Cel mai mare muzeu din lume dedicat lui Van Gogh ofera un tur virtual gratuit.
Muzeul Van Gogh din Amsterdam, cel mai mare muzeu din lume dedicat maestrului olandez Vincent Van Gogh, ofera un tur virtual gratuit prin colectia permanenta care include cele mai cunoscute lucrari ale artistului.
Turul, realizat sub forma unor filme postate pe site-ul muzeului, dureaza 27 de minute si are 7 parti care acopera perioade diferite din cariera lui Van Gogh si tablourile unor artisti care i-au influentat stilul tehnic si universul creativ.
Plimbarea virtuala prin muzeu este insotita de muzica clasica creata special pentru acest proiect de Nozem, un grup format din trei artisti olandezi: Bas van Win, Devin de Vries si Jeroen Jaspers.
Mai jos puteti porni in vizita printre operele lui Van Gogh:
In ultimii trei ani, interesul ridicat in opera lui Van Gogh a fost influentat de productia „Loving Vincent”, primul lungmetraj creat in intregime din picturi in ulei.
Filmul „Loving Vincent” a fost regizat de animatorul britanic Hugh Welchman si sotia sa de origine poloneza, Dorota Kobiela. A fost creat, dupa ideea sotiei, din 65.000 de tablouri animate si modelaj 3D, folosind aceeasi tehnica de pictura care l-a consacrat pe Van Gogh.
Fiecare dintre cei 125 de artisti care au creat tablouri pentru „Loving Vincent” au lucrat pe o perioada de 6 ani pentru a crea cate 6 tablouri pentru fiecare secunda din film. Inainte de a picta peste cadrele filmate cu actori de top de la Hollywood, au studiat cateva luni la Muzeul Van Gogh din Amsterdam pentru a imita intocmai tehnica geniului olandez.
Productia cu Saoirse Ronan, Aidan Turner si Douglas Booth a fost considerata inovatoare si a fost nominalizata la Oscar si BAFTA pentru „Cel mai bun film animat”.
Van Gogh a realizat 35 de autoportrete pe parcursul vietii sale. Motivul nu a fost vanitatea ci saracia.
Dintre autoportretele lui Van Gogh, 25 de piese au fost pictate in perioada 1886-1888, cand locuia in Paris. Scopul realizarii acestora era sa isi perfectioneze tehnica portretistica insa ducea lipsa de resurse financiare pentru a angaja modele din capitala franceza asa ca a recurs la cea mai accesibila metoda: oglinda.
Saracia l-a determinat sa picteze sapte autoportrete pe spatele panzelor de studiu pentru lucrari precum „Mancatorii de cartofi” din 1885.
Primele tablouri realizate in aceasta perioada erau mult mai intunecate decat stilul cunoscut de toata lumea. Interactiunea cu lumea artistica franceza a vremurilor si miscarile Impresioniste si Pointiliste i-au influentat in mod evident creatiile. Un astfel de exemplu veti gasi mai jos, o comparatie intre un autoportret din 1886 si doua din 1887.
Desi s-a spus deseori ca era stangaci, Van Gogh picta cu mana dreapta, iluzia imaginii intoarse fiind create de reflexia din oglinda. O dovada este portretul realizat de Paul Gauguin din vremurile cand locuia cu Van Gogh in faimoasa casa galbena din Arles.
Intre timp, operele lui Van Gogh pot fi vazute si in Romania sub forma experientei imersive „Being Van Gogh” , deschisa pana pe 16 iunie in sala Symposium din incinta Bibliotecii Nationale.
„Being Van Gogh” promite o calatorie imersiva in universul celui mai faimos pictor post-impresionist, Vincent Van Gogh, surprinzand emotiile, sperantele si temerile artistului intr-un spectacol care aduce laolalta arta, muzica si efectele speciale.