Cele mai ascultate albume lansate in 2020
Langa filmele si serialele de pe platformele de streaming, spectacolele de teatru, opera sau balet difuzate pe YouTube si tururile virtuale prin muzee, muzica a completat tabloul artistic care a functionat ca terapie pentru agitatia din 2020.
Desi artistii nu au avut ocazia sa isi promoveze albumele create anterior pandemiei, cei mai multi dintre ei au ales sa le lanseze in mediu digital si sa bucure publicul cu muzica noua.
Va prezentam o recapitulare audio a celor mai bune albume lansate in 2020. Tendinta generala este de intoarcere in anii ’80, atat pentru muzica pop cat si rock. Este o nevoie de revenire la vremuri mai simple, inainte ca internetul sa preia controlul asupra lumii.
In ultimul an a predominat stilul disco, new wave si folosirea insistenta a sintetizatoarelor. Inclusiv copertile si vizualurile au fost inspirate din filme de la finalul anilor ’80 si din anii ’90 precum „Casino” sau „Fear and Loathing in Las Vegas”.
Bob Dylan: Rough and Rowdy Ways
Bob Dylan a revenit cu un album nou la 8 ani de la ultimul material cu piese originale („Tempest” in 2012). Considerat unul dintre cei mai talentati poeti ai vremurilor noastre, maestrul castigator al Premiului Nobel pentru versurile sale isi demonstreaza talentul liric in jocuri de cuvinte inteligente, jucause si glume cu substrat in melodii precum „I Contain Multitudes”, „My Own Version of You” si „Goobdye Jimmy Red”.
„Rough and Rowdy Ways” a venit ca o surpriza neasteptata, in special prin colaborarea cu Fiona Apple care canta la pian pe primul single al albumului, „Murder Most Foul” In ciuda faptului ca Dylan a acordat un singur interviu pentru a-l promova, pentru New York Times, materialul a devenit una dintre cele mai frumoase lansari muzicale ale anului care reaminteste de puterea cuvintelor.
Harry Styles: Fine Line
Desi a fost lansat in decembrie 2019, „Fine Line”, al doilea material al lui Harry Styles s-a remarcat in 2020 ca unul dintre cele mai bune fundaluri sonore pentru zile de vara mai linistite decat de obicei si o stare de spirit euforica.
Styles a devenit cunoscut ca popstar in trupa pentru adolescenti One Direction si se transforma, treptat, intr-un rockstar modern care imprumuta elemente din caracterul androgin al lui David Bowie, stilul pop-rock instrumental al lui Paul McCartney si romantismul incurabil al lui Joni Mitchell. Se transforma din punct de vedere muzical, prin prisma eroilor copilariei sale in timp ce pastreaza un aer de mister asupra sexualitatii sale pe care o exploreaza constant in versurile si in vizualurile lansate.
Desi niciuna dintre melodii nu este de neglijat, „Adore You” ar putea deveni primul evergreen din cariera lui solo.
Fiona Apple, Fetch the Bolt Cutters
Criticii de muzica o descriu pe Fiona Apple ca fiind „femeia cu o voce ca un pumnal” pentru ca muzica ei loveste cu adevaruri neplacute si atinge constant puncte sensibile cu o franchete si o claritate aproape uimitoare.
„Fetch the bolt cutters” este al cincilea album al lui Apple de la debutul cu „Tidal” din 1996. Melodia care deschide materialul – „I Want you to love me” a fost auzita la concertele ei inca din 2013 insa inregistrarile au inceput in 2015 si au durat aproape 5 ani.
Subiectele atinse de aceasta data sunt printre cele mai actuale pentru lumea in care traim desi sunt inspirate din viata personala a artistei: sanatatea emotionala, societatea patriarhala si spiritualitate.
„Shameika” si „Heavy Balloon” sunt pur autobiografice si marcheaza un amestec superb intre pregatirea clasica a Fionei Apple si stilul experimental in care foloseste diferite obiecte casnice pentru a crea sunete.
Jessie Ware: What’s Your Pleasure?
Pentru al patrulea album din cariera care a inceput in 2009, Jessie Ware a ales o ruta cu tente erotice si a declarat ca isi doreste ca oamenii sa faca sex pe muzica ei. Faptul ca este o tanara mama la 36 de ani, nu o opreste pe Ware sa cante despre placeri carnale si despre atmosfera de pe ringul de dans. Dimpotriva, pare ca se distreaza mai tare decat oricand. Bineinteles, materialul a fost creat inaintea pandemiei.
Albumul ei readuce in atentie, asa cum este obiceiul in 2020, stilul disco prin influente electro-funk, deep house si aminteste de trupe cybork funk precum New Order sau R&B precum Full Force.
„What’s your pleasure” este o bijuterie a pop-dance-ului britanic inspirata de extravagantele din clubul Studio 54 prin melodii usor de ascultat si de dansat ore in sir precum „Ooh La La”, „Spotlight” sau „Mirage”.
The Killers, Imploding the Mirage
Al saselea album al rockerilor americani a aparut in luna august, fiind primul inregistrat dupa plecarea chitaristului Dave Keuning.
Solistul Brandon Flowers a povestit cum s-au dus in desertul din Utah pentru a inregistra o parte din „Imploding the mirage” pentru ca a fost locul in care s-au indragostit de muzica pentru prima data. La stilul care i-a consacrat deja pe The Killers, albumul adauga mai multe sintetizatoare si ii duce intr-o zona synth-pop, synth-rock si chiar new wave pe alocuri.
Cantecele sunt mici explozii de nostalgie iar explicatia vine din colaborari cu Lindsey Buckingham, fostul chitarist Fleetwood Mac, Adam Granduciel de la War on Drugs si artistul country k.d.lang. Coperta albumului a inspirat o parte dintre melodii, fiind creata de artistul american Thomas Blackshear.
Dua Lipa: Future Nostalgia
Nostalgia a fost un trend speculat frecvent in ultimii doi ani in muzica, moda si filme insa anul 2020 a fost mai specific in aceasta privinta. Prin noile materiale lansate, Kylie Minogue, Roisin Murphy si Jessie Ware s-au indreptat catre stilul disco si au produs cea mai buna muzica de dans din timpul pandemiei.
Unul dintre cele mai ascultate si apreciate albume pop ale anului este „Nostalgia” al lui Dua Lipa. Melodii precum „Levitating” si „Don’t Stop Now” au fost create printr-o reteta aparent de succes. Sunt ancorate in stilul muzical al anilor ’80 prin referinte la Blondie, Kylie Minogue, Madonna, Prince, Nile Rodgers si Chic insa folosesc beat-uri si sintetizatoare actuale care transforma stilul disco in ceva la moda. Pentru a completa tabloul disco, Dua Lipa a tinut un concert virtual in care a refacut faimosul Studio 54 prin colaborari cu Minogue, Miley Cyrus, Elton John si FKA Twigs.
Versul „Baby, keep on dancing like you ain’t got a choice” pare a fi imprumutat de la Olivia Newton John, Gloria Gaynor si Pina Bausch si ofera evadarea din realitate de care a fost nevoie in 2020.
The Weeknd: After Hours
In vreme ce Dua Lipa s-a inspirat din muzica disco, artistul canadian The Weeknd a readus stilul pop al anilor ’80 prin albumul „After Hours”.
Cel mai mare hit al materialul ramane piesa „Blinding Lights” care a ajuns numarul 1 in peste 30 de tari. Inceputul melodiei suna aproape identic cu intro-ul single-ului „Take On Me” al trupei a-ha din 1985.
Albumul imprumuta si din „Your Song” al lui Elton John din anii ’70 prin folosirea unor elemente in cantecul „Scared to live”.
Influentele principale de pe „After Hours” au fost Michael Jackson si Prince, artisti pe care Abel incearca sa ii imite inclusiv in prestatiile scenice prin scenografie, costume si coregrafie. The Weeknd extrage esenta stilului vocal angelic auzit la cei doi artisti legendari si adauga un stil urban, cu influente R&B si new wave.
„After Hours” ar putea fi considerat inovator prin faptul ca aduce melodii care suna in egala masura a ceva noua si ceva vechi, deja cunoscut.