Skip to content

Au fost anuntati castigatorii Cupei Mondiale de Panettone 2024. Cel mai bun panettone din lume este realizat de un maestru patiser din Spania si se vinde cu 45 de euro.

Zilele trecute a avut loc cea de-a patra editie a Cupei Mondiale de Panettone. Un numar record de maestri patiseri au calatori pana in Italia pentru a concura in cea mai mare competitie dedicata panettone-ului, unul dintre cele mai populare deserturi italienesti, preparat de obicei in jurul Craciunului si Anului Nou.

Competitia a avut loc la Milano, locul de origine al panettone-ului, evenimentul a fost gazduit la Palazzo Castiglioni. Patiserii au concurat pentru titlul de cel mai bun panettone traditional din lume, insa au fost oferite premii pentru mai multe categorii, inclusiv pentru retete contemporane.

Dupa doi ani de selectii, in finala au ajuns 42 de patiseri. Marele castigator este Ton Cortés, brutar si patiser spaniol, declarat campion mondial. 

24 de patiseri au ajuns in finala la categoria de panettone traditional si 18 patiseri la categoria de panettone cu ciocolata. Acestia provin din toata lumea, din Europa, Asia, America Latina, America de Nord si Australia. Fiecare tara isi desemneaza un finalist, dupa mai multe selectii locale.

Pentru a alege castigatorii, juriul international a judecat fiecare panettone dupa aroma, gust, textura si forma. Ton Cortés de la brutaria Suca’l din Barcelona a castigat premiul pentru cel mai bun panettone din lume. Reteta sa urmeaza indicatiile traditionale milaneze care presupun adaugarea de fructe confiate in aluatul dulce: coaja de portocala, cedri — un tip de citrice aromate — si stafide hidratate in amaretto. 

Pe locurile al doilea si al treilea se afla doi italieni, Pasquale Pesce, respectiv Maurizio Sarioli.

Cel mai bun panettone cu ciocolata din lume este creat de Pasquale Iannelli de la Pasticceria Casa Mastroianni din Lamezia Terme, un mic oras italian din sudul peninsulei.

Iannelli a castigat si premiul oferit de presa gastronomica internationala. In cadrul concursului este oferit inclusiv un trofeu pentru artistii si graficienii care creeaza cele mai frumoase designuri de cutii de panettone, laureata de anul acesta este Linda Sandrini de la Institutul ”C. Golgi” din Brescia.

Pe langa competitia mult-asteptata de patiseri si brutari, au fost organizate ateliere gastronomice si un targ de unde se puteau cumpara si degusta cele mai bune tipuri de panettone din lume.

Panettone este unul dintre cele mai consumate deserturi in Italia. Cea mai veche atestare a acestui cozonac este in jurul anului 1599, insa exista mai multe legende cu privire la provenienta sa timpurie.

Una dintre ele are la baza povestea lui Toni, un servitor de la curtea Ducelui de Milano, Ludovico Sforza. Toni se ocupa de spalatul vaselor si de curatarea bucatariei private de la Castello Sforzesco, resedinta ducelui. Printre altele, era asistent pentru bucatarii si patiserii castelului si era recunoscut pentru talentul sau de a realiza preparate delicioase din resturi de mancare, multe din ele fiind integrate in aluaturi si coapte pentru a crea un fel de paine.

Toni impartea preparatele sale cu cersetori si oameni fara adapost, astfel incat generozitatea sa atragea cozi la usa din spate castelului. Potrivit legendei, la finalul anului 1491, in bucataria ducelui a avut loc un accident care a distrus tortul dedicat cinei de Craciun, iar bucatarii au fost nevoiti sa apeleze la preparatele lui Toni pentru a putea salva festinul lui Sforza.

Printre preparatele pe care Toni le realizase pentru cersetori, bucatarii au descoperit un desert delicios, o paine dulce, inalta si pufoasa, cu stafide si coaja de citrice, in forma de coroana de sultan, prezentabil pentru masa ducelui. Asa se presupune ca a fost creat primul panettone, iar dupa ce a fost laudat de Ducele de Milano, a devenit o traditie de Craciun la curtea acestuia.

Conform legendei, numele de panettone provine de la ”painea lui Toni” — ”pan-de-Toni”. Astazi, acest cozonac italienesc este raspandit peste tot in lume si se regaseste intr-o multitudine de combinatii, cu ciocolata, fistic, amaretto, vanilie si lichior.

La articolul urmator puteti citi o istorie a cozonacului, un desert prezent in mai multe bucatarii din Europa. 

Mai jos puteti descoperi preparate traditionale de Craciun din jurul lumii. 

Citește în continuare