Skip to content

Cel mai mare sat de turta dulce din lume se intoarce in New York City. Creatorul conceptului detine recordul mondial pentru case de turta dulce

(151204) – VANCOUVER, Dec. 4, 2015 () – A resident looks at a gingerbread house setup at 25th annual Gingerbread Lane event in Vancouver, Canada, Dec., 3, 2015. The 25th annual Gingerbread Lane event held by Make-A-Wish Foundation Canada showcases 29 gingerbread houses made by different organizations and attracts thousands of visitors to visit and vote for the best design of the year. (Xinhua/Liang Sen) (zw),,Image: 268238515, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Jon Lovitch a facut primul sat de turta dulce cand era adolescent in Kansas City, in 1994, iar ani mai tarziu, acest hobby a devenit o slujba cu norma intreaga, care acum se reintoarce in expozitie in New York City, GingerBread Lane.

Pasiunea lui Lovitch pentru proiect a inceput cand lucra ca ucenic bucatar la un hotel din Kansas City, unde patiserul a facut o casa de turta dulce si a observat reactiile pozitive ale vizitatorilor la creatia bucatarului, asa ca a vrut sa incerce si el. In primul an, a facut 14 case de turta dulce, ceea ce el considera acum o mica expozitie.

„In anii ’90, cand faceai o poza a ceva, atunci era un adevarat un angajament. … Si oamenii faceau toate aceste poze. A fost un sentiment cu adevarat euforic pentru mine sa realizez imediat ca am creat ceva cu care oamenii se identificau,” povesteste artistul bucatar, citat de publicatia Time Out.

Cand s-a mutat in New York si a vazut un articol despre cel mai mare sat de turta dulce din lume, si-a dat seama ca al lui era de fapt mai mare. Asa ca si-a propus sa furnizeze documentatia adecvata Guinness World Records, care a certificat satul sau de turta dulce drept cel mai mare din lume.

Anul acesta, Lovitch face aproximativ 1.500 de case de turta dulce, fiecare dintre ele fiind destinate unor expozitii din New York, Salt Lake City si Kansas City. Orasul creat din turta dulce include detalii pretioase, cum ar fi tigle pentru acoperis, decor de trestie de bomboane si diferite glazuri.

Artistul bucatar are nevoie 1.000 de kilograme de turta dulce si 8.000 de kilograme de glazura pentru a crea 1.500 de case de turta dulce, care se intretin pe perioada expozitiei cu ajutorul mai multor dezumidificatoare pentru a mentine totul uscat.

Intreaga turta dulce o produce acasa, transformandu-si subsolul casei in laborator de creatie, iar procesul dureaza intregul an. Dupa fiecare sezon, el da exponatele de turta dulce pentru ca oamenii sa le expuna in propriile case.

Parte din procesul creativ este si adunarea resurselor de tip bomboane, jeleuri sau ciocolata de la reduceri, astfel incat sa le poata folosi anul urmator – casutele sale de turta dulce nefiind comestibile.

In fiecare an, el se preface ca este un vizitator obisnuit al GingerBread Lane, astfel incat sa poata auzi reactiile nefiltrate ale oamenilor. „Copiii sunt incantati. Am avut varstnici in lacrimi uitandu-se la asta”, a spus el. „Intr-o lume dominata de atat de multe lucruri negative… este o adevarata evadare cand vii să vezi GingerBread Lane,” mentioneaza artistul.

GingerBread Lane are loc in Piata Essex din Lower East Side, New York City, iar expozitia va fi inaugurata pe 26 noiembrie, fiind disponibila publicului pana in 15 februarie 2023, dupa cum au anuntat organizatorii.

Nelipsita din targurile de Craciun din toate colturile lumii, turta dulce este unul dintre deserturile cele mai vechi. Primele scrieri despre turta dulce le gasim in antichitate la egipteni si greci, care o foloseau la ceremonii.

Alte surse mentioneaza ca istoria turtei dulci isi are inceputurile prin anul 992, atunci cand un calugar armean s-a retras in Franta, luand dupa el si retetele a mai multor produse de patiserie. Cel mai apreciat desert a fost cel aromatizat cu ghimbir, un ingredient descoperit in Orientul Mijlociu, adus in Europa pe Drumul Matasii.

Casuta de turta dulce a aparut in Germania, prin 1800, dupa povestea fratilor Grimm, „Hansel si Gretel”.

Dupa ce fratii Grimm au descris o casa decorata cu bomboane si creme, brutarii germani au inceput sa coaca turta dulce si sub forma de casute. Primii colonisti germani au adus aceasta traditie la caselor de turta dulce in America, unde se si desfasoara acum majoritatea competitiilor de decorare a casutelor dulci.

Citește în continuare