Skip to content

Cel mai bun restaurant european in 2024 este Alléno Paris cu 3 stele Michelin. Cel mai bun restaurant romanesc ales de expertii de talie mondiala s-a inchis in luna august. 

Recent a avut loc ceremonia World Culinary Awards 2024, premiile internationale dedicate industriei culinare prin care sunt laureate cele mai rafinate restaurante din lume pentru fine dining. Este a cincea editie in care sunt anuntati sute de castigatori la diverse categorii, de la cel mai bun restaurant din Europa pana la cele mai bune destinatii culinare din lume. 

Concurenta pe continent a fost mult mai stransa anul acesta, ceea ce dezvaluie interesul gurmanzilor pentru diversitatea culinara si diferitele culturi gastronomice ale Europei.

Din cele 46 de restaurante nominalizate, cel mai bun din Europa in 2024 se afla la Paris si se numeste Alléno. Anul acesta sarbatoreste 10 ani de existenta. 

Alléno Paris a fost desemnat castigator datorita excelentei pe care a aratat-o constant in ultimul deceniu, dar si a meniului surprinzator de divers si experimental, combinand bucataria traditionala  franceza cu ingrediente si tehnici noi. Se afla in Jardins des Champs-Élysées, langa Place de la Concorde, in inima capitalei franceze. 

Restaurantul a fost deschis in 2014 intr-o cladire neoclasica de secol al XIX-lea si isi ia numele dupa fondatorul si maestrul culinar Yannick Alléno. 

La numai sapte luni dupa deschidere, Alléno a fost premiat cu trei stele Michelin. Meniul include preparate reinventate bazate pe sosurile fantastice pe care celebrul chef francez le numeste „verbul bucatariei frantuzesti”. Cheful foloseste adesea si ingrediente fermentate pentru a crea farfurii si texturi exceptionale.

In Romania, cel mai bun restaurant desemnat in 2024 este Barraca din Cluj-Napoca care s-a inchis in luna august a acestui an. Nu este un caz specific Romaniei, este o tendinta la nivel global deoarece sistemul in care functioneaza restaurantele de fine dining nu mai este sustenabil la nivel financiar in conditiile post-pandemice.

Baracca a fost deschis in 2008 de Maria Dunca si a fost premiat la „Romanian Hospitality Awards” cu titlul de cel mai bun restaurant romanesc in 2018, 2020 si 2022 de catre juriul de peste 130 de antreprenori si profesionisti ai sectorului HoReCa. 

Anul acesta se afla pe locul al 3-lea in lista nominalizatilor pentru cel mai bun restaurant european, iar in 2018 si 2019 a fost inclus si prezentat in ghidul international Gault & Millau. 

Preparatele lor erau prezentate intr-un mod exceptional si bazate pe un stil de gatit creativ, cu ingrediente atent selectionate si cu tehnici culinare contemporane. In 2023 restaurantul a achizitionat si o ferma pentru a-si creste pe cont propriu ingredientele si produsele folosite in bucatarie. 

Cu toate acestea, Baracca s-a fost inchis definitiv pe 12 august. La momentul respectiv, Maria Dunca, proprietara si managerul restaurantului a declarat intr-o postare pe social media ca: „Totusi, dupa multi ani in care am crescut, am inceput sa recunosc ca nu mai exista spatiu pentru noi, asta m-a condus la decizia de a pune capat definitiv acestei povesti.”

Potrivit World Culinary Awards 2024, care acorda premii si pentru restaurantele hoteliere, castigatorul la aceasta categorie din Romania este Crown Gourmet Restaurant de la Teleferic Grand Hotel din Brasov. 

Aici puteti vedea lista completa a castigatorilor celei de-a cincea editii a World Culinary Awards. 

Anul acesta se inchide si Noma, cel mai bun restaurant din lume. Cheful René Redzepi, cel mai bun bucatar din lume, sustine ca fine dining-ul nu mai este sustenabil. 

Restaurantul Noma din Copenhaga a fost creat in urma cu 21 de ani de catre Chef Rene Redzepi. Bucatarul a devenit faimos pentru meniurile de sezon care dau valoare produselor scandinave, de la carne de ren, creveti negri din apele inghetate ale Marii Nordului si pana la fructe de padure si ciuperci, gandind mereu concepte noi care sa puna in valoare ingredientele locale.

In mod normal, lista de asteptare pentru o masa la Noma dureaza sase luni, iar anuntul inchiderii a venit cu un soc pentru comunitatea internationala de gurmanzi. Redzepi a declarat ca restaurantul nu se va inchide complet, ci va deveni un laborator alimentar experimental in care se vor dezvolta si crea noi arome, preparate si produse, iar servirea mesei va fi mai degraba de tip pop-up, in diverse locuri din lume, decat ceva permanent.

Puteti citi mai multe despre Noma si perspectivele de viitor ale lui Redzepi in articolul de mai jos.

Citește în continuare