Cele mai bune diete recomandate de specialisti pentru 2024. Pe langa scaderea in greutate, dietele aprobate de nutritionisti au efecte extraordinare asupra problemelor de sanatate.
Cele mai bune diete pentru 2024 au fost dezvaluite intr-un raport al platformei britanice Medical News Today. Fie ca va concentrati mai mult pe sanatatea inimii, pe pierderea in greutate sau pur si simplu cautati un plan de nutritie echilibrat si sanatos, dieta pe care o urmati reprezinta un element crucial pentru a va atinge obiectivele.
Dietele evaluate de experti, dar si de pacienti, care s-au clasat pe primele locuri raspund nevoilor unui stil de viata sanatos si echilibrat si sustin in acelasi timp remodelarea siluetei. In clasamentul rezultat, primele locuri sunt ocupate de dietele mediteraneana, DASH, MIND si Pritikin.
Pentru al saptelea an consecutiv, dieta mediteraneana este numita de specialisti cea mai buna dieta.
Dieta mediteraneana a primit mai multa atentie in ultimii ani deoarece studiile au aratat ca persoanele care locuiesc pe malurile Marii Mediterane si urmeaza acest stil alimentar au mai putine probleme de sanatate si o durata mai lunga a vietii. Este o dieta sanatoasa pentru inima datorita faptului ca se bazeaza in mare parte pe legume si fructe proaspete, cereale integrale, nuci si grasimi sanatoase monosaturate si pe evitarea grasimilor saturate si a zaharului in exces.
Studiile arata ca dieta mediteraneana ajuta la incetinirea declinului cognitiv legat de varsta, poate contribui la cresterea sanselor de reusita in cazul fertilizarii in vitro si la imbunatatirea microbiomului intestinal. De asemenea, acest tip de dieta a fost pusa in legatura si cu scaderea riscului de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2, depresia, boala Alzheimer si cancerul de prostata.
Dieta DASH a fost dezvoltata in anii 1990 si ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate. Nu pune accentul doar pe fructe si legume, ci pe cantitatea de sodiu consumata.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension — Abordari din perspectiva dietei pentru a opri hipertensiunea) — se bazeaza in mare parte pe consumul unor alimente cu un continut redus de sodiu, unul dintre principalele elemente care pot duce la hipertensiune arteriala ridicata, sodiul fiind unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiace.
Despre aceasta dieta, Catalina Ruz Gatica, nutritionist de origine romana, a declarat pentru Medical News Today ca: ”Eficacitatea dietei DASH in sustinerea sanatatii inimii provine din accentul pus pe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci si lactate cu continut scazut de grasimi. Dieta DASH duce la un model alimentar bogat in: fibre, potasiu, magneziu si grasimi sanatoase.”
Dieta MIND este o combinatie dintre dieta mediteraneana si DASH si pune accentul pe alimentele care imbunatatesc sanatatea creierului si ajuta la prevenirea declinului cognitiv.
Aceasta dieta se bazeaza in mare parte pe legume cu frunze verzi, fructe de padure, peste gras si nuci. Este o dieta care sugereaza cel putin o portie de legume pe zi si sase sau mai multe portii de legume cu frunze inchise la culoare in fiecare saptamana.
Este o dieta recomandata mai ales persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral deoarece ajuta la incetinirea declinului cognitiv. De asemenea, potrivit unui studiu din 2015, cei care au urmat dieta MIND si-au redus riscul de Alzheimer si dementa cu pana la 53%.
Dieta Pritikin se bazeaza pe mese care incep cu o supa, salata sau cu fructe proaspete si cereale integrale. Ajuta la reducerea colesterolului, la controlul diabetului si hipertensiunii.
In cadrul dietei Pritikin, alimentele sunt incluse in trei categorii. Prima, „go foods” contine fructe, legume, cereale integrale, legume fainoase, leguminoase, alimente bogate in calciu si proteine si peste gras. Urmatoarea, „caution foods” cuprinde alimente care trebuie consumate cu prudenta, precum uleiurile, indulcitorii rafinati, sarea si cerealele rafinate.
Ultima categorie, „stop foods” se refera la mancaruri care trebuie consumate foarte rar sau chiar deloc, precum carnea grasa, organele, mezelurile procesate si alimentele bogate in colesterol. De asemenea, aceasta dieta presupune si limitarea consumului de alcool.