Skip to content

O cafenea din Bucuresti, in clasamentul celor mai bune 100 de cafenele din lume in 2025. Se afla pe locul 46.

Un juriu format din pasionati de cafea si experti a votat cele mai bune 100 de cafenele din lume in 2025, rezultatele fiind anuntate recent. Pentru ca Bucurestiul s-a dezvoltat foarte mult in acest sens in ultimii ani si exista tot mai multi experti premiati international dar si cafenele cu prajitorii si propriile amestecuri, un brand romanesc a reusit anul acesta sa intre in clasament in primele 50, pe locul 46.

Este vorba despre Bob Coffee Lab, cafenea si prajitorie de specialitate fondata in 2017 de Alexandru Niculae si Paul Ungureanu, ambii recunoscuti pe scena internationala a cafelei. In timp, cafeneaua s-a extins, avand acum mai multe localuri in Bucuresti, inclusiv in Baneasa Shopping City si pe strada Lipscani nr. 20. 

Alexandru Niculae a castigat Campionatul Mondial de Prajire a Cafelei in 2016, iar Paul Ungureanu a obtinut locul al treilea la World Coffee in Good Spirits Competition in 2015. 

Primul local Bob Coffee Lab s-a deschis in Piata Charles de Gaulle nr. 3, intr-o vila interbelica din nordul capitalei, in rondul de langa Parcul Herastrau. A devenit rapid un hub pentru iubitorii de cafea buna dar si de design si de atmosfera calda si prietenoasa. Inca de la inceputuri, barista erau foarte amabili, se purtau cu clientii de parca ii cunosteau de o viata si ii invitau sa cumpere merchandising branduit cu BOB si bustul unui catel simpatic. A fost printre primele cafenele bucurestene care au mizat constant pe cani, tricouri si alte accesorii personalizate, menite sa consolideze identitatea brandului si sa ofere clientilor posibilitatea de a-si exprima afinitatea fata de cafenea. 

Bob Coffee Lab pune un accent deosebit pe calitatea cafelei, prajind boabe selectate cu atentie din diverse colturi ale lumii, de la Panama pana in Indonezia. Pe langa cafeaua de specialitate, ofera si prajituri delicioase si bere artizanala. Iar designul a fost constant un punct forte al localurilor BOB.

Unul dintre localuri, situat in apropierea Art Safari, functioneaza si ca o cafenea de muzeu, spatiul fiind creat de designerul Corvin Cristian care a transformat barul intr-o instalatie in sine, utilizand un sistem de schele si un design modular care permite demontarea si reconfigurarea usoara a elementelor, adaptandu-se la diverse expozitii si evenimente. 

Pe primul loc, desemnata cea mai buna cafenea din lume, se afla Toby’s Estate Coffee Roasters, cu magazinul principal in Chippendale, Sydney.

Brandul are localuri in toata Australia, dar si in Indonezia, Kuweit, Singapore, Filipine, Emiratele Arabe Unite, Qatar si Arabia Saudita.  

Pe locul al doilea se afla Onyx Coffee LAB din SUA, iar pe locul al treilea Gota Coffee Experts din Austria. Mai jos gasiti top 20, care include localuri din Peru, Columbia, Belgia, Africa de Sud si Spania. Lista completa poate fi consultata aici si ar putea fi un ghid bun pentru viitoarele vacante.

 Cele mai bune 20 de cafenele din lume  

1. Toby’s Estate Coffee Roasters, Australia  

2. Onyx Coffee LAB, SUA  

3. Gota Coffee Experts, Austria  

4. Proud Mary Coffee, Australia  

5. Tim Wendelboe, Norvegia  

6. Apartment Coffee, Singapore  

7. Kawa, Franta  

8. Coffee Anthology, Australia  

9. Story of Ono, Malaysia  

10. Tropicalia Coffee, Columbia  

11. Espressolab, Africa de Sud  

12. Hola Coffee Lagasca, Spania  

13. Casa Canela, Venezuela  

14. Alquimia Coffee, El Salvador  

15. Kross Coffee Roasters, Grecia  

16. MOK Coffee, Belgia  

17. Prevail Coffee, SUA  

18. Yardstick, Filipine  

19. Veneziano Coffee Roasters, Australia  

20. Puku Puku, Peru  

Au existat 8 criterii de evaluare pentru a alege superlativele.

Analiza cafenelelor s-a concentrat pe urmatoarele aspecte cheie:  calitatea cafelei, expertiza baristilor, serviciul pentru clienti, inovatie, ambianta si atmosfera, racticile de sustenabilitate, calitatea mancarii si a produselor de patiserie  si consecventa.  

Lista finala a luat in considerare votul publicului, care reprezinta 30% din scorul final — pasionatii de cafea din intreaga lume au fost invitati sa voteze online — , plus evaluarea unui juriu de experti, care contribuie cu 70% — barista renumiti, prajitori de cafea si cunoscatori ai industriei.

Citește în continuare