Cel mai vechi restaurant din lume are 300 de ani si se afla in Madrid. Serveste retete traditionale din secolul al XVIII-lea, specialitatea casei fiind Cochinillo asado. Printre clientii fideli s-au numarat Ernest Hemingway, Catherine Zeta Jones si Robert de Niro.
Restaurantul Sobrino de Botín din Madrid este in prezent cel mai vechi local cu activitate continua din lume, recordul fiind recunoscut de Guinness World Records. Acesta a fost infiintat de catre francezul Jean Botín in 1725 pe locul unui fost fost han care data din 1560, de pe vremea cand Madridul nu devenise inca capitala Spaniei. Crama de la subsolul restaurantului dateaza chiar dinaintea hanului, avand o vechime de peste 500 de ani.
Initial, restaurantul a fost denumit Casa Botín, iar dupa moartea fondatorului din 1753 si preluarea afacerii de catre Candido Remis, nepotul lui Botin, numele a fost schimbat in Sobrino de Botín — adica, Nepotul lui Botín, sobrino semnificand nepot in spaniola.
In prezent, restaurantul are in jur de 600 de clienti in fiecare zi, veniti sa guste o masa intr-un loc cu insemnatate istorica.
Restaurantul este recunoscut in Madrid datorita faptului ca serveste in continuare aceleasi preparate ca in secolul al XVIII-lea. Timp de aproape 300 de ani, focul din cuptorul bucatariei nu a fost stins niciodata, fiind aprins si alimentat constant din 1725.
Specialitatea restaurantului este „Cochinillo asado”, friptura de purcel de lapte facuta dupa reteta originala din secolul al XVIII-lea.
Carnea este gatita in acelasi cuptor de aproape 300 de ani si este condimentata cu un amestec de ceapa, usturoi, ardei, ierburi, condimente locale, unt si vin alb. Friptura este servita in suc propriu alaturi de cartofi copti. Preparatul este specific regiunii Castilia, din centrul Spaniei, si isi are radacinile din timpurile romane, cand Peninsula Iberica apartinea de Imperiul Roman.
Alte feluri de mancare celebre sunt Morcilla (carnati de casa), Sopa Castellana, supa de usturoi servita in boluri de teracota si Cordero asado, friptura de miel.
Un alt preparat comandat de majoritatea clientilor este faimosul Jamon spaniol, sunca crud-uscata dupa metode traditionale. Meniul cuprinde si mancaruri iberice tipice, precum creveti cu usturoi, calamari gatiti in propria cerneala si omleta cu carnati de sange.
Despre cuptorul istoric al restaurantului si despre mancarea servita, Javier Sanchéz Álvarez, unul dintre actuali proprietari, a declarat ca „Este bijuteria noastra, bijuteria coroanei noastre. Cuptorul trebuie sa se mentina cald toata noaptea pentru a fi incins dimineata cand e nevoie ca anumite preparate sa se prajeasca, cum este Cochinillo. Pentru friptura, folosim aceeasi reteta si traditie, absolut totul se face exact in acelasi mod ca pe vremuri.”
De-a lungul timpului, restaurantul a fost frecventat de Francisco de Goya, iar Ernest Hemingway avea propriul sau colt. Celebritati contemporane precum Catherine Zeta-Jones, Robert de Niro, Sylvester Stallone, membrii trupei Rolling Stones si chiar Neil Amstrong au vizitat localul si au gustat din preparatele sale.
Ernest Hemingway scria la sfarsitul cartii sale „The Sun Also Rises” din 1926 ca a luat pranzul la Botín si ca „este unul din cele mai bune restaurante din lume. Am mancat friptura de purcel de lapte si am baut rioja alta.”.
Scriitori precum Graham Greene, Benito Pérez Galdós, Ramón Gómez de la Serna si multi altii au mentionat restaurantul in textele lor. De asemenea, inainte de a deveni un pictor cunoscut, Francisco de Goya a lucrat in bucataria de la Sobrino de Botín, in jurul anului 1765, cand avea 19 ani.
Daca planuiti sa ajungeti prin Madrid si doriti sa luati masa la Sobrino de Botín, puteti face rezervari la link-ul de aici.