Bijuterii in valoare de 1 miliard de euro, furate in cel mai mare jaf artistic din istorie. Povestile jafurilor din ultimii 150 de ani cu Mona Lisa, Van Gogh si cel mai furat tablou din lume.
Cel mai mare jaf artistic din istoria moderna a avut loc in noiembrie 2019 in Dresden, unul dintre cele mai populate orase din Estul Germaniei. Pe langa suma colosala si pagubele provocate, socul a venit din faptul ca Muzeul The Grünes Gewölbe era considerat a fi impenetrabil avand printre cele mai impresionante masuri de securitate din Europa.
Va prezentam povestea acestui jaf care a zguiduit lumea artistica dar si povestile celor mai “scumpe” jafuri din istorie. In ultimii 150 de ani, astfel de incidente au scos din anonimat anumite lucrari si au crescut valoarea tablourilor furate.
Un incendiu al unei sigurante electrice din zona a oprit alarmele muzeului pentru cateva ore. Hotii au furat diamante, rubine, smaralde si safire in valoare de 1 miliard de euro.
In dimineata zilei de 25 noiembrie 2019, doi hoti au spart vitrinele Seifului Verde – The Grunes Gewolbe – din Palatul Regal din Dresden. Au furat trei seturi de bijuterii de la inceputul secolului al XVIII-lea in valoare de un miliard de euro.
Jaful s-a intamplat in jurul orelor 4 dimineata cand hotii au provocat un incendiu al unei sigurante electrice din apropierea muzeului. Incidentul le-a facilitat intrarea, oprind sistemul electric si alarmele cladirilor din zona.
Acestia au taiat grilajul unei ferestre de la parterul institutiei, au spart geamurile si au furat trei seturi de bijuterii, cu importanta istorica, din cele 10 existente in colectia permanenta a muzeului.
Fiecare set era format din cate 37 de bijuterii: diamante, rubine, smaralde si safire.
Hotii au plecat cu o masina pe care au abandonat-o in proximitatea orasului, reusind sa iasa din Dresden pe autobanda din apropiere. Filmul jafului surprins de camerele de luat vederi il gasiti mai jos.
Dincolo de valoarea financiara, furtul celor trei seturi este o pierdere istorica, colectia fiind fondata si aparata de locuitorii orasului pe parcursul a 300 de ani
Muzeul Grunes Gewolbe are una dintre cele mai vechi si bogate colectii de bijuterii din Europa cu 3.000 de obiecte din fildes, argint, aur si pietre pretioase.
Colectia din Dresden a fost fondata de August Cel Puternic, Electorul Saxoniei si Regele Poloniei in 1723. Cladirea in care se afla muzeul a fost construita in 1547, fiind transformata din camerele private ale monarhului intr-o trezorerie protejata de pereti foarte grosi cu obloane si usi de fier.
Numele de „Seiful Verde” provine de la nuanta neobisnuita de albastru-verzui folosita pentru a vopsi baza si capitelul fiecarei coloane din incaperile decorate in stil Baroc.
Reprezentantii muzeului si premierul statului s-au aratat afectati de acest incident, bijuteriile furate reprezentand o parte importanta din istoria Saxoniei.
Jaful ar fi putut provoca pagube si mai mari insa cea mai cunoscuta piesa a colectiei era plecata in imprumut la Muzeul Metropolitan de Arta din New York. Este vorba despre Diamantul Verde de 41 de carate, unul dintre cele mai mari rare din lume.
Un angajat al Muzeului Luvru a furat-o pe Mona Lisa lui Da Vinci in 1911. A ascuns-o sub bluza si a iesit cu ea din cladire.
Vincenzo Peruggia a trecut pragul intrarii angajatilor Muzeului Luvru in dimineata de luni, 21 august 1911, la orele 7:00. Instalatorul italian fusese angajat pentru a adauga cutii de sticla de protectie pentru unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale colectiei, inclusiv Mona Lisa lui Leonardo Da Vinci.
Avand acces direct la tablou, l-a dat jos de pe perete, l-a infasurat in salopeta de lucru alba pe care o purta si a iesit pe usa cu Mona Lisa in brate. Lucrarea are 77 de centimetri in lungime si 53 in latime.
Peruggia a ascuns tabloul in apartamentul din Paris in care locuia. In cateva zile, politistii au venit sa il interogheze, el fiind unul dintre suspectii principali in acest caz. Alibi-ul folosit de el a fost ca lucrase in alt loc in ziua respectiva.
Doi ani mai tarziu, italianul s-a intors in orasul natal, in Florenta sperand sa vanda opera lui Da Vinci lui Alfredo Geri, detinatorul unei galerii de arta. Sperand sa confirme autenticitatea lucrarii, Geri l-a contactat pe Directorul Galeriei Uffizi care a chemat politia pentru a-l aresta pe Peruggia.
Motivul italianului pentru furt a fost patriotismul: era de parere ca Mona Lisa isi are locul acasa, in Florenta, acolo unde a fost pictat. Justitia italiana a apreciat, intr-un fel motivul lui asa ca a petrecut numai sapte luni in inchisoare dupa acest incident.
Marele castigator a fost Muzeul Luvru care a primit-o pe Mona Lisa inapoi in 1913, controversa furtului transformand opera lui Da Vinci dintr-un tablou cunoscut intr-unul dintre cele mai populare din lume.
Altarul Ghent a fost furat de 7 ori si a suferit 13 incidente menite sa il distruga.
Supranumita si „cea mai furata opera de arta din toate timpurile”, Altarul Ghent a fost finalizat in 1432 si a trecut prin atat de multe aventuri si pericole incat a inspirat numeroase carti, documentare si un film cu George Clooney in rolul principal.
Povestea Altarului Ghent incepe in 1420 cand primarul orasului belgian Ghent a comandat un altar pentru Catedrala Sfantului Bavo. Opera de arta impresionanta formata din 12 tablouri cu tema religioasa masoara 4,60 metri in latime, 3,40 metri in inaltime fiind creata de fratii Hurbert si Jan van Eyck.
Fiind o lucrare dedicata unui Sfant crestin a reprezentat o abominatiune pentru Calvinistii reformati care au incercat sa incendieze Altarul in repetare randuri.
In secolele urmatoare, anumite parti din lucrare au trecut prin mainile diferitilor proprietari, fiind vandute sau furate frecvent.
In 1816, un colectionar britanic stabilit in Berlin a cumparat o parte din tablouri.
In 1821, au fost vandute mai departe catre Regele Prusiei urmand sa apartina statului german.
In Primul Razboi Mondial, reprezentantii Germaniei au furat alte cateva lucrari din catedrala. La finalul razboiului, prin tratatul de la Versailles au fost obligati sa returneze toate piesele in Belgia drept compensatie pentru daunele cauzate.
La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Altarul a fost trimis in Vatican pentru a fi pastrat in siguranta. In timpul in care se afla pe drum spre italieni, acestia s-au aliat cu germanii si au declarat razboi Belgiei asa ca tablourile au fost oprite in Sudul Frantei, in orasul Pau. A fost semnat un acord prin care Altarul devenea proprietatea comuna a francezilor, a belgienilor si a germanilor.
In 1942, Hitler a ordonat confiscarea picturilor, fiind depozitate in Germania, intr-un castel bavarez. Atacurile aeriene ale Aliatilor din Al Doilea Razboi Mondial transformasera castelul intr-o zona periculoasa, Altarul fiind mutat intr-o mina de sare.
In toate aceste drumuri, unul dintre tablourile originale, „The Just Judges”, a fost pierdut. Copia care face parte din ansamblul actual a fost creata de un restaurator belgian cunoscut pentru reproducerile fidele ale pictorilor flamanzi.
Din 1945, Altarul Ghent se afla in Belgia. Aventurile operei de arta au inspirat povestea filmului „The Monuments Men” (2014) regizat de George Clooney care joaca si rolul principal. Scenariul vorbeste despre o organizatie secreta al carui scop este sa pazeasca una dintre cele mai mari comori artistice ale lumii.
Van Gogh a fost si ramane preferatul hotilor de arta.
Muzeul Van Gogh din Amsterdam a fost de mai multe ori tinta jafurilor. In 1991, 20 de tablouri in valoare de 500 de milioane de lire sterline apartinand maestrilor olandezi au fost furate din galerie. Au fost gasite 30 de minute mai tarziu intr-o masina abandonata. Hotii au fost prinsi dupa trei luni.
In 1998, un jaf armat desfasurat intr-o galerie din Roma a fost estimat la 34 de milioane de dolari si a inclus doua lucrari Van Gogh si una semnata de Cezanne. Au fost recuperate cateva saptamani mai tarziu.
In 2002, doua opere de arta Van Gogh au disparut dintr-un muzeu norvegian fiind gasite in 2016. Valoarea acestora era de 100 de milioane de dolari.
„Campul cu maci” pictat de Van Gogh a fost furat de doua ori. Primul jaf s-a intamplat in 1977 in Muzeul Mohamed Mahmoud Khalil in Cairo, lucrarea fiind descoperita 10 ani mai tarziu in Kuweit.
In 2010, tabloul a fost furat din acelasi muzeu din Egipt nefiind gasit nici pana astazi. Valoreaza in jur de 55 de milioane de euro.
Un alt tablou Van Gogh a fost furat in 2003 din Galeria Whitworth din orasul britanic Manchester. A fost gasit cateva zile mai tarziu intr-o toaleta publica, alaturi de lucrari semnate de Paul Gauguin si Picasso. Hotii nu au fost gasiti dar au lasat un mesaj scris care spunea: „Nu am intentionat sa le furam, am vrut doar sa va aratam cat de prost sunt pazite.”