Cel mai aproape de Oscar: Bogdan Muresanu si “Cadoul de Craciun”, pe shortlist-ul din care se aleg nominalizarile la Oscar 2020 pentru scurt metraj
Regizorul Bogdan Muresanu inregistreaza unul dintre cele mai mari succese ale filmului romanesc: se afla in shortlistul oficial pentru Oscar 2020 la scurt metraj. Pe 13 ianuarie din cele 10 filme anuntate astazi pe short list, vor fi alese 5 nominalizari, acestea urmeaza a fi votate de reprezentantii Academiei Americane de film, iar in urma voturilor secrete, pe 9 februarie, va fi anuntat castigatorul.
Iata filmele din short list la scurt metraj Oscar 2020
“Brotherhood”
“The Christmas Gift”
“Little Hands”
“Miller & Son”
“Nefta Football Club”
“The Neighbors’ Window”
“Refugee”
“Saria”
“A Sister”
“Sometimes, I Think about Dying”
Iata filmele din short list la lung metraj intr-o limba straina, alta decat engleza.
Czech Republic, “The Painted Bird”
Estonia, “Truth and Justice”
France, “Les Misérables”
Hungary, “Those Who Remained”
North Macedonia, “Honeyland”
Poland, “Corpus Christi”
Russia, “Beanpole”
Senegal, “Atlantics”
South Korea, “Parasite”
Spain, “Pain and Glory”
Filmul cu care Romania a intrat in competitia foarte scurta din care urmeaza sa fie alese cele 5 nominalizari este “Cadoul de Craciun”, o poveste tragi-comica despre cenzura din vremea regimului Ceausescu.
Un copil de scoala primara ii scrie lui Mos Gerila dorintele de Craciun si mentioneaza printre ele si dorinta tatalul sau “Sa moara nea Nicu”. Cum scrisoarea este trimisa prin posta, familia intra in panica stiind ca Securitatea le poate citi mesajul, iar tatal poate face puscarie.
Actiunea se petrece pe 20 decembrie cu doar o zi inainte de caderea regimului comunist. In rolurile principale sunt Adrian Vancica si Ioana Flora.
“Cadoul de Craciun” este cel mai premiat scurt metraj romanesc din toate timpurile.
scurt metrajul „Cadoul de Craciun” a castigat 53 de premii in toate marile festivaluri de profil, printre ele cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 32-a gala a premiilor Academiei de Film Europene (EFA) si marele premiu la festivalul de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurt metraje din lume
Bogdan Muresanu a fost jurnalist, e autorul unei carti de proza scurta “Erata” si al mai multor scenarii. A lucrat in publicitate si, cand munca sa in scenaristica pentru filme internationale a inceput sa fei remarcata, si-a creat propria caa de productie Kinotopia, prin care produce animatii, documentare, dar pregateste si un lung metraj. Doua dintre scenariile sale ( “Torta vie” si “Ras, tuns si frezat” pot fi citite pe liternet.ro , aici.
Romania trimite filme pentru premiile Academiei Americane de Film din 1966. Pana in acest moment, tara noastra nu a avut nicio nominalizare la Oscar, dar a mai fost o data – in 2012- pe lista scurta de 9 filme de la posibilele nominalizari pentru film strain cu filmul lui Cristian Mungiu “Dupa Dealuri”.