesul pentru obiectele iudaice vechi a crescut atat in randul colectionarilor cat si a institutiilor de profil. In 2024, Muzeul de Arte Frumoase din Boston si Muzeul de Arte din Houston au deschis o serie de galerii axate pe arta ritualica evreiasca, in prezent ambele institutii cauta sa-si largeasca colectia, participand la licitatii. 

Anul trecut Sotheby’s a vandut cea mai veche Biblile in ebraica din lume, aproape completa, cu 36 de milioane de euro. A devenit al doilea cel mai scump obiect de antichitate vandut de catre casa de licitatii. 

Volumul are o vechime de peste 1.100 de ani si este cunoscut sub numele de ”Codex Sasson”. A fost cumparat de catre organizatia Prietenii Americani ai Muzeului Evreilor din Tel Aviv. 

In luna septembrie a acestui an, casa de licitatii a vandut cea mai veche si mai completa Biblie ebraica din Spania medievala pentru 7 milioane de dolari. Manuscrisul este vechi de 700 de ani, are 768 de pagini si este cunoscut sub numele de Biblia ”Shem Tova”.

Cititi la articolele urmatoare mai multe noutati despre licitatiile internationale din ultimul an. 

Citește în continuare